– Det er ikke mulig å holde dem i sjakk hele tiden

Heung-min Son og Harry Kane har vist seg som en giftig duo mot Liverpools forsvarslinje.

At Liverpools høye forsvarslinje fungerer kan det ikke lenger være mye tvil om. Det kan man i det minste si har vært tilfelle etter nyttår, der de røde har vunnet nesten alle kampene siden og sluppet inn få mål på veien. 

Ifølge The Athletic er ikke Liverpool bare best i Premier League når det kommer til å sette motstanderen i offside - de røde er best i hele Europa. 

Liverpool har satt motstander i offside 140 ganger i Premier League denne sesongen, noe som er hele 55 mer enn Manchester City, som er neste lag på listen, og mer enn dobbelt så mange som 17 av ligaens 20 lag. Ingen i Europas topp fem-ligaer er like gode som Liverpool på å sette motstander i offside. 

De røde gjør det 4,1 ganger i snitt per kamp, mens nærmeste lag på listen er italienske Sassuolo, med 3,7 ganger i snitt per kamp.

Kan spille risikabelt

Jamie Carragher gikk nylig gjennom Liverpools høye forsvarslinje og defensive styrker og svakheter i en strålende analyse i Monday Night Football på Sky Sports. 

Blant mange funn kunne han fortelle at Liverpool kan risikere mer enn andre lag fordi de har raske forsvarsspillere, og ikke minst en keeper som er best i klassen når det kommer til én-mot-én-situasjoner. Han må også i aksjon i langt flere slike situasjoner enn konkurrentene i toppklubbene, både fordi Liverpool står høyt med forsvaret og fordi Jürgen Klopp og co vet at de har en mann der bak som kan gjøre det verdt å gamble litt mer enn andre.

Mens Liverpool både skaper mer og scorer mer enn Manchester City, er det de lyseblå som leverer de beste tallene defensivt. Liverpool har et høyere antall forventede baklengsmål, men mange av disse blir altså stoppet av det Klopp og Carragher mener er verdens beste keeper. 

Assistentmanager Pep Lijnders har også snakket om den høye forsvarslinjen i løpet av sesongen. Blant annet trakk han frem farten til Liverpools stoppere da han sa hvorfor laget har valgt den tilnærmingen til forsvarsspill. 

– Hvis du spiller med en høy linje der du gir bort mye bakrom fordi du vil holde motstanderen langt unna ditt eget mål, trenger du fart i bakre rekke. Og vi har fire spillere med høy fart, sa Lijnders. 

Av og til kan det gå galt - spesielt mot Son

De gangene Alisson ikke klarer å redde eller en forsvarsspiller henger igjen og opphever offsiden, går det galt. Det så vi blant annet på London Stadium i høst da Pablo Fornals ble spilt alene med keeper og Alisson ikke klarte å redde det som var en halvgod avslutning.

Vi trenger ikke å gå langt tilbake for å finne mesteren på å time løp inn bak en forsvarslinje, nemlig Heung-min Son, som lørdag kveld gjester Anfield sammen med Tottenham. 

Denne sesongen er Son i kjempeform - han er førstemann på åtte år til å score flere mål for Tottenham i en sesong enn Harry Kane, og han er bare tre mål bak ligaens toppscorer Mohamed Salah i kampen om gullstøvelen i Premier League. 

Et av målene kom på Tottenham Hotspur Stadium i desember, da Liverpool var på besøk i kampen som endte 2-2. Liverpool ledet 2-1 etter 73 minutter, men pådro seg et brudd imot, og Son var på pletten inn i bakrom. Timingen både på pasningen og løpet var perfekt, og Alisson var for sent ute til å redde dagen.

Son sniker seg inn bak Liverpools forsvarslinje.

Son sniker seg inn bak Liverpools forsvarslinje.

I samme kamp hadde det for øvrig gått galt en gang tidligere. Da var det Harry Kane som lå og luktet på offsidelinja. Han ble spilt alene med keeper og satte inn vertenes ledermål.

Forrige sesong var Son igjen på pletten, denne gangen på Anfield da han satte inn utlikningsmålet etter at Liverpool hadde dominert og tatt ledelsen i løpet av den første halvtimen foran 2000 tilskuere på The Kop.

Son lå igjen og luktet helt på offsidegrensen, og denne gangen var det Rhys Williams han var helt på linje med da pasningen gikk. Williams holdt ikke følge med sørkoreaneren, og utlikningen var et faktum. 

I det motsatte oppgjøret forrige sesong fikk Liverpool et tidlig skremmeskudd, men den gangen var Son noen millimeter på feil side, og i stedet for at London-klubben fikk en tidlig ledelse, var det Liverpool som scoret først og til slutt vant kampen 3-1. 

På Etihad Stadium tidligere i vår viste Son, Kane og deres nye lagkamerat Dejan Kulusevski at de ikke er til å spøke med, i 3-2-seieren over serieleder Manchester City.

Son spilt gjennom på Etihad.

Son spilt gjennom på Etihad.

Forberedt

Klopp snakket om trusselen Tottenhams angrepsspillere utgjør på sin pressekonferanse fredag.

– Harry Kane, for en spiller han er. De kan finne hverandre i blinde, så dette blir den største testen på lenge når det gjelder å sørge for at de ikke får noen målsjanser, sa Klopp. 

Løsningen mener tyskeren er å stå høyt - og ikke minst å vinne ballen så snart bortelaget får tak igjen. 

– Vi må skape sjanser og stå høyt i banen, for det er der man scorer mål. Fra øyeblikket vi mister ballen må vi omringe dem på sekundet. Det er vanskelig, men vi må gjøre det. Og så er det ikke mulig å holde dem i sjakk hele tiden, så vi må gjøre det så ofte som mulig, sa han.

Kveldens kamp har avspark klokken 20.45.