Steven Gerrards mirakler

Liverpool-supportere verden over håper på et mirakel når Premier League avgjøres søndag. Steven Gerrard har kommet til de rødes unnsetning før.

Steven Gerrard klarte aldri å vinne Premier League med Liverpool, men søndag får han muligheten igjen. Gerrards Aston Villa reiser til Etihad for å møte Manchester City på sesongens siste dag. Dersom Birmingham-laget klarer å ta poeng fra Guardiola og co, og Liverpool slår Wolverhampton Wanderers på Anfield, vil de røde bli kronet ligamestere på Anfield – og Gerrard levere inn nok en søknad om statue.

Oppgaven virker enorm, omstendighetene er ikke på Villas side. Manchester City har hatt en hel ukes pause, mens Villa spilte torsdag kveld. Villa har i tillegg skader på midtstopper Ezri Konsa og Kortney Hause, og målvakt Emiliano Martinez er usikker.

Likevel. Gerrard har utrettet mirakler for Liverpool tidligere.

Målet mot Manchester United, 2001

I mars 2001 kom Manchester United på besøk til Anfield. Hjemmelaget hadde slått erkerivalen på Old Trafford i desember, og ville vinne «the double» mot dem for første gang på 22 år. Det var ingen enkel oppgave – United hadde en soleklar førsteplass på Premier League-tabellen, og lå 16 poeng foran Arsenal på andreplass. Liverpool lå på en tredjeplass, 20 poeng bak.

Gerrard ledet an fra midtbanen og etter 16 minutter hamret han ballen i mål bak Fabien Barthez fra 25 meter. En fantastisk scoring. Robbie Fowler la på til 2-0 og Liverpool hadde altså slått fienden som var på vei til ligagullet.

20-åringen dominerte over Roy Keane og co, og i The Guardian spådde journalist Daniel Taylor at Liverpool hadde en fremtidig England-kaptein i laget. Gerrard ble tatt ut til «årets lag» i Premier League, sammen med seks Manchester United-spillere. Scouseren ble også kåret til sesongens beste, unge spiller.

Olympiakos-comebacket, 2004

Miraklet i Istanbul skjedde nesten ikke. Liverpool fikk besøk av Olympiakos på Anfield i gruppespillets siste kamp, og hjemmelaget trengte å vinne enten 1-0 eller med tomålsseier. Etter 26 minutter gjorde grekerne det vanskelig da de tok ledelsen med et Rivaldo-frispark, og utgangspunktet før andre omgang var at vertene trengte tre mål og måtte lukke igjen bak.

Florent Sinama-Pongolle kom inn for Djimi Traore og to minutter senere utlignet han. Klokken tikket videre, The Kop ropte «Attack, Attack», Gerrard satt ballen i mål men det ble annullert for en forseelse i forkant. Etter 77 minutter ble Milan Baros erstattet av Neil Mellor, og akkurat som Pongolle scoret Mellor bare et par minutter etter at han kom inn. 2-1 var fortsatt ikke nok, og hjemmelaget presset som helter.

Og så satt den fra Captain Fantastic. På hel volley fra 25 meter blåste han ballen i mål, et perfekt treff som suste til venstre for en sjanseløs keeper. You’ll Never Walk Alone runget utover stadion da tiden rant ut og til tross for et sent, gresk press, klarte den røde å stå imot.

Avansement til utslagsrundene var et faktum, takket være Gerrard og to innbyttere.

Istanbul-bragden, 2005

Liverpool tok seg til finalen i Champions League i 2005. Kampen skulle spilles på Atatürk Stadion i Istanbul og motstander var AC Milan. Et Milan-lag bestående av navn som Maldini, Pirlo, Kaka og Crespo – for å nevne bare noen – var nok store favoritter på forhånd, og viste hvorfor etter bare ett minutt. Da ble Maldini historisk som den eldste målscoreren i en europacup-finale.

