Jubel for Karius

Jürgen Klopp virker å satse på de keeperne han har, eller hvordan har manageren tenkt å løse det mange vurderer som et keeperproblem?

8. jul 2018 kl 12.02Torbjørn Flatintflatin

La det være sagt med en gang, jeg ønsker meg en ny førstekeeper. I praksis hadde jeg bare betalt det som skulle til for å hente den beste mulige mellom stengene, og Liverpool burde nå ha råd til det med Coutinho-penger og nøktern handling av Jürgen Klopp tidligere.

Det virker ikke som at det vil skje. Signalene begynner å bli ganske sterke på at Alisson var et førstevalg, og i kjent «Klopp-stil» så gås det kun for førstevalget og ikke et alternativ som ikke vurderes som like bra. Jan Oblak hos Atletico Madrid var muligens det, men som trolig var enda dyrere og enda mindre tilgjengelig enn Brasils nummer en.

Det ligner situasjonen med Virgil van Dijk, men med den forskjellen at jeg engster meg langt mer for hvordan Liverpools keepere vil prestere nå enn det man allerede den gang hadde på plass av midtstoppere. Hvorvidt en kan forvente en keeper i januar, eller til neste sommer, synes også mer usikker enn en van Dijk som opplagt hadde bestemt seg for at han ønsket å spille for Klopp og Liverpool.

Stort press for Karius

Selv om Simon Mignolet skulle gå før transferstopp er inntrykket av at det blir Loris Karius og Danny Ward som blir keeperduo kommende sesong, og da høyst sannsynlig med Karius som managerens førstevalg.

Det er en situasjon jeg kanskje kunne ha forstått, selv om jeg fortsatt mener at Liverpools supportere ville fortjent at det ble handlet inn en toppmann med hansker etter at det helst er andre toppklubber i England som har hatt «superkeeperne» de siste tiårene. Etter fadesen i Champions League var jeg imidlertid i mitt indre sikker på at det kom til å bli aksjonert.

Faren for at Karius knekker sammen med det presset han nå opplagt vil stå overfor synes opplagt å være der, mens Danny Ward må sies å være nokså uprøvd til tross for gode låneopphold hos Aberdeen og Huddersfield, og også gode tendenser de gangene han har fått prøve seg på Wales. På landslaget blir han imidlertid holdt utenfor av Wayne Hennessay, som i mine øyne ikke er noen veldig god målmann, men det er vel også logisk når du ikke spiller førstelagsfotball.

Hvis en går inn på sosiale medier vil en nå lett finne en video hvor reportere blir filmet før kampen og under Liverpools oppvarming i Chester, og hvor Loris Karius slipper et lett skudd mellom beina. Morsomt? Ikke veldig i mine øyne, og det gir bare en antydning til den fokusering som mannen som ødela i Champions League finalen vil bli utsatt for.

Det ble også gjort et nummer av at Karius fikk en god velkomst i Chester, men at Liverpools fans ikke vil gi ham støtte tror jeg de fleste røde skjønte aldri ville bli aktuelt. Han kommer tvert i mot til å bli mottatt som noen andre når han løper ut på Anfield 12.august mot West Ham, og jeg setter meg selv på listen over dem som ikke har noen større ønsker over at en spiller med en liverbird på brystet skal lykkes enn nettopp Loris Karius.


Bygge opp Loris

Kanskje er det derfor vel dramatisk å nærmest ane at dette vil ende i tårer, og at det ikke blir slik at Loris Karius bygger videre på en god siste halvdel av forrige sesong. Hvor han etablerte et godt samarbeid med Virgil van Dijk og resten av forsvaret, ble mer selvsikker og besluttsom, og lignet den type keeper som Jürgen Klopp opplagt ønsker med dristig feltarbeid, mer offensiv i stilen og med gode igangsettinger fra en nærmest sweeperrolle.

Muligens er det «Klopp-effekten» som allerede har begynt å virke igjen, men jeg føler meg faktisk aldri så lite roligere etter at det nærmest er blitt klart at det ikke kommer en førstekeeper inn. Litt roligere, for å understreke det, men helt siden historien om at hjernerystelse skal ha vært årsaken til tabbene som Loris gjorde i Kiev har det ligget i luften at det var starten på å prøve å bygge opp igjen Liverpools nummer en. I mitt skeptiske sinn er jeg ikke overbevist om at Karius var så susete, etter sigende uten å merke det selv, at han bare begynte å gjøre merkelige avgjørelser som følge av den smellen han fikk av «gentlemansforbryteren» Sergio Ramos. Det var imidlertid viktig å stadfeste en årsak til at slike mål slippes inn på en slik scene.


Klopp stiller seg til hugg

Er det nå fortsatt rom for en overraskelse og at det likevel kommer en ny keeper inn? Hvis for eksempel Simon Mignolet har gått lei av å slite benken og får seg en ny overgang? Jeg stoler såpass mye på de lokale journalistene at når de sier at det blir Karius som satses på også fra starten av 2018/19 så tror jeg på det, og at dersom det kommer en ny keeper i kjølvannet av Mignolet vil det enten være et rutinert alternativ eller en med potensial, men som ikke er tiltenkt en hovedrolle med det første.

Så kan en også spørre seg, hvis Klopp virkelig ønsket seg Brasils førstekeeper, hvor sterkt er hans søken etter en ny mann i mål og hva tenker han om det fremover?

Liverpools manager har tidligere stilt seg til hugg ved ikke å hente inn forsterkning når Mané skulle til Afrika å spille og Coutinho var skadet, eller vi behøvde å styrke midtforsvaret og Southampton først satte seg på bakbeina og nektet å slippe van Dijk, eller når Philippe Coutinho ble solgt for en rekordsum. Nå stikker han hodet fram igjen, og kritikken vil ikke la vente på seg dersom den tilsynelatende tilliten til Loris Karius ikke fungerer.

Men det er Jürgen Klopp, og det er en del av ham som bidrar til at vi elsker ham, han vil uansett gå sin egen vei.

Nå gleder jeg meg til neste sesong, med Keita og Fabinho som vil styrke midtbanen og trolig en signering eller to til som vil gi bedre dekning for «super-rekka» framover.

Men altså trolig ingen keeper, og som hadde vært en beroligende medisin de gangene marerittet fra Kiev igjen måtte reise seg.