Hvordan Klopp vil disponere laget

På de kommende to ukene vil en forvente at mye av sesongen 2017/18 avgjøres for Liverpool FC. Vi har sett på hva Jürgen Klopp har å spille med de nærmeste kampene.

Mye galt skal skje om Liverpool ikke skal spille Champions League til neste sesong. Da tenker vi først og fremst på at topp fire skal sikres i årets ligasesong, selv om de røde også vil ha en mulighet til å kvalifisere seg ved å vinne årets turnering.

Chelsea på 5. plass kan maksimalt sikre seg 75 poeng, og har en langt dårligere målforskjell enn de røde fra Anfield. Det kan avgjøres allerede denne uka hvis laget fra vestkanten av London ikke vinner i Burnley og Liverpool tar full pott borte mot bunnlaget West Bromwich.

Hvis Liverpool vinner kampen mot West Brom og deretter neste ligamøte hjemme mot Stoke, vil topp fire uansett være garantert. Siden er det ekstra «ventiler» i og med innbyrdes oppgjør mot Chelsea på Stamford Bridge, før ligasesongen avsluttet hjemme mot Brighton 13. mai.

Fem avgjørende kamper på 16 dager

Uten å ønske å friste en skjebne, topp fire skal være plankekjøring for mannskapet til Jürgen Klopp. Derfor kan det også bli interessant å se hvordan manageren disponerer sitt mannskap når han nå har to semifinaler mot Roma trykt inne i blant de tre neste ligakampene.

Fra og med lørdag 21. april og til og med søndag 6.mai, 16 dager, spiller LFC de nevnte ligakampene mot West Bromwich (21/4), Stoke (28/4) og Chelsea (6.mai) og hvor hjemme- og bortekamp mot Roma avholdes 24. april og 2. mai.

Det vil garantert ikke bli de samme 11 som starter hver kamp, og en vil anta at kampene for å sikre seg finale i Champions League prioriteres.

Med Joel Matip uaktuell for midtforsvaret, og med Emre Can og Adam Lallana kjempende for å rekke avslutningen av sesongen er det ikke veldig vanskelig å sette opp en foretrukket startellever.

Loris Karius i mål, og en bakre firer med Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Dejan Lovren og Andy Robertson. De tre på midtbanen vil bli valgt blant Jordan Henderson, James Milner, Gini Wijnaldum og Alex Oxlade-Chamberlain, mens ingen kan rokke ved supertrioen Mo Salah, Roberto Firmino og Sadio Mané på topp.

Dårlig offensiv backup

Det har vært en del skaderusk i det siste, men hell i uhell om man vil, det har vært forfall som har vært rimelig greie å bøte på. Joel Matip var nok et førstevalg for mange, kanskje også for Jürgen Klopp, men Dejan Lovren har vært meget bra etter at van Dijk kom inn og det kan argumenteres for at han uansett fortjener den plassen han nå har med Matip ute for resten av sesongen. Det understrekes ved at det var grøss blant fans da den store kroaten forlot banen haltende helt mot slutten mot Bournemouth på lørdag. Ragnar Klavan kan gjøre en vikarjobb, men ikke minst mot Roma vil det være viktig å ha Lovren skadefri.

Nathaniel Clyne og Alberto Moreno var nok ment å starte sesongen på backene, før skader gjorde at Joe Gomez kom inn på «ligalaget» som høyreback og Andy Robertson etter hvert utnyttet et opphold for Moreno. Når Trent Alexander-Arnold nå kanskje har hatt sitt endelige gjennombrudd under kampene mot Manchester City i Champions League står mye bra til på flankene i forsvaret, ikke minst angående mulig dekning.

Framover er det trangere. På midtbanen ville trolig Emre Can ha vært det aller første valget til Klopp, men han er skadet. Det er imidlertid så jevnt mellom de som er aktuelle sentralt at det føles ikke umulig å erstatte tyskeren. Gini Wijnaldum kan ha gitt manageren noe å tenke på ved å gjøre en bra jobb som anker i det siste, mens Alex Oxlade-Chamberlain også er i fremadstormende form.

Ings, Solanke og Woodburn, i all ærlighet er det ikke all verden med offensivt backup som Jürgen kan bruke fra benken, men det ligger i kortene at de vil få noen minutter på banen over de neste par ukene.

Sparer stjernene på topp

Hva gjør så Jürgen Klopp? Meldingene om at Joe Gomez ventelig snart vil bli tilgjengelig, og Dejan Lovren også snart er tilbake, letter presset i de bakre rekker. Da er ikke keeperplassen nevnt, siden Loris Karius har gjort det meget bra siden han fikk nikket ved nyttårstider og er udiskutabel mellom stengene.

Alexander-Arnold, van Dijk, Lovren og Robertson spiller mot Roma tirsdag om en uke, noe annet ville være overraskende. Nå sier Klopp at han vurderer en og en kamp, men jeg har en mistanke om at det blir noen bytter mot West Bromwich når ligarunde 35 starter på tidlig lørdag ettermiddag. Kanskje bare van Dijk av den nevnte fireren er med fra avspark, litt avhengig av hvor aktuelle Gomez og/eller Clyne er.

På midten er variasjonsmulighetene mindre. En uthvilt Jordan Henderson var utmerket i 1.omgang mot Bournemouth, og James Milner er en annen som har vært i form i det siste og ikke minst når han har fått bra med pusterom mellom kampene. Jeg tipper begge starter mot romerne, og en av dem er på benken mot WBA. AS Roma på Anfield blir en slu motstander, og du vil forvente helt andre typer kamper enn mot Manchester City. Kanskje kan det helle i retning av Gini Wijnaldum, selv om Alex Oxlade-Chamberlain på lørdag så ut som en spiller som ønsket å vise manageren at han har lyst til å spille semifinaler i Champions League. Magefølelsen sier at Alex kan få nikket i de viktige kampene.

På topp er det helt vesentlig å ha Salah, Firmino og Mané skadefrie og i gang de neste par ukene. Mye har vært bra med Liverpool i det siste, med det som bekymrer litt er dekningen lengst framme. Det kan være et alternativ å flytte Ox fram, men han virker utvilsomt å trives best som indreløper. Danny Ings og Dominic Solanke har ikke greid å vise seg fram, mens unge Ben Woodburn har fått det tungt utover i sesongen med skadetrøbbel.

Betyr det at Ings ikke spilte for U23 denne uka at han er blinket ut til å være med fra start mot West Bromwich, og at Klopp ikke vil risikere en av stjernene Salah eller Firmino? Det ligger litt i kortene at en minst en fra stjerneduoen, om ikke begge to som var tilfellet mot Everton, blir spart både mot West Brom og Stoke.