Uten Van Dijk i midtforsvaret er Liverpool blitt svakest i klassen i lufta

Liverpool har vunnet bare drøye 40 prosent av hodeduellene denne sesongen, mot over 50 prosent forrige sesong. Laget fremstår som dårligere i forsvar, men bedre i angrep.

5. nov 2020 kl 08.49 Einar Kvande

Manchester City har ikke råd til å tape for Premier League-leder Liverpool på Etihad søndag ettermiddag, mener Manhcester Evening News, og i den forbindelse har lokalavisen i Manchester gjort en grundig analyse av årets Liverpool-lag.

Liverpool har plukket 16 poeng av 21 mulige i årets Premier League. City har på sin side plukket 11 av 18 mulige poeng.

Men selv om de topper tabellen har ikke Jürgen Klopps mannskap helt vært seg selv denne sesongen, mener Manchester Evening News.

Liverpool har vunnet fem av sju kamper, men de har sluppet inn nest flest mål i Premier League, og for bare en måned siden gikk de røde på sitt verste tap siden Premier League ble etablert i 1992.

Manchester-avisen mener at Liverpool ikke viste noen form for svakheter før ligamesterskapet var sikret forrige sesong. De vant 26 av sine 27 første kamper, og ledet på det tidspunkt med hele 22 poeng på City. 

Bare halvparten av avslutningene blir reddet

Etter sju kamper denne sesongen har Liverpool sluppet inn 15 mål, noe som altså ikke skjedde før i slutten av janaur forrige sesong. Likevel har det ikke vært så mange avslutninger på mål mot Adrian og Alisson Becker. 28 er et ganske normalt tall etter sju kamper. Men kun 14 av de skuddene er blitt reddet, noe som gir en redningsprosent på 50%. Det er faktisk bare Brighton som har en dårligere redningsprosent i Premier League. 

Forrige sesong hadde Liverpool en redningsprosent på 70,1%, noe som var niende best i Premier League. 

Nå må vi ta med i betraktningen at tre av målene i 7-2 tapet for Aston Villa kom etter retningsforandringer, og at førstekeeper Alisson Becker var ute i nettopp den kampen og 2-2 kampen mot Everton. Med andre ord har reservekeeper Adrian sluppet inn ni av de 15 baklengsmålene.

Dette unnskylder likevel ikke det faktum at Liverpool denne sesongen slipper motstandere inn i bedre avslutningsposisjoner, ifølge Expected Goals. Likevel har det blitt avfyrt færre skudd i gjennomsnitt mot Jürgen Klopps menn denne sesongen enn forrige, med 8.4 skudd per kamp kontra 8,9.

DÅRLIGST I KLASSEN: Liverpool har vunnet bare drøye 40% av hodeduellene denne sesongen.

DÅRLIGST I KLASSEN: Liverpool har vunnet bare drøye 40% av hodeduellene denne sesongen.

Sliter i lufta

Det virker også som Liverpool er svakere i hodedueller denne sesongen. I fjor var de tredje best i Premier League, og vant 52,9% av duellene. Denne sesongen er de dårligst av alle i lufta, og har vunnet bare 40,4% av hodeduellene.

Klopps menn er imidlertid blitt bedre i angrep, og har gjort minimum to mål i hver eneste ligakamp. Liverpool har avfyrt 119 skudd på mål, noe som er betydelig mer enn Leeds på andreplass med 97. Manchester City, som har spilt en kamp mindre, har et gjennomsnitt på 15,8 skudd på mål per kamp mot Liverpools 17. 

Ut fra dette konkluderer Manchester Evening News med at Liverpool ikke lenger er den vanntette defensive enheten de var i 2019/20, men det synes likevel vanskelig for motstanderne å få avfyrt skudd mot dem. Avslutningene går imidlertid oftere i mål, og det er blitt enklere å slå de røde i hodedueller. Statistikken viser at Liverpool er mer sårbare i lufta, og har savnet Virgil van Dijk i midtforsvaret de tre siste kampene. Dog skal det sies at bare fire av de 15 baklengsmålene har kommet uten Van Dijk på banen, og Liverpool har vunnet sine to siste kamper 2-1 uten nederlenderen i startoppstillingen.

Liverpool har sluppet inn det første målet i fire av sine sju kamper, og et svakere forsvar betyr at angrepet må jobbe hardere enn forrige sesong. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]