– Jeg håpet vi skulle unngå Napoli, og gleder meg ikke akkurat til denne turen

Liverpool FC har gått ut med usedvanlig sterke advarsler til sine reisende supportere foran onsdagens bortekamp i Napoli. En av de som reiser er nordmannen Tage Herstad.

Liverpools supportere har hatt en rekke svært ubehagelige opplevelser på sine tre foregående besøk i Napoli, og det har ført til at Liverpool FC denne gangen har gått ut med klare advarsler og reiseråd til sine supportere.

«Supportere som kommer til Napoli før kampdagen bør oppholde seg på sine hoteller, og spise og drikke der. Vi advarer på det sterkeste mot å bære klubbfarger på denne turen», lyder reiserådet fra Liverpool FC.

Mange dropper turen til Italia

Liverpool mottok 2736 billetter til kampen på Stadio Diego Armando Maradona, men det spørs om det blir så mange som det i borteseksjonen, da mange supportere vegrer seg for å reise nettopp til Napoli etter alt trøbbelet de har opplevd der tidligere sesonger. 

En som likevel velger å reise er nordmannen Tage Herstad, som selv var en del av en gruppe som hadde en svært ubehagelig opplevelse i Napoli i 2010. Dette er fjerde gangen han reiser til Napoli for å følge favorittlaget sitt, men han innrømmer glatt at han ikke gleder seg til denne turen.

– Jeg vil si at det er overraskende mange som skal reise, selv om det ikke er like mange som til andre bortekamper i Europa. Jeg kan ikke si jeg gleder meg til denne turen, men jeg føler jeg må reise for å støtte laget mitt, sier Herstad til Liverpool.no.

Han flyr fra Manchester til Milano tirsdag kveld, og som den eneste i sitt reisefølge på 20 stykker velger han å ta toget fra Milano til Napoli, i steden for å fly. Dermed ankommer han Napoli først klokken 13.00 onsdag. Altså åtte timer før avspark.

– Det er ikke noe jeg bevisst gjør for å tilbringe minst mulig tid i Napoli, men jeg liker å reise med tog, og jeg ser vel heller ikke noen spesiell grunn til å oppholde meg mer i Napoli enn høyst nødvendig, sier han.

Herstad var en del av en gruppe nordmenn, dansker og scousere som ble angrepet av italienske ultras i Napoli i 2010. Selv ble Herstad slått tre ganger med en flaske, men kom fra hendelsen uten fysiske skader av betydning.

– Vi hadde vært ute og spist pizza da vi havnet i et mørkt smug i et forsøk på å finne en snarvei tilbake til hotellet. Da hørte vi plutselig masse roping, og skjønte det var myntet på oss. Vi hadde havnet i en blindgate, og måtte snu og gå mot gruppen med ultras. Jeg skjønte det kom til å bli stygt, så vi søkte dekning i en kafe. Men vi var ikke trygge der heller. Det var 20-30 stykker bevæpnet med flasker, kjepper og kniver som tok seg inn på kafeen. Selv ble jeg slått tre ganger med en flaske i armen av en fyr med finlandshette, mens kaféeieren ble slått i bakhodet med en flaske og silblødde. Heldigvis kom politiet raskt til, og loset oss tilbake til hotellet. Men det er slike ting du nesten forventer når du besøker Napoli, og også andre italienske byer, som Roma og Torino.

IKKE MORS BESTE BARN: Napoli-supporterne er beryktet for sin voldsbruk.

IKKE MORS BESTE BARN: Napoli-supporterne er beryktet for sin voldsbruk.

Stygge episoder også i 2018 og 2019

Også da Liverpool spilte borte mot Napoli i 2018 og 2019 ble mange scousere angrepet av ultras, slått med belter og diverse slagvåpen, og knivstukket. Napolis supportere er så langt fra mors beste barn. 

– Det som skjedde i 2010 er nok det styggeste jeg selv har opplevd som Liverpool-supporter, men jeg vet om andre som har fått langt tøffere behandling enn jeg fikk den gangen på sine besøk i Napoli. Jeg håpet vi skulle unngå Napoli i trekningen, og gleder meg ikke akkurat til denne turen, sier Herstad. 

– Jeg har lært meg å være oppmerksom på speidere på mopeder. Ser du slike, er det som regel bråkmakerne ikke langt unna. 

– Det er ikke spesielt lurt å gå alene eller i små grupper i Napoli. Da blir du et lett bytte for ultras. Større grupper tør de ikke gå løs på, sier Herstad.

Nettopp derfor advarer Liverpool FC sterkt sine supportere mot å ta seg til stadion alene, nettopp fordi man da har mye større risiko for å bli angrepet. Alle Liverpool-supporterne anbefales å møte ved Staziona Marittima klokken 16.00, hvor de vil bli busset til stadion. 

Liverpool-supporterne anbefales å oppholde seg i havneområdet av Napoli, og ikke bevege seg mot sentrum. Klubben sier i klartekst at man da risikerer å bli ranet og overfalt.