Det var en grusom start, og det skulle ikke bli bedre med det første. Crespo la på til 2-0 etter 39 minutter, og samme man økte ledelsen fire minutter senere.

3-0 var stillingen til pause etter fullstendig dominasjon fra italienerne.

Steven Gerrard var en del av en midtbane som ble overkjørt. Scouseren var nesten usynlig i første omgang, men hørte ropene fra de røde supporterne i pausen. Tonene fra You’ll Never Walk Alone strømmet inn i garderoben og ga Liverpool løftet de trengte.

Åtte minutter ut i andre omgang startet det. Gerrard raget høyest i luften og headet er Riise-innlegg i mål. Scouseren veivet med armene til lagkameratene og supporterne, manet til kamp, dette kan fortsatt gå. To minutter senere reduserte Vladimir Smicer, og tre minutter senere fosset Gerrard fremover, inn i AC Milans straffefelt og ble felt av Gattusso. Straffe til Liverpool. Xabi Alonsos forsøk ble reddet, men spanjolen satt returen i mål og comebacket var et faktum.

Narrativet var hugget i stein, og da kampen skulle avgjøres på straffespark var det bare én vei det kunne gå. Liverpool-seier.

Gerrard ble kåret til kampens beste spiller på spillerbørsen til liverpool.no for å ha stått frem som en kaptein og manet laget til kamp – kampens mest innflytelsesrike spiller.

Gerrard-finalen, 2006

Den 13. mai 2006 var det duket for FA-cupfinale på Millennium Stadium mellom Liverpool og West Ham. Kampen er populært kalt «Gerrard-finalen» da scouseren spilte hovedrollen i det elektriske oppgjøret.

West Ham tok ledelsen i første omgang da Jamie Carragher scoret selvmål. Ikke lenge etter doblet de, og det ble klart at Liverpool igjen trengte et Istanbul-aktig comeback ett år etter Champions League-triumfen. Djibril Cissé reduserte. Stillingen var 2-1 ved pause.

Andreomgang startet grusomt for Liverpools del som holdt på å slippe inn et tredje for dagen men i det 54. minuttet var comebacket et faktum. Steven Gerrard satt ballen i krysset på en nydelig volley.

Men Londonlaget var ikke ferdig. Ti minutter etter utligningen var det Paul Konchesky som noe underlig fant nettveggen da innlegget hans fløy over Pepe Reina og i krysset. Det var som om øvrige makter virkelig ville at West Ham skulle komme seirende ut av det. Liverpools spillere så utslitte ut, krampa tok flere og flere av dem, og Gerrard hadde bein av gele da kampen gikk inn i sine siste ti offisielle spilleminutter. Men så, i det 90. minutt, la han dynamitt i skoen og drælte inn nok en volley fra nesten 30 meter og i mål.

- Bare sekunder før jeg gjorde 3-3 hadde jeg tatt et frispark, og det var elendig. Føttene mine var helt skjelvne, så jeg vet ikke helt hvor jeg tok energien fra, fortalte han etter kampen.

Men jobben var ikke gjort. 3-3 ved ordinær tid, og kampen gikk til ekstraomganger.

– West Ham hadde fortjent en seier. Det har vært bedre men uheldigvis for dem har Liverpool en spiller som heter Steven Gerrard, sa Alan Hansen i BBC-studio mens de ventet på at ekstraomgangene skulle sparkes i gang.

De rødkledde fortsatte å falle som fluer til krampa. Ved halvspilte ekstraomganger slet Gerrard, Momo Sissoko, Djibril Cisse, Steve Finnan og Jamie Carragher. Men de kjempet på.

Ekstraomgangene endte målløst og kampen skulle avgjøres på straffespark.

Dietman Hamann scoret Liverpools første. Pepe Reina reddet Bobby Zamoras forsøk.

Sami Hyypia sitt forsøk ble reddet av Shaka Hislop, og Teddy Sheringham scoret for West Ham.

