De fleste klubbene frykter konsekvensene med å ta pause, og vil at fotballen skal fortsette

Det har kommet forslag om å utsette helgens runde på grunn av smittesituasjonen.

Den nye varianten og den nye smittebølgen setter stadig nye smitterekorder, både i Norge og i Storbritannia. Det er ikke annerledes for fotballen, der Premier League rapporterte 42 positive tilfeller i forrige uke.

Når tallene for denne uken vil offentliggjøres, vil tallet med all sannsynlighet være høyere igjen. Premier League har utsatt en rekke kamper, og i helgen er det foreløpig kun fem av ti kamper som skal bli spilt. Liverpool fikk tre positive tester på torsdag før kampen mot Newcastle, da Virgil van Dijk, Fabinho og Curtis Jones alle testet positivt på viruset og måtte kjøre hjem i isolasjon. Van Dijk og Fabinho skulle etter planen ha startet kampen.

Brentford-manager Thomas Frank fikk sine nye smittetall da han holdt sin pressekonferanse på torsdag, og hans kamp måtte utsettes. Han tok til orde for at hele Premier League bør ta en pause, slik at klubbene kan få kontroll på situasjonen. Flere klubber skal stille seg bak dette – men ikke alle.

Ifølge Matt Hughes, som normalt sett er en mann å stole på i slike saker, vil flesteparten av klubbene at fotballen skal fortsette. 

Frykter konsekvensene

Hughes skriver at det har kommet klager på urettferdig behandling om hvilke kamper som blir utsatt, og at det har vært oppgitthet over lave vaksinasjonstall hos andre klubber – men flere av styrelederne som på tirsdag stemte gjennom ligaens nye protokoller for koronahåndtering på tirsdag – er preget av da ligaen ble suspendert i 2020.

Den gang sto en uten makt til å gjøre noe selv, og de fleste mener at det vil være dumt å stenge ned igjen før det blir helt umulig å arrangere kamper.

TESTET POSITIVT: Virgil van Dijk er en av tre Liverpool-spillere som har testet positivt denne uken.

TESTET POSITIVT: Virgil van Dijk er en av tre Liverpool-spillere som har testet positivt denne uken.

Da alt stengte i mars 2020 ble det krise i fotballen, med bitre kamper om planlegging av utsatte kamper, avslutning av sesongen, at det skulle regnes ut poeng per kamp, nøytrale baner, tilbakebetaling til rettighetshavere, medisinske protokoller og nødhjelp til klubbene i lavere divisjoner. De som er involvert ønsker ikke en reprise av det, skriver Hughes.

Vanskelig å forlenge sesongen

Det må finnes plass i kalenderen til alle de utsatte kampene, og Tottenham har allerede tre kamper som må puttes inn i kalenderen.

Det er et lite rom for å sette inn kampene i den planlagte vinterpausen mellom 23. januar og 7. februar, eller ved å bruke helgene som er satt opp til FA-cupens tredje eller fjerde runde. Det vil nok Liverpool spesielt ønske å unngå, siden det er er en periode der de er uten Mohamed Salah, Naby Keita og Sadio Mané i Afrikamesterskapet. Totalt 40 spillere fra Premier League er ventet å delta i mesterskapet i Kamerun.

Premier League skal fortsatt insistere på at ligasesongen er ferdig 22. mai, med FA-cupfinalen uken etter. VM i Qatar i november 2022 gjør ting ekstra vanskelig, siden 2022/23-sesongen skal starte så tidlig som 6. august.

UEFA vil ikke være villig til å gi fra seg datoene der de har satt opp Nations League. Det skal spilles fire landskamper der i juni.

Kan bli dyrt med utsettelse

Premier League-klubbene måtte tilbakebetale 223 millioner pund til Sky Sports og BT Sport etter at fotballen stengte ned i 2020. Det måtte de gjøre selv om begge rettighetshaverne fikk TV-sende flere kamper, og sesongen ble ferdigspilt for tomme tribuner.

Klubbene vil risikere å tape store summer dersom de igjen skal ta en pause.

De fleste klubbene skal ha akseptert at de kommer til å få et smitteutbrudd på et tidspunkt, og at det derfor ikke vil løse problemet dersom alle skal ta pause samtidig med å utsette og avlyse kamper. Spurs trekkes frem som et eksempel. I Spurs har situasjonen vært veldig ille, men nå skal de ha situasjonen under kontroll, og åpnet treningsfeltet igjen på tirsdag etter å ha holdt stengt i fem dager.

Nå er det store utbrudd i Brentford, Leicester, Manchester United, Brighton, Norwich, Watford og Chelsea – i tillegg til Liverpool som så langt har rapportert om tre positive prøver.