– Liverpool vil ikke kjøpe en midlertidig løsning, eller gjøre noe som går utover langtidsplanene

Simon Hughes i The Athletic forklarer Liverpools posisjon halvannen måned før overgangsvinduet åpner.

17. nov 2020 kl 14.18 Arild Skjæveland

Liverpool har sine to beste midtstoppere ute med alvorlige kneskader, og vil måtte klare seg uten Virgil van Dijk og Joe Gomez i mange måneder. Selv om Joel Matip er klubbens eneste friske rutinerte spiller – og selv om 29-åringen selv er svært skadeutsatt, har det blitt hevdet at Liverpool ikke kommer til å gå ut på overgangsmarkedet og kjøpe ny stopper i januar.

Det var det transferguru David Ornstein som skrev i sin spalte i The Athletic på mandag. Han har vanligvis sine kilder i orden.

I denne ukens «The Ornstein & Chapman Podcast», er The Athletic-journalist Simon Hughes gjest for å forklare situasjonen.

– Liverpool vil ikke gjøre noe dersom det setter planene de har for fremtiden i fare. De har alltid jobbet to-tre overgangsvinduer frem, og slik jeg har forstått det har de fått oppmuntrende signaler om overganger for midtstoppere neste sommer.

– Jeg tror det alltid var planen. Lovren skulle dra, og det var et par spillere de ønsket. De har alltid en liste over fire spillere som er prioritert, og jeg tror Dayot Upamecano definitivt er på den listen. Med kontraktssituasjonen hans vil han kunne være tilgjengelig – så de kommer ikke til å kjøpe en spiller for kort sikt som ødelegger for mulighetene til å få en spiller som de virkelig ønsker seg, sier han.

Upamecano er et navn som også nevnes av journalisten David Lynch i hans siste spalte for Liverpool.no. Han mener klubbens rekrutteringsavdeling ikke er helt overbevist om at franskmannen foreløpig rettferdiggjør prisen RB Leipzig vil forvente.

Drar sammenligninger til sommeren 2017

Sommeren 2017 feilet Liverpool med å kjøpe inn Virgil van Dijk, og måtte beklage seg til Southampton. Jürgen Klopp hadde hatt store problemer med forsvaret sitt, men valgte likevel å gå inn i sesongen med Joel Matip, Joe Gomez, Dejan Lovren og Ragnar Klavan som stopperalternativer. Det var Virgil eller ingen.

– Liverpool har en historie med å gjøre det slik. Dersom vi går tilbake til kjøpet av Virgil van Dijk, som ble sett på som en nøkkelsignering. Det var en rekordsum for en forsvarsspiller. Det var en mulighet for å kjøpe noen andre da overgangen falt gjennom i sommeren 2017, men Jürgen Klopp bestemte seg for å ikke gjøre det. Det var spilleren han ønsket seg. De ventet på den dealen, og fikk den i orden.

VENTET: Jürgen Klopp valgte å ikke kjøpe en annen midtstopper da Virgil van Dijk-avtalen kollapset i juni 2017.

VENTET: Jürgen Klopp valgte å ikke kjøpe en annen midtstopper da Virgil van Dijk-avtalen kollapset i juni 2017.

Hughes mener likevel at det nå er så ille at de muligens må revurdere situasjonen over de neste ukene.

– Det er en annerledes situasjon nå så klart. Det er en forsvarskrise, og det er ikke noen annen måte å beskrive det på. Det høres kanskje dramatisk ut, men de har gått fra å ha fire etablerte midtstoppere til å ha muligens én, og Joel Matips skadehistorikk gjør at han ikke er kapabel til å ta kontroll i det forsvaret hver uke. De har store problemer på det området, så de må kanskje ville betale en høyere pris for noen de verdsetter lavere. Det avhenger av hva som vil skje de neste ukene, sier Hughes.

– Jeg tror ikke det kan bli verre. La oss ikke glemme at Nat Phillips, som spilte mot West Ham, var i ferd med å bli solgt til Bristol City i sommer. Det viser hvilke muligheter de har for øyeblikket. Det er flere spillere lenger bak i køen. Billy Koumetio er en ung tenåring som er høyt verdsatt, men som har hatt egne skadeproblemer som har holdt ham ute i starten av sesongen da jeg tror han kunne fått noen minutter på banen. Så det er en annerledes situasjon, og jeg tror de vil måtte revurdere det over de neste ukene. Dersom det blir verre, vil det gå utover hele strukturen av laget. Skal du bruke midtbanespillerne i forsvar risikerer du at midtbanen ikke fungerer som den har gjort tidligere, så det er et stort problem for Liverpool for øyeblikket.

Hvor mye penger er tilgjengelig?

Hughes tror videre at økonomi vil være en viktig faktor. Liverpool klarte ikke å selge spillere som Marko Grujic og Harry Wilson før overgangsvinduet stengte i oktober – selv om begge var til salgs, og det var interesse.

– Vi er fortsatt i en situasjon der pandemien har en stor innvirkning på inntektene for klubben, så jeg tror ikke Liverpool vil kunne gå ut og bruke store summer nå, sier han.

– De vil ha blitt oppmuntret av nyhetene om vaksinen og alt som følger med, at de kan få supportere tilbake på stadion og få tilbake inntektene fra kampdag til et nivå de vil forvente som mestere i England. Mye vil avhenge av de neste ukene.

OVERGANGSMÅL: Dayot Upamecano er en spiller Liverpool ønsker seg.

OVERGANGSMÅL: Dayot Upamecano er en spiller Liverpool ønsker seg.

– Liverpool har ikke råd til å miste flere spillere. Jordan Henderson fikk en skade da han spilte for England. Han var en spiller jeg har forventet vil spille noen kamper som midtstopper, slik han gjorde i VM for klubblag i fjor vinter. Jeg synes han spilte veldig bra i den posisjonen. Problemet er at dersom han skal spille der, må Thiago og Naby Keita være friske slik at ikke lagets struktur kollapser.

– Dersom de kan få den avtalen som passer dem, og de mener vil være verdt pengene, så vil jeg ikke utelukke det, men samtidig tror jeg Liverpool vet at de er i en sårbar situasjon, fordi alle klubber vet hvor desperate de er etter en midtstopper, og de vil blåse opp prisene.

– Når Liverpool vet at det er en klausul i Upamecanos kontrakt etter denne sesongen, som vil la ham komme for en sum som Liverpool kan ta seg råd til, for en spiller som er så høyt vurdert og som klubben har sett mye – så tror jeg de vil være motvillig til å gå glipp av en avtale for en spiller som er 21-22 og kan spille for klubben i 10 år. De vil ikke gjøre noe som setter en slik avtale i fare, men ting kan endre seg raskt. Jeg tror ikke det blir en ny Steven Caulker-deal.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]