Avstanden er stor, men dette Liverpool-laget har hentet forsprang før

For oss mange som drømte om ligagull denne sesongen ser det ikke så lovende ut – men Jürgen Klopps lag har vist at de kan snu det rundt før.

Det er bare 25 dager siden Liverpool var klart best mot Manchester City i Community Shield-finalen, og så ut til å være godt i rute til en ny tittelkamp denne sesongen.

Siden den gang har Jürgen Klopp fått en fryktelig lang skadeliste, rekordkjøpet Darwin Nunez har fått rødt kort og suspensjon, og det er mye som ikke har fungert.

Mye av optimismen er borte, og Liverpool står igjen med to poeng fra tre kamper der mange i forkant ville forventet tre seire – selv mot Manchester United, i den forfatningen de så ut til å være i etter sine to første kamper.

At ting ikke fungerer gjør at det er veldig lett å tenke at kampen om ligagullet er over – spesielt med tanke på antall poeng som har måttet til for å vinne ligatittelen de siste årene.

Av 114 tilgjengelige poeng tok Manchester City 100 i 2017/18 - 98 i 2018/19. Liverpool tok 99 i 2019/20 da de vant ligagull – før 2020/21-sesongen da 86 poeng var nok. Forrige sesong tok City 93 poeng – ett mer enn Liverpools 92.

City i 2020

Liverpool hadde en veldig vanskelig 2020/21-sesong, da klubben opplevde tidenes stopperkrise, men likevel klarte å redde inn tredjeplass i siste serierunde.

SVAK START: I 2020/21-sesongen var det Manchester City som startet svakt. De vant til slutt ligagull.

SVAK START: I 2020/21-sesongen var det Manchester City som startet svakt. De vant til slutt ligagull.

Det året var det Manchester City som snublet i sesongstarten, og etter fem spilte serierunder var de nummer 13 på tabellen, med to seire, to uavgjorte og ett tap. De hadde snublet hjemme mot Leicester (tap 2-5), borte mot Leeds (1-1), og borte mot West Ham (1-1).

Etter 11 spilte kamper hadde Liverpool en luke på seks poeng ned til de lyseblå – før resultatene etterhvert snudde voldsomt utover vinteren. Samtidig som Manchester City startet en voldsom seiersrekke på 15 kamper fra før jul til starten av mars, og festet grepet på Premier League.

Det ser kanskje ikke slik ut akkurat nå, men de siste fire sesongene er det Liverpool og City som har vist at de kan sette sammen slike seiersrekker.

Men det må selvsagt snu veldig raskt.

I dag har Liverpool sju poeng opp til Arsenal, og fem til City, som spilte 3-3 mot Newcastle i helgen.

Var langt bak i vinter

Vi trenger ikke å se så veldig langt tilbake til sist Jürgen Klopp og Liverpool klarte å snu en dårlig trend. De røde hadde tapt borte mot Leicester 3. juledag, for så å spille 2-2 borte mot Chelsea etter å ha ledet 2-2.

De røde var nummer to på tabellen, men avstanden opp til Manchester City var 11 poeng. De røde hadde riktig nok en kamp til gode. Avstanden var også på et tidspunkt 14 poeng, men da var det snakk om to hengekamper.

– Vi visste at det var 14 poeng, men vi brydde oss ikke. Vi måtte bare vinne så mange kamper som vi kunne, sa Klopp om laget sitt i vår.

Da tok Liverpool seg sammen, og på de siste 16 kampene av sesongen ble det 14 seire og to uavgjorte. Liverpool tok 92 poeng, og var med i kampen om ligatittelen helt inn.

Dessverre klarte City å holde unna, og hadde det ekstra poenget – men vi skal ikke så mange måneder tilbake for å se at omtrent det akkurat samme mannskapet hentet inn en større luke – på færre kamper enn det som nå gjenstår.

TRENGER EN SEIERSREKKE: Jürgen Klopp og Liverpool trenger en lang og god seiersrekke for å få sesongen på riktig vei.

TRENGER EN SEIERSREKKE: Jürgen Klopp og Liverpool trenger en lang og god seiersrekke for å få sesongen på riktig vei.