Fem år siden Andy Robertson signerte for Liverpool!

Den skotske venstrebacken spilte på fjerde nivå i Skottland som 18-åring. Ti år senere har han vunnet alt som er mulig å vinne på Anfield.

For ti år siden forventet nok ikke skotten å sitte i den posisjonen han har fått i dag. På hans fem år på Merseyside har Liverpool-ikonet karret med seg mange av de største trofeene i verden. I 2018 vant han Champions League, Supercupen og VM for klubblag.

Et snaut år senere var også Premier League sikret før han like greit tok FA cupen og ligacupen i den forrige sesongen. Det eneste trofeet som mangler på peishyllen er Community Shield, som han får mulighet til å vinne allerede neste helg.

Men det så slett ikke slik ut for skotten for ti år siden. Venstrebacken var akkurat ferdig på skolen og i et intervju med The Telegraph i 2017 fortalte han historien om hvordan foreldrene hadde gitt 28-åringen et år på å satse på fotballkarrieren. Hvis ikke bar det ut i et annet yrke. Valget om å satse for fullt angrer nok ikke skotten på i dag.

Det er spesielt et øyeblikk som blir dratt frem fra tid til annen om Robertsons tid som 18-åring i Skottland.

Fra skotsk fjerdedivisjon til Premier League

Da skotten la ut denne tweeten var han en del av førstelagstroppen til fjerdedivisjons klubben Queens Park i Skottland. Han ble tatt opp fra U20-laget den samme sommeren. Tre år tidligere hadde han blitt sluppet gratis fra hans barndomsklubb Celtic. Robertson hadde vært sesongkortinnehaver på Celtic Park i en god stund på dette tidspunktet så det var et hardt slag for Liverpools venstreback. Det var da han ble enda mer bestemt på å lykkes, ifølge en artikkel i Bleacher Report. Det er også avisen som har skrevet historien om Robertsons tidlige karriere.

Heldigvis for 28-åringen gjorde han det veldig bra i fjerdedivisjonsklubben tilbake i 2012. Et år senere var han på vei til Dundee United. Da spilte klubben i Premiership etter et opprykk året før. Robertson fortsatte å imponere i skotsk fotball og allerede året etter overgangen til Skottlands øverste nivå var han hentet til Hull. I sin første sesong med oransjetrøyene fikk han 25 Premier League-kamper, men klarte ikke å holde The Tigers oppe.

– Hvis Andy hadde sagt til meg at han skulle spille i en Champions League-finale om fem år hadde jeg nok tatt han med til sykehuset, sa hans tidligere lagkamerat i Queens Park til Bleacher Report.

I HULL: Andy Robertson tilbrakte tre år i den oransje trøyen. Det endte i to nedrykk og et opprykk for skotten.

I HULL: Andy Robertson tilbrakte tre år i den oransje trøyen. Det endte i to nedrykk og et opprykk for skotten.

Etter et år i Championship var han igjen tilbake i Premier League, men det endte i nedrykk for andre gang på to år for skotten. Det var et problem for klubben, men ikke for Robertson. Plutselig stod Jürgen Klopp og Liverpool på telefonen. De ville nemlig hente den karismatiske skotten til Anfield for å bygge laget videre.

PÅ ANFIELD: Venstrebacken debuterte for Liverpool i august 2017 etter overgangen fra Hull.

PÅ ANFIELD: Venstrebacken debuterte for Liverpool i august 2017 etter overgangen fra Hull.

Leverer alltid varene

På sommeren i 2017 ble Robertsons hentet inn til Liverpool sammen med Oxlade-Chamberlain, Mohamed Salah og Dominic Solanke. Jürgen Klopp var i nærheten av å skape et skikkelig storlag, og han ville ha skotten på venstreback-plassen.

Det tok litt tid for ham å tilpasse seg tyskerens spillestil. I løpet av de første 14 Premier League-rundene startet han bare to av dem, men siden har han ikke sett seg tilbake. I dag har Robertson spilt 224 kamper for Anfield-klubben, og sammen med sin backkollega Trent Alexander-Arnold har duoen blitt en fryktinngytende offensiv kraft for Jürgen Klopp.

2017/2018: 5 målgivende, 30 kamper

2018/2019: 13 målgivende, 48 kamper

2019/2020: 12 målgivende, 49 kamper

2020/2021: 7 målgivende, 50 kamper

2021/2022: 15 målgivende, 47 kamper

Han har også scoret åtte mål for klubben. Kilde: Transfermarkt

Robertson leverer både defensivt og offensivt for Liverpool, og han hadde sin beste sesong offensivt i fjor. Femten målgivende fra en back er uvant kost.

Nå går han inn i sin sjette sesong med de røde og Mr. Reliable på venstrebacken vil nok fortsette å levere gode tall for Liverpool offensivt og samtidig ha god kontroll på de fleste høyrekantene i både Premier League og Champions League. Skottens kontrakt går ut i 2026.

Robertson har vært en fantastisk bidragsyter i en tid hvor Liverpool har vært og er blant verdens beste lag, og vinner pokaler på løpende bånd. Hvem hadde trodd det for seks-syv år siden?