Vår egyptiske konge sørget for strålende utgangspunkt

Liverpools supertrio scoret fem mål i en semifinale i CL, men det var Mo Salah som først åpnet opp et Roma som sørget for at det ble en ellevill og ikke tett semifinale.

25. apr 2018 kl 07.42Torbjørn Flatintflatin

Kanskje viste det mitt manglende engasjement for italiensk fotball, men etter at Liverpool hadde vunnet 5-0 i sin første kamp mot Porto i 1/8 finalen og beseiret de engelske ligamesterne Manchester City med 3-0 foran The Kop i kvarten, da trodde jeg vi kom til å få se gjester fra Roma som ville prøve å spille gjerrig i det første møtet i semifinalen i Champions League.

Isteden ønsket romerne å være sjefer på Anfield, og ære være dem for det, men mot angrepsrekka Salah, Firmino og Mané har det sjelden funket bra denne sesongen. Nå kjente de til Mo Salah, av naturlige årsaker siden han kom fra Roma i fjor, og i all ubeskjedenhet antydet jeg før kampen at dette kunne bli en kveld for Sadio Mané.

Vel, Sadio hadde de to første sjansene for Liverpool, og den ene skulle han definitivt satt alene med Alisson.

Suveren toppscorer

Jeg var enig med startoppstillingen til Klopp, og det var en malurt i begeret å se Alex Oxlade-Chamberlain bli båret av banen, men Gini Wijnaldum hadde et meget bra innhopp. Hvor direkte årsaken var som følge av byttet skal jeg være forsiktig med å si, men sånn fra midtveis av i 1.omgang virket det ikke som at Roma lenger orket å være med på det elleville tempoet i kampen.

Sjansene begynte å komme for Liverpool, og så har vi Mo Salah. Jeg har ærlig talt vært litt forsiktig med å hause han opp denne sesongen, om han har hatt bedre sesonger enn Rush i 1984 og Suarez i 2014 som målscorer par excellence har jeg stilt meg tvilende til, men nå er han helt der oppe også for meg. Jordan Henderson og Gini Wijnaldum vant dueller i forkant, Mané og Firmino spilte videre til sin rekkekamerat, men det var Salah som satte lærkula helt oppe i bøylen.

Da hadde treneren til Roma allerede begynt å få plenty med dugg på brillene, og det var ikke mer enn fortjent at Firmino og Salah avsluttet en nydelig kontring rett før pause.

Assistkonge Milner

Roma måtte vel bare fortsette å prøve å spille som Manchester City, men bare det at de var flere hakk svakere.

To mål av Firmino, to ypperlige assist fra den fantastiske Salah, og til slutt traff Mané også på en avslutning. I tillegg ble det nok en assist fra corner for «assistkongen» i Champions League, James Milner. Var det noen som flirte litt da det ble kjent at James ikke lenger ville spille venstreback fordi han ønsket å være en del av den sentrale midtbanen denne sesongen? Jeg var kanskje en av dem, men jeg flirer ikke lenger nå. Med Oxlade-Chamberlain trolig ute for resten av sesongen, hva skulle vi nå gjort uten Milner?

Det var nesten for godt til å være sant, og det varmet å se unggutter som Rhian Brewster og Curtis Jones sittende rett bak innbytterbenken. 5-0 vil ha fått folk til febrilsk å lete i statistikkbøkene for å se om Liverpool var i ferd med å sette nok en rekord, og vi snakker fortsatt om semifinalen i Champions League.

Kalddusj

Om det var noen som rakk hånda i været og forbannet bytte av suverene Mo Salah så var ikke jeg blant dem. En kan hevde at en burde ha lært etter en rekke eksempler tidligere denne sesongen, men jeg så 6-0 før 5-1, selv om han Schick som kom inn for Roma hadde vært frisk.

Et langt fremspill, en dårlig beregning av Dejan Lovren, og ja det har skjedd før, og Edin Dzeko utnyttet det hundre prosent. Nå er jeg en av dem som mener det skal blåses hvis et forsøk på innlegg eller skudd blir stoppet av en arm eller hånd inne i feltet, hvis den er ute fra kroppen. Jeg sier derfor tja på straffen som ble dømt mot Milner, av en for øvrig god dommer, selv om jeg tror det er mange som ikke blåser der.

Med ett snudde stemningen seg på 5-2, en kunne se det på utrykkene blant publikum, og selv treneren til Roma begynte å få god sikt i brilleglassene igjen.

Et Anfield som igjen hadde vært på sitt mest vibrerende fikk en aldri så liten kalddusj, men jeg har en mistanke om at inntrykkene vil snu litt igjen for en del som nå har noe blandede følelser. Vi har en angrepstrio i absolutt verdensklasse, som scoret fem mål når det spilles om finaleplass i Mesterligaen, og vi har en av verdens beste spillere i Mohammed Salah.

Kong Salah av Anfield og Egypt kan fort få en ny og gjev tittel etter returen også. Roma må spille slik de gjorde på Merseyside også i returen. De må ha minst tre scoringer. Det vil måtte åpne for store sjanser til nytt show fra Liverpools supertrio på topp.

Spenningen vil leve ei uke til, men dette skal gå veien.