Rekordmange skader kan føre til omkamp om antall spillerbytter

Managerne for topplagene vil trolig ta nok en omkamp om fem spillerbytter i Premier League.

Jürgen Klopp anklagde Premier League for manglende lederskap da forslaget om å la hvert lag ha fem spillerbytter ble nedstemt før sesongen. De fleste andre europeiske ligaer vedtok regelendringen i det som er en av de mest krevende sesongene noen spillere. Også i Champions League er det tillatt med fem bytter, noe Jürgen Klopp med glede har benyttet seg av. 

Premier League benyttet seg av ordningen i juni og juli, men flertallet av klubbene i Premier League syntes altså tre bytter var nok i 2020/21. To ganger har lag i topp seks fremmet forslag om å gjeninnføre ordningen, men begge ganger er de blitt nedstemt, ifølge The Times.

Topptrenerne er enige

Nå ber Klopp om omkamp, og han har fått med seg Pep Guardiola, Ole Gunnar Solskjær og Frank Lampard, ifølge Telegraph. Også de andre managerne som leder lag i europeiske turneringer, Mikel Arteta, Jose Mourinho og Brendan Rodgers, skal være tilhenger av fem bytter. 

– Vi burde ta det opp igjen, men jeg tror ikke det er mulig på grunn av systemet. Det hjelper ikke når Chelsea har skader, og City, Liverpool, United, Tottenham, Arsenal og Leicester, fordi det er ikke nok stemmer, sier Klopp ifølge Telegraph.

Tyskeren mener Premier League, med sjef Richard Masters i spissen, skulle lagt fram forslaget på en helt annen måte. For mange av klubbene som stemte mot ble det nemlig oppfattet som at topplagene ønsket seg en fordel. 

– Men ingen av topp syv-klubbene ba om å få en fordel. Vi visste bare at det ville bli svært vanskelig på grunn av terminlisten, sier Klopp. 

Manchester City-manager Guardiola peker på at antall muskelskader har økt med nær 50 prosent sammenliknet med forrige sesong. 

– Alle ligaene - Tyskland, Spania, overalt - har fem bytter for å beskytte spillerne, ikke ett lag. Forhåpentligvis kan de revurdere og se hva resten av verden gjør. Smarte folk tilpasser seg til situasjonen verden er i, sier Guardiola. 

Solskjær er enig.

– Dette er den mest krevende sesongen. Jeg ser hvorfor klubber stemte mot, men hvis du tar et steg tilbake og tenker på disse spillerne, og deres mentale og fysiske helse, er den eneste fornuftige løsningen å gi oss muligheten til å hvile dem mer, sier nordmannen. 

Kraftig økning i skader

The Times har sett nærmere på hvordan skadene har kommet. Tallene viser at muskelskader har økt med 42 prosent denne sesongen, og sammenliknet med de første rundene etter restarten i sommer har skader generelt økt med 26 prosent. 

– Det er ikke lett å peke på én grunn til skadene, men en kort sesongoppkjøring, og i noen tilfeller ingen oppkjøring i det hele tatt, er en sannsynlig grunn, sier Ben Dinnery, som står bak nettstedet Premier Injuries, til The Times.

Ifølge Dinnery skal dessuten flere av skadene være av det mer alvorlige slaget enn før. Klubbene som stemte mot fem bytter har også fått med seg økningen, men frykter likevel at topplagene skal få en for stor fordel. En av dem er Newcastle-manager Steve Bruce. 

– Det kan føre til problemer, men jeg vet ikke om fem bytter er svaret. Jeg er komfortabel med å beholde tre bytter. Jeg tror fem bytter hjelper de store lagene, med større og bedre spillerstaller, sier Bruce ifølge The Times, og legger til:

– Da Liverpool byttet inn Firmino, Salah og Mané samtidig... jeg skal ikke gjenta det jeg sa, sier han. 

Må vente til halve sesongen er gått

Ifølge The Times rulles det nå opp et nytt forsøk på å innføre fem bytter i Premier League. Forslaget vil fremdeles trenge minst 14 av 20 stemmer, og så langt har det kun vært støtte fra ni klubber. Forslaget vil ikke fremmes før halve sesongen er gått, ifølge avisen.