Økonomisk kaos og høy gambling: Luis Díaz skal ha vært enig med Barcelona i januar, men FFP stanset overgangen

Nå er det slutt på å selge dyrt til Barcelona, den spanske storklubben må være kreative for å kjøpe spillere, og fremtiden ser dyster ut.

Ifølge reporter Gerard Romero var Luis Díaz opprinnelig på vei til Katalonia, før spanjolenes økonomiske situasjon strandet overgangen.

I stedet ble det Liverpool og Anfield. Noe som foreløpig ser ut som en perfekt match.

Linker mellom Liverpool og Barca

Barcelona er ikke fremmede for å hente spillere fra Liverpool, og de har som regel betalt godt for seg.

Philippe Coutinho i 2018 for £105(+37) millioner, Luis Suárez i 2014 for £64 millioner, Javier Mascherano i 2010 for £16(+6) millioner.

Lagene har også hatt minneverdige møter mot hverandre, hvor semifinalene i mai 2019 for lengst har blitt rød historie.

Men nå kan det gå mot slutten for dyre spillersalg til katalanerne, og muligens også for Barcas status og eksistens som et av verdens beste lag.

Situasjonen i Barcelona er nemlig ganske så spesiell.

Pengeproblemer og pengeproblemer

Samme Coutinho endte tilbake i Premier League, og for vesentlig mindre enn hva Barcelona kjøpte han. Dette skyldtes at det virkelig var «salg» i Barca.

SOMMERKJØPET: President Joan Laporta viser frem klubbens nye brasilianer, Raphinha, som ble hentet fra Leeds United.

SOMMERKJØPET: President Joan Laporta viser frem klubbens nye brasilianer, Raphinha, som ble hentet fra Leeds United.

Sommeren 2020 fant også den noe merkelige byttehandelen mellom Barcelona og Juventus, for Miralem Pjanić og Arthur Melo, hvor begge klubbene kom ut i pluss. En avtale som de fleste ser på som en slags økonomisk hestehandel.

Ta med den enorme gjelda, Financial Fair Play (FFP), Frenkie de Jong-sagaen av en runddans med Manchester United, og likevel har klubben i løpet av sommeren forlenget nye kontrakter for Segi Roberto og Ousmane Dembélé.

De har hentet Franck Kessie fra AC Milan og Andreas Christensen fra Chelsea gratis, samt betalt for Pablo Torre, Robert Lewandowski og Raphinha.

Sistnevnte koster hele £55m millioner.

Legg til at de i januar også sikret seg Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang og Ferran Torres fra Manchester City, og de fleste spør seg hvordan dette går an.

Solgt fremtidige inntekter

Dette er det flere som har forsøke å dypdykke i og svare på.

Klubbens gjeld er rett og slett så stor at de kun kan bruke 25 prosent av eventuelle kostnadskutt de får gjennomført. Sparer de 10 millioner, frigjør det 2,5 millioner til forbruk.

Først av alt har klubben skaffet seg likviditet ved å selge TV-rettigheter. 

Investeringsselskapet Sixth Street har allerede kjøpt 10 prosent. Til uka kjøper de enda mer. Det skal være snakk om hele 25 prosent av rettighetene for de neste 20 årene.

Etter spansk regnskapslov kan Barcelona bokføre dette som TV-inntekter. Trolig vil det til og meg gi grønne tall i regnskapet for oktober. Skattemyndighetene vil derimot se det som det er, gjeld.

Dette forutsetter at storbanken Goldman Sachs godkjenner planen. Amerikanerne skal ha nærmere €2 milliarder utestående hos klubben etter byggeprosjektet på Camp Nou.

I tillegg har Barca solgt 49 prosent av merchandise-omsetningen via Barça Studios, Barça Licensing and Merchandise (BLM).

Noen trekker det så langt som å si at klubben ligger på intensivavdelingen, og blir tilført oksygen for å kunne fortsette med pustingen.

Det er et høyt spill hvor man også er avhengig av sportslig suksess.

Trenger Super League

Samtidig foregår det et interessant søksmål.

Det går på UEFAs monopol på å arrangere klubbturneringen, og som man mener strider mot EUs reglement. 

En innstilling vil komme i desember. Dommernes avgjørelse kommer i starten av 2023.

Temaet diskuteres i episode 52 av podcasten Chivadze, med Frode Lia og Tor-Kristian Karlsen. De mener at Barcelona gambler på at Super League skal kunne realiseres, og at det er president Joan Laportas håp for å håndtere gjeldsberget.

Vinner man nemlig frem i domstolene vil det gi storklubbene, som Barcelona og Real Madrid, gode kort på hånda. Inntektsstrømmen fra spill i Europa vil komme i spill igjen. Verdien av TV-rettigheter vil og kunne påvirkes.

Det blir utvilsomt interessant å følge situasjonen fremover.