Mye bra i verktøykassa - men er han et svakt punkt?

Snart står ytterligere toppkamper i kø for Trent Alexander-Arnold og Liverpool.

16. nov 2018 kl 12.10Torbjørn Flatintflatin

25. oktober 2016 debuterte Trent Alexander-Arnold for Liverpool. Et par uker etter at scouseren hadde fylt 18 år lot Jürgen Klopp han få sjansen fra start i en kamp i ligacupen mot Tottenham.

I januar 2017 spilte unggutten sin første kamp fra start i Premier League, mot Manchester United foran et fullsatt Old Trafford. En kan kalle det et gjennombrudd etter meget solid innsats i heksegryta, og som vekket minner om en startkamp for Rob Jones 25 år tidligere.

«Det er godt å ha ham, og det var godt at han fikk vist hva han kan for Liverpool-supporterne. Høyrebacken er i gode hender, selv når Clyne ikke er tilgjengelig», uttalte manager Jürgen Klopp etter kampen.


Et svakt punkt?

Siden har det lokale innslaget ikke sett seg tilbake, som det heter, men det betyr ikke at veien mot rosenes dal har vært helt uten torner.

Trent Alexander-Arnold har god fart, pasningssikkerhet, blikk for spillet, og et meget stødig temperament.

Det siste kan understrekes med det faktum at han litt smårusten etter en kort treningsperiode som følge av VM fikk gule kort i sesongens tre første ligakamper og med en snarlig fare for suspensjon, men han har ikke vært i dommerens bok siden.

Likevel, en kan ikke underslå at det er lag som virker å blinke ham ut som en målskive. Motstandere som bevisst har lagt mye av sitt angrepsskyss på ungguttens side.

Trent har mye bra i verktøykassa - men er han likevel et svakt punkt?


Slo tilbake

Det var nok en tendens til det forrige sesong også, da hans andre ligakamp på Old Trafford ble en ikke like hyggelig opplevelse i 1-2 tapet. Han hadde også hatt en meget vanskelig oppgave i den lyseblå delen av Manchester tidligere, da et Liverpool med ti mann måtte tåle en håndfull med baklengs.

Men så var det hans temperament, hvor han bl.a. slo tilbake med en ypperlig kamp mot Manchester City på Anfield i Champions League. Det var dem som mente at det ville være en risiko å benytte ham i finalen i Kiev, ment Trent var en av Liverpools beste spillere mot Real Madrid.

Forrige sesong valgte likevel Jürgen Klopp lenge å prioritere Alexander-Arnold i Champions League og heller benytte Joe Gomez i ligakampene. Alexander-Arnold var tidligere mye benyttet som sentral midtbanespiller og de defensive fibrene og den rå fysikken kan ikke helt matche Gomez. I den intense Premier League foretrakk Klopp lenge Joe Gomez før sistnevnte fikk en skade.

Ble satt ut

Til kampen mot regjerende mester Manchester City denne sesongen overrasket Klopp med å sette inn en nylig friskmeldt Dejan Lovren i midtforsvaret og flytte Joe Gomez ut på høyrebacken. Det var ingen Trent Alexander-Arnold i startoppstillingen, og var det fordi sjefen ikke helt stoler på gutten som har vokst opp et steinkast på klubbens treningsfelt i West Derby når det kommer til de mest intense oppgjørene mot de beste lagene? Ikke helt stoler på hans defensive styrke?

Da hadde Trent nettopp hatt en vanskelig kveld i Napoli, og det er heller ingen enkel oppgave å spille back når det skal være Klopp-fotball. De blir bedt om å stå høyt og det krever mye å være aktiv både offensivt og defensivt.

En undret hva Jürgen Klopp ville gjøre når Arsenal ble gjestet noen uker senere, men da ble det den mest vanlige oppstillingen med Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk og Robertson som den bakre fireren siden Dejan Lovren slet med en liten skade.


Hardt program

Trent har «levd drømmen» som det heter når en unggutt slår igjennom hos en Premier League klubb, og ikke minst når det er snakk om en lokal storklubb som Liverpool FC.

En ny drøm gikk i oppfyllelse da han torsdag kveld satte inn det andre målet da et ungdommelig England beseiret USA med 3-0 på Wembley.

Det gjorde Alexander-Arnold til den yngste Liverpool-spilleren som har scoret for England siden Michael Owen, noe som også setter det hele i perspektiv. Ikke minst som forsvarsspiller er han fortsatt svært ung.

Siden debuten med en liverbird på brystet for drøyt to år siden har han nå spilt 59 offisielle kamper for Liverpool. I tillegg til treningskamper og en rekke kamper på ulike landslag.

Jürgen Klopp antydet også nylig at den stillfarne karen fra Merseyside virket sliten, men får han noe pause?

Det er vel ikke særlig trolig, først og fremst siden mannen han tok over for, Nathaniel Clyne, sliter med å finne tilbake til gamle takter.

Etter landslagspausen venter også et hardt program hos Liverpool med bl.a. hjemmekamper mot Everton og Manchester United i ligaen og avgjørende oppgjør i gruppespillet mot Paris Saint-Germain og Napoli før jul.

Det åpner ikke opp for mange pusterom for Trent Alexander-Arnold. Blant sine drømmer har han et brennende ønske om å være på Anfield i mange år og bære kapteinsbindet for de helrøde. Det vil vi holde som mer sannsynlig enn at han ikke skal greie å takle sine kommende utfordringer.