1-1 etter de to første rundene.

Gerrard scoret for Liverpool, Reina reddet Koncheskys dårlige forsøk.

2-1.

John Arne Riise scoret også, og på stillingen 3-1 til Liverpool, måtte West Ham score.

Men Reina stoppet Anton Ferdinands forsøk. Etter noen store tabber i kampen, ble spanjolen i Liverpools mål helten på straffespark og Liverpool vant sitt syvende FA-cup-trofé. Men det var Gerrards fortjeneste.

«Hva mer kan man si om Kaptein Marvel?» spurte David Maddock da han ga Gerrard ti av ti mulige på spillerbørsen i The Mirror. «Det var hans rene viljestyrke som ene og alene dro Liverpool opp fra de døde.»

Dominerte mot Real Madrid, 2009

Liverpool og Real Madrid møttes i Champions Leagues åttedelsfinaler i februar og mars i 2009. I Madrid vant Liverpool 1-0 så det spanske storlaget kom til Anfield med én agenda: Seier.

Men noen ville det annerledes. Liverpool stormet i angrep fra første start, og Madrid trengte storspill fra Iker Casillas for å ikke ligge under med to mål etter bare seks minutter. Etter et kvarter satt ballen i nota, en scoring signert Fernando Torres. Spanjolen og kaptein-Gerrard storspilte, og etter en halvtime fikk Liverpool straffespark som en iskald Gerrard satt i mål. Få minutter inn i andre omgang scoret Gerrard på halvvolley, og like før fulltid scoret også Dossena. 4-0 ble resultatet på Anfield, 5-0 ble sammenlagtresultatet. Torres ble kåret til kampens beste spiller, men det var samarbeidet med Gerrard som gjorde prestasjonen så fenomenal. Gerrard ledet troppene, Torres lot seg inspirere og spilte en nærmest feilfri kamp.

Trippel mot Napoli, 2010

Liverpool tok imot Napoli på Anfield i november 2010, og søkte å styrke sin posisjon som gruppeleder i gruppe K i Europa League. Gerrard måtte se kampen sparkes i gang fra benken på en kveld der Fernando Torres fikk helt fri. I startoppstillingen fant man heller navn som Spearing, Konchesky, Kyrgiakos, Poulsen og Jovanovic.

Etter en halvtimes spill fant italienerne veien til nettmaskene, godt hjulpet av en elendig tilbake-heading fra Poulsen.

I andre omgang byttet Jovanovic plass med Gerrard, og igjen skulle den fantastiske kapteinen vise at han kunne gjøre jobben på egenhånd. Scouseren scoret tre mål i andre omgang, og vant kampen 3-1 for Liverpool.

Hat-trick mot Everton, 2012

Everton tok turen over Stanley Park en tirsdagskveld i mars, 2012, men hadde neppe sett for seg at Huyton-mannen Gerrard skulle sende dem hjem med halen mellom beina.

Det var Gerrards Premier League-kamp nummer 400 med Liverbird på brystet. Det var ingen toppkamp, Liverpool lå på 7.plass og Everton på 9. plass men Merseyside-derbyet er alltid livsviktig. Ingen vet det bedre enn en scouser.

Gerrard ga Liverpool ledelsen i første omgang, men da lagene gikk inn til pause, skar han grimaser. Observante seere fryktet en skade på kapteinen og en 1-0-ledelse er sårbar. Likevel kom han ut på banen i andre omgang og brukte bare fem minutter på å doble ledelsen. Kampen tuten og gikk, Liverpool hadde full kontroll og i tilleggsminuttene ble enhver tvil fjernet da Gerrard og Suarez kombinerte, og kapteinen scoret sitt tredje for dagen og kunne ta med matchballen hjem.

Liverpool - Wolverhampton spilles søndag kl. 17.00, og vises på TV 2 Sport Premium 2. Samtidig spilles Manchester City - Aston Villa på TV 2 Sport Premium 1.