Koronakaos i landslagsfotballen

Spillere er smittet, en hel klubb er i karantene og regler om innreise skaper kaos for landslagsfotballen.

9. nov 2020 kl 14.13 Jens Bessesen

Med en rekke land i ny lockdown og en ny smittebølge som ligger over store deler av verden, har det vært kritiske røster som mener det er uforsvarlig å gjennomføre landskamper verden rundt de neste to ukene.

Jürgen Klopp er en av de som er kritisk. 

– For oss føles det tryggere når vi alle er sammen på vårt eget treningsfelt. Vi har hatt noen tilfeller av korona i troppen. Ikke mange, men noen. Men det er en stund siden sist nå, noe som er bra. Men det kan skje i disse tider. Jeg føler problemet er når de reiser på landskamper, for da har vi ingen kontroll over hva som skjer, sa Klopp i helgen, før han pekte på at det er uforsvarlig at noen spillere er satt opp til tre kamper på en uke i det som allerede er et heftig kampprogram på klubblaget. 

Usikkert om England-kamp

Mandag har det kommet en rekke nyheter som kan føre til koronakaos i landslagsfotballen. I England er det usikkert hvorvidt hjemmekampen mot Island kan gå av stabelen neste uke. Island skal spille borte mot Danmark i helgen, og England har innført nye innreiserestriksjoner fra Danmark som følge av et nytt, mutert koronavirus som har oppstått hos danskene etter at det har spredt seg fra mink til mennesker.

Restriksjonene fører til at Island-troppen i utgangspunktet vil bli nektet innreise til England. 

Ifølge Guardian venter nå det engelske fotballforbundet på avgjørelse fra regjeringen om hvorvidt kampen kan gå av stabelen som planlagt på Wembley. Hvis svaret blir nei, kan kampen bli spilt på nøytral grunn i et annet land. En annen løsning vil være at danskene må flytte sine hjemmekamper ut av landet. 

Situasjonen i Danmark kan få konsekvenser for Liverpools Champions League-oppgjør mot Midtjylland i desember, og flere Premier League-klubber er nå usikre på om de våger å sende sine danske spillere på landslagssamling, melder Guardian. 

Skeptiske i Italia

Det dukket opp flere tilfeller av Covid-19 under landslagspausen i oktober. Blant annet ble det meldt at Naby Keita ble smittet sammen med flere Guinea-spillere, mens flere aldersbestemte landskamper ble avlyst grunnet smitte i troppene. Den mest profilerte spilleren til å få påvist smitte var Portugals Cristiano Ronaldo.

Nå har det dukket opp flere tilfeller i klubbfotballen. James Horncastle i The Athletic melder at helsemyndigheter i Italia er skeptiske til å sende spillere på landslagsoppdrag slik situasjonen er nå. Nylig fikk Napolis Jose Callejon og Romas Edin Dzeko påvist smitte. 

«Forvent mer. Det er pandemi og land er nedstengt, men Nations League og andre kvalifiseringer fortsetter», skriver Horncastle. 

En rekke land har for øvrig satt opp privatlandskamper denne uken. 

Hele troppen i karantene

Østerrikske RB Salzburg melder mandag på Twitter at seks tilfeller av Covid-19 er bekreftet i deres spillerstall. De smittede spillerne har gått i isolasjon, mens resten av troppen har gått i karantene. Salzburgs spillere blir dermed trukket fra sine landslagstropper. 

De har blant annet spillere i den østerrikske troppen som skal møte Norge i Nations League. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]