Slik vant Liverpool det psykologiske spillet

Jürgen Klopp og Thomas Tuchel brukte de fem minuttene de fikk mellom ekstraomgangene og straffespark-konkurransen veldig forskjellig.

Nordmannen Geir Jordet forsker på fotballpsykologi og er professor ved den norske skolen for sportsvitenskap. Han har sett på hvordan Jürgen Klopp og Thomas Tuchel brukte tiden de fikk mellom ekstraomgangene og straffespark-konkurransen i FA-cupfinalen, og har vurdert hvordan dette kan ha påvirket utfallet av straffespark-konkurransen.

Liverpool vant straffespark-konkurransen 6-5, etter at Alisson Becker reddet straffesparket til Mason Mount, før Kostas Tsimikas ble matchvinner. Før dette hadde Cesar Azpilicueta satt sitt straffespark i stolpen, mens Edouard Mendy reddet straffesparket fra landsmannen Sadio Mané, da senegalseren hadde muligheten til å avgjøre finalen for Liverpool på det femte straffesparket.

– En straffespark-konkurranse er et psykologisk spill, som starter med hvordan managerne kommuniserer med sine spillere etter at sluttsignalet lyder. Klopp og Tuchel brukte de fem minuttene veldig forskjellig, påpeker Jordet på sin Twitter-konto.

Jordet slår fast at allerede etter rundt ett minutt hadde Klopp valgt sine straffeskyttere, og han tar da for seg hver straffeskytter, og forteller dem eller spør dem hvordan de skal skyte. Han gjør dette en-ti-en, og avslutter som regel med sin sedvanlige bamseklem.

– Denne spørrerunden er personlig, trygg og viser hvordan han bryr seg, påpeker Jordet.

Klopp var effektiv og inspirerende - Tuchel var treg og usikker

Etter halvannet minutt er Klopp ferdig med runden sin, laget samles og Klopp gir en oppildende pep-talk. Etter 1 minutt og 45 sekunder avslutter han talen. Etter 1 minutt og 50 sekunder holder Tuchel fortsatt på å gå gjennom papirene sine, og samler til slutt laget.

Tuchel brukte 1-2 minutter på å vurdere hvem han ville skulle ta straffespark, og han så trolig at Liverool var ferdige med dette før Chelsea i det hele tatt kom igang.

Tuchel tar deretter posisjon i midten, med sine spillerne i sirkel rundt seg, før han er ferdig med å skrive ned sine straffeskyttere.

Jordet påpeker at Gareth Southgate gjorde den samme feilen under EM-sluttspillet i 2021. Han tok også plass inne i sirkelen av spillere før han hadde valgt sine straffeskyttere. 

– Det vitner om at du er sent ute, og ikke klar. Dette kan overføre stress til spillerne, mener Jordet.

I sirkelen spør Tuchel spillerne om hvordan de vil skyte, offentlig foran hele laget. 

– Det skapes et stort gruppespress når man gjør det på denne måten. Sjansen for et ærlig svar fra spillerne minker, og det skaper ytterligere stress som man drar med seg inn i straffespark-konkurransen, mener professoren.

Mens Tuchel fortsatt holdt på med å velge straffeskyttere og spørre sine spillere, var Klopp ferdig med alt det formelle, og benyttet anledningen til å berolige sine spillere og gi dem positiv energi. Han lo til og med sammen med Virgil van Dijk.

Fordi Klopp avsluttet sin samtale med spillerne tidlig, kom Liverpool først inn i midtsirkelen, og fikk velge hvor de ville stå. De valgte siden nærmest innbytterbenken, noe som førte til at Liverpools stab kunne gi ytterligere instruksjoner gjennom straffespark-konkurransen, og spillerne deres var også innen rekkevidde for manageren hele tiden.

– Jürgen Klopps spillere er ikke født mentalitetsmonstre, de er gjort til det. Proaktive forberedelser, behersket utførelse, og kommunikasjon som viser at manageren bryr seg vil som regel gi det beste grunnlaget for å prestere under ekstremt press. Liverpool ledet 1-0 allerede før straffespark-konkurransen hadde begynt, mener Jordet.

Hyller forskerne i Neuro11

Etter finalen benyttet da også Jürgen Klopp deler av sin pressekonferanse til å hylle forskerne som Liverpool har benyttet seg av, tyskerne i Neuro11. Han mener at suksessoppskriften ligger i nevrovitenskap.

– Vi vet alle at straffespark-konkurranser er et lotteri, men vi klarte det igjen, sa Klopp.

I ligacupen vant hans lag 11-10 på straffespark. Denne gangen ble det 6-5 i FA-cupen.

– Vi samarbeider med et selskap som heter Neruo11, som består av fire karer fra Tyskland. De tok kontakt med oss for noen få år siden. De er nevrologi-forskere, og de fortalte oss at de kunne gjøre oss bedre på straffespark. Vi lurte på hvordan. Det hørtes interessant ut, og ba de komme til oss. Dette trofeet kan vi takke dem for, akkurat som vi kan takke dem for ligacuptrofeet.