«Homegrown»-kvoten blir ikke et problem neste sesong

Overgangene til Sadio Manè, Takumi Minamino og Divock Origi åpner for at Jürgen Klopp har mer spillerom på overgangsmarkedet.

I fjor var det ingen ledige plasser for ikke-homegrown spillere i Jürgen Klopps mannskap. Etter at Takumi Minamino, Divock Origi og Sadio Manè forlot klubben i sommer har tyskeren nå to ledige plasser til spillere som ikke er innenfor homegrown-reglementet.

Liverpool har blitt linket kraftig til Jude Bellingham denne sommeren, men han går innenfor kriteriene da han gikk gjennom Birmingham sitt akademisystem som unggutt. Det åpner likevel muligheten for at spillere som Nicolo Barella og Athony ikke vil skape problemer om de kommer til Anfield i den nærmeste fremtiden.

TIDLIGERE LINKET: Inter-spiller Nicolo Barella har etter ryktene vært en av midtbanespillerne Jürgen Klopp har ønsket.

TIDLIGERE LINKET: Inter-spiller Nicolo Barella har etter ryktene vært en av midtbanespillerne Jürgen Klopp har ønsket.

Homegrown-reglementet fungerer slik i følge Liverpool Echo:

Homegrown: Registrert i FA-tilknyttet klubb i 3+ år før 21-årsdagen

Ikke-homegrown: Passer ikke homegrown kriteriene, maks 17 kan bli registrert samtidig

Under-21: Født 1. januar 2001 eller senere. Tar ikke plass i 25-mann tropp.

Det vil si at ny signeringen Darwin Nunez ender opp i kategori nummer to. Calvin Ramsey er for øyeblikket i den nederste kategorien, men vil ende opp i samme kategori som uruguayaneren etter fylte 21 år. Fabio Carvalho vil forbli en homegrown-spiller ut Liverpool-karrieren etter hans opphold i Fulham.

TAR OPP PLASS: Darwin Nunez er den eneste av ny signeringene som tar opp en plass på ikke-homegrown listen.

TAR OPP PLASS: Darwin Nunez er den eneste av ny signeringene som tar opp en plass på ikke-homegrown listen.

To ledige plasser

I Liverpool Echos liste er det satt opp 31 spillere i de rødes førstelagsstall. På den listen er syv spillere kategorisert som homegrown-spillere, 15 som ikke-homegrown og ni spillere på under 21. Et Premier League-lag kan ha totalt 17 spillere som ikke er homegrown.

På listen over de yngre spillerne er det bare Calvin Ramsey som vil ende opp utenfor homegrown-listen. Resten er engelske spillere eller spillere som har kommet opp gjennom et engelsk akademi og Sepp van den Berg som kom til Liverpool som 17-åring. Han vil dermed kunne bli betraktet som homegrown.

Dette er Liverpools utgangspunkt før 2022/2023-sesongen:

Homegrown (7): Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez, Jordan Henderson, Caoimhin Kelleher, James Milner, Alex Oxlade Chamberlain, Nat Phillips

Ikke-homegrown (15): Alisson, Adrian, Virgil Van Dijk, Ibrahima Konatè, Kostas Tsimikas, Andy Robertson, Joel Matip, Fabinho, Thiago, Naby Keita, Roberto Firmino, Mohamed Salah, Diogo Jota, Luis Diaz, Darwin Nunez

U21 (9): Curtis Jones, Rhys Williams, Calvin Ramsey, Sepp van den Berg, Fabio Carvalho, Harvey Elliott, Harvey Davies, Tyler Morton, Kaide Gordon

Kilde

SPILLEROM: Jürgen Klopp er nok misfornøyd med å miste Origi, Manè og Minamino, men det er ikke bare negativt for tyskeren.

SPILLEROM: Jürgen Klopp er nok misfornøyd med å miste Origi, Manè og Minamino, men det er ikke bare negativt for tyskeren.

Vanskeligere etter brexit

Homegrown-regelen ble satt i verk av FA i 2015. Målet med det nye systemet var å forbedre talentutviklingen til engelske spillere i sitt eget land, og hvis vi ser på Englands siste resultat i et stort mesterskap kan det være en faktor som har spilt inn. Englands ungdomsgrupper har også begynt å hevde seg helt i verdenstoppen, med England U19s europamesterskapsseier tidligere i sommer som det ferskeste minne.

Det har likevel vært et stort problem for de engelske klubbene ifølge The Athletic, nemlig brexit. Tidligere kunne Liverpool og andre engelske klubber hente spillere inn fra utlandet under 18 år. Et av de siste eksemplene til det er da Billy Kuometio ble hentet fra Frankrike og Van den Berg ble hentet fra nederlandske Zwolle. Stefan Bajcetic, som har figurert i Liverpools to første oppkjøringskamper, klarte også å komme seg til Liverpool før brexit ble implementert i England.

Det blir et problem for de engelske klubbene som vil gjøre utenlandske talenter til homegrown-spillere før fylte 21 år. Da må spilleren ha vært på et engelsk akademi i tre år, og det er ikke mulig lenger. Et eksempel på dette er Gabriel Martinelli som ankom Arsenal et par uker etter fylte 18 år. Brasilianeren vil dermed ikke kunne bli en homegrown-spiller for Arsenal eller et annet lag i fremtiden.