– En må ta av seg hatten for at en ikke kan se fall i kvalitet, samspill og rytme etter et mareritt av et travelt og kaotisk overgangsvindu

Vi har tatt en prat med en som følger Ajax tett før kveldens kamp.

Liverpool fikk en marerittstart på årets Champions League-gruppespill med 4-1-tap borte mot Napoli i forrige uke. Likevel er det Ajax som topper gruppen, etter at de knuste Rangers hele 4-0 samme dag.

Det er et Ajax-lag som kommer til Anfield etter sju strake seire på sesongens sju første kamper. Laget har scoret 25 mål og sluppet inn tre – etter en sommer der de mistet flere av sine aller største profiler og solgte spillere for opp mot 200 millioner pund.

Vi har tatt en prat med Ajax-supporter Nikolai Kleivan før kveldens oppgjør på Anfield.

– Mange viktige spillere har forsvunnet, de viktigste kvalitetsmessig er nok Lisandro Martinez og Antony til Manchester United, Sebastian Haller til Borussia Dortmund og Ryan Gravenberch til Bayern. Samtidig har vi mistet kontinuitets- og kulturbærere i Noussair Mazraoui til Bayer og Nicolás Tagliafico til Lyon, sier Kleivan til liverpool.no.

AJAX-FAN: Vi tok en prat med Ajax-supporter Nikolai Kleivan (til venstre). Her sammen med sin venn Erlend Mørch på tur til Nederland.

AJAX-FAN: Vi tok en prat med Ajax-supporter Nikolai Kleivan (til venstre). Her sammen med sin venn Erlend Mørch på tur til Nederland.

Spillere har vært klare til å ta over

Ajax har kjøpt spillere for over 100 millioner euro, men har også hatt spillere klare til å ta steget opp.

– Mange har kommet inn, men de fleste av disse posisjonene er faktisk dekket opp «internt», med Devyne Rensch, Brian Brobbey, Mohammed Kudus og Kenneth Taylor.

Martinez ble solgt til Manchester United for 57 millioner pund, og erstattet av Calvin Bassey fra Rangers for 19,6 millioner pund.

– I tillegg har spesielt Calvin Bassey og Steven Bergwijn slått til av de helt nye. Bassey og Jurrien Timber som stopperpar ser nesten vel så bra ut som Martinez og Timber, og akkurat slik det var i fjor, ser de ut til å kose seg maks når de møter lag som er vant til å presse høyt mot midtstopperne. Disse to er mer ballsikre enn de fleste lags midtbanespillere, forteller Kleivan.

SLO TIL: Steven Bergwijn slet i Tottenham, men har vært en suksess i comebacket i nederlandsk fotball.

SLO TIL: Steven Bergwijn slet i Tottenham, men har vært en suksess i comebacket i nederlandsk fotball.

– Men de ser jammen ut til å ha lyktes. Om noe har de kjøpt litt flere enn nødvendig, da spillere som Grillitsch og Ocampos ikke har overbevist enda, men det er jo veldig tidlig.

Et litt annerledes angrep

Sebastian Haller ble i sommer solgt til Borussia Dortmund. Fjorårets toppscorer fra gruppespillet i Champions League er satt ut av spill på ubestemt tid på grunn av en kreftdiagnose. For å erstatte ham har Ajax kjøpt en benkesliter fra Tottenham.

– Der Haller kunne score på alt på topp som oppspillspunkt og boksspiss, har det i år lykkes med en kombinasjon av fysiske Brobbey som jager bakrom og Kudus som falsk nier med Bergwijn stormende i boks, sier han.

Bergwijn har sju mål på sju kamper, Brobbey har så langt scoret tre, og Kudus har fire mål til nå. I tillegg har de kaptein Dusan Tadic, som har til gode å score denne sesongen, men står med fem målgivende så langt.

Kleivan tror vi får se Kudus fra start. Det er en spiller som kom fra Nordsjælland i dansk fotball i 2020. Han debuterte mot Liverpool i Amsterdam i oktober samme år, og fikk der en kneskade som holdt ham ute i flere måneder, så det vil være en spiller som har noe å revansjere.

– Jeg gjetter på at det blir Kudus-løsningen fra start i dag, han er i kjempeform, sier han.

Godt tidspunkt å møte Liverpool

Liverpool har hatt en veldig vanskelig start på sesongen, og har fortsatt skadeproblemer. Ajax-supporteren bekymrer seg for de rødes kantspillere til denne kampen.

– Det som kan bli skummelt mot Liverpools vinger, er farten til Blind og den offensive mentaliteten til Rensch på backene. Her kan det bli mye rom, sier han.

Alfred Schreuder sa på mandagens pressekonferanse at han ville se på hvordan Manchester United slo Liverpool i august, da Erik ten Hag vant sin første kamp med United. Kleivan er imponert over det den nye sjefen har vist så langt.

– Det er litt tidlig å si så mye om Schreuder opp mot ten Hag, men store forskjellen er de ikke å se i spillestil. Man må i hvert fall ta hatten av for at jeg ikke har sett noe åpenbart fall i kvalitet, samspill og rytme etter et mareritt av et travelt og kaotisk overgangsvindu, sier han.

– Det er et godt tidspunkt å møte Liverpool på, men også typisk at det snur i en kamp der motstanderen nekter å spille kynisk.

Liverpool - Ajax har avspark kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.