Et fortsatt uferdig rødt mesterverk

Uavgjort i Arsenals hule nord i London var både litt skremmende og bekreftende. Liverpool er gode, men må bli enda bedre.

4. nov 2018 kl 11.55Torbjørn Flatintflatin

Jeg foreslo for Jürgen å gå «all in» til kampen mot Arsenal, å ta med Xherdan Shaqiri sammen med Salah, Firmino og Mané i en offensiv firer foran en mer sittende midtbaneduo i Fabinho og Wijnaldum. I etterkant er følelsen at det hadde vært vel naivt, istedenfor å sette inn rutinerte James Milner og bruke det velkjente 4-3-3 til Klopp for Bobby Firmino er førsteforsvarer sentralt i angrepsrekka.

Vel, kanskje hadde det da blitt 4-4, hvem vet. Arsenal fulgte mitt eksempel ved å rulle ut både Mkhitaryan, Özil, Lacazette og Aubameyang. Og med to grovarbeidere sentralt på midtbanen i Torreira og Xhaka.

I forsvaret skal Dejan Lovren ha pådratt seg en liten skade slik at vi aldri fikk svaret på om Klopp ville kjørt han inn i midten sammen med van Dijk, eller om han fortsatt ville ha beholdt Alexander-Arnold på høyrebacken.

Ubehagelig press

Etter en litt forsiktig åpning begynte angrepene å komme, og stadig mer helhjertede. Ikke minst fra hjemmelaget. Her kommer den litt skremmende biten inn, fordi det virket farlig nesten hver gang Arsenal kom. Jeg var av den oppfatning at jeg trodde Fabinho nå var rimelig klar for engelsk fotball, og i rettferdighetens navn er han trolig det i mange kamper, men han virket ikke å være det her i en av sesongens antatt vanskeligste kamper. Brasilianeren gjemte seg aldri, men han hang ikke med når The Gunners satte fart sentralt. Jeg synes heller ikke Gini Wijnaldum hadde sin beste dag, mens James Milner ga alt men er ikke fullt så rask som han en gang var.

Det ble litt ubehagelig kjente jeg. Nå var det medisin å få, ved for eksempel at Arsenal på sin side virket livredde hver gang Liverpool angrep med fart og med mange spillere. Salah og Mané skapte trøbbel på sidene og Jürgen Klopp har ikke feil når han sier at Liverpool nok hadde flest store sjanser, og fikk et mål feilaktig idømt for offside. Selv levde jeg fortsatt i den verden at dersom du oppnår en fordel av å være offside, selv om ballen i første omgang ikke spilles til deg, da er det riktig å vinke. Dessverre visste heller ikke dommeren om den forandringen som tydeligvis er blitt gjort.

En annen medisin er Virgil van Dijk, igjen godt assistert av unge Joe Gomez. Ville du ha byttet vår svære nederlender med noen annen midtstopper i verden? Jeg ville ikke ha gjort det. Skal du score på Liverpool må du som oftest ha satt store Virgil ut av spill, og det er langt i fra lett.

Høyreback og keeper

Det er veldig fint å ha en lokal ung spiller inne på laget og det er ingen grunn til å tro at ikke Trent Alexander-Arnold er kommet inn på førstelaget til Liverpool for å bli. Samtidig er det vanskelig å unngå det faktum at det nå er lag som bevist prøver å legge mye av sitt angrepspress på siden til den offensive backen. En må videre innrømme at Arsenal også hadde en viss suksess med å gjøre det. Det blir litt spennende å se hva Klopp gjør videre, ikke minst i de såkalte toppoppgjørene hvor Liverpool ikke kan forvente å styre mye av spillet.

Keeperne var ikke uten feil ved baklengsmålene, men dette var en så frenetisk kamp at det vil være svært vanskelig å være feilfri for de med hansker på. Alisson Becker hadde et par feilvurderinger til, men jeg vil mye heller ha en offensiv, modig og kanskje litt gal keeper enn en som lar forsvaret ta avgjørelsene for seg.

Viste tidligere svakhet

1-1 på Emirates er det mulig å leve med, selv for et lag med tittelambisjoner. Da er det litt verre måten Arsenal skapte trøbbel for de som for anledningen var kledd i lilla. Det lignet litt for mye tidligere dager, hvor skarpe midtbanespillere nærmest fosset gjennom Liverpools maskinrom. Jeg gleder meg til at Naby Keita snart er tilbake, og forhåpentligvis snart finner toppformen. Vi behøver han.

Å snakke om å savne Jordan Henderson blir litt som å stikke hånda ned i et vepsebol, men Klopp vil nok ha følt seg litt hjelpeløs over knapt å ha noen alternativer til å rette opp en defensiv midtbane som ikke fungerte.

Manageren justerte litt på formasjonen ved pause, men det hjalp vel bare sånn delvis. Jeg begynte å få virkelig forhåpninger da Milner scoret og Arsenal gjorde noen i mine øyne litt merkelige bytter ved å ta ut Mkhitaryan og Aubameyang, og sette innpå mer tradisjonelle midtbanespillere. Nå la jeg merke til at Iwobi var god etter at han kom inn, slik at manageren nok visste hva han gjorde, og totalt sett virket uavgjort greit nok.

Midtbaneformel

Liverpool er blitt vanskelige å score på med nye og store profiler i forsvaret. Andre lag frykter i tillegg fortsatt lagets offensive fart og angrepskraft, men midtbaneformelen må i første rekke løses om det skal være realistisk å kunne tro at vi kan følge Manchester City helt inn.

Forhåpentligvis har vi allerede det verktøyet på plass. Jeg ser ingen bedre løsning enn Fabinho som midtbaneanker, men han behøver noe mer tid. Da er det grunn til å gjenta at utfordringene sjelden vil være så store som de var på Emirates. Jeg har ikke lagt skjul på at jeg har store forhåpninger til Naby Keita. Profilerte kjøp i 2018 som van Dijk og Alisson har funnet sine bokstavelig talt sentrale roller, og det er viktig at Keita nå snart gjør det samme.