Dette visste du kanskje ikke om årets FA-cupfinale

For første gang i historien ledes begge de to klubbene i en engelsk FA-cupfinale av tyske managere. Her er flere fakta om finalen.

Årets FA-cupfinale spilles mellom de samme klubbene som spilte finalen også for ti år siden, i 2012. Det var også ironisk nok sist Liverpool var involvert i en FA-cupfinale. Den gangen vant Chelsea 2-1, etter scoringer av Ramires og Didier Drogba. Andy Carroll reduserte for Liverpool midtveis i annen omgang.

Dette er bare andre gang at de samme to lagene som spilte ligacupfinalen også møtes i FA-cupfinalen i samme sesong. Sist det skjedde var i 1992/93, da Arsenal slo Sheffield Wednesday i begge finalene. Vi krysser fingrene for at begge finalene vinnes av samme lag også denne gangen!

Det blir i så fall første gang at Liverpool vinner begge de nasjonale cupturneringene samme sesong siden 2000/01-sesongen. Middeslbrough var det siste laget som tapte begge de nasjonale finalene samme sesong, da de gjorde det i 1996/97.

FA-cupfinalen blir det fjerde møtet mellom Liverpool og Chelsea denne sesongen. De tre første kampene endte uavgjort, men Liverpool vant til slutt ligacupen på straffespark-konkurranse i februar. 

Liverpool har bare vunnet halvparten av finalene

Dette blir blåtrøyenes 16. finale, mens det er de rødes 15. finale. Bare Manchester United (20) og Arsenal (21) kan skryte av å ha vært involvert i flere FA-cupfinaler enn årets to finalister.

Chelsea er det første laget til å ha spilt seg frem til tre FA-cupfinaler på rad siden Arsenal gjorde det fra 2000/01-2002/03. Chelsea tapte både i 2019/20 (for Arsenal) og i 2020/21 (for Leicester). De kan dermed bli det første laget siden Newcastle i 1998/99 til å tape tre FA-cupfinaler på rad. Newcastle tapte også i 1973/74 og 1997/98.

Liverpool har løftet trofeet etter nøyaktig halvparten av sine 14 tidligere finaler i turneringen. Av de ni lagene som har nådd finalen minst ti ganger er det bare Everton og Newcastle som har en dårligere seiersrate.

Lørdagens finale blir både Chelsea og Liverpools 41. kamp på Wembley som nøytral bane. Bare Arsenal (42) og Manchester United (52) har flere opptredener der. 

Vinneren blir den første tyske manageren til å vinne FA-cupen

Med Jürgen Klopp og Thomas Tuchel som managere for de to klubbene, er det første gang at to tyske manageren skal kjempe om FA-cuptrofeet. Vinneren blir den første tyske manageren til å løfte trofeet.

Klopp blir bare den andre manageren i Liverpools historie til å lede klubben i alle de fire store finalene (ligacupen, Europa League, Champions League og FA-cupen). Den første som gjorde det var Bob Paisley, men den gangen het Europa League for UEFA-cupen, mens Champions League het Serievinnercupen.

Cupfinalen blir den 19. duellen mellom Klopp og Tuchel. Det er bare Dietmar Hecking (21 ganger) og Pep Guardiola (24 ganger) som Klopp har brynet seg på flere ganger som manager. I utslagskamper mot Tuchel har Klopp gått seirende ut begge gangene, nemlig i kvartfinalen i Europa League i 2015/16 og i ligacupfinalen i 2021/22.

Sadio Mané har gjort seks mål mot Chelsea siden han kom til Liverpool i 2016/17. Ingen spiller har scoret hyppigere mot blåtrøyene i løpet av denne perioden. Etter at senegaleseren gjorde to mål mot Manchester City i semifinalen kan han bli den første Liverpool-spiller til å score i to kamper på rad på Wembley som nøytral bane siden Philippe Coutinho gjorde det i april 2015 og februar 2016.

FA-cupfinalen 2022 mellom Chelsea og Liverpool spilles på Wembley lørdag 14. mai klokken 17.45. Finalen ser du på V4.