Kun ett ligamål siden starten av november for Mané

Sadio Mané går gjennom en kraftig måltørke og ser for andre år på rad ut til å underprestere foran mål.

Sadio Mané startet sesongen strålende og var på et tidspunkt i høst helt i toppen av toppscorerlista sammen med Diogo Jota og bak Mohamed Salah. Men de siste to månedene har det stoppet helt opp for 29-åringen. 

Siden starten av november har det kun blitt to scoringer i alle turneringer, og kun én scoring i Premier League. I desember har ikke Mané scoret en eneste gang på syv kamper fra start. 

Forrige scoring kom i 4-0-seieren over Arsenal 20. november. Siden da har ikke Mané levert et eneste målpoeng i Premier League. Han står med syv scoringer og én assist på 19 ligakamper denne sesongen.

Underpresterer foran mål

– Dette er den verste sesongen i min karriere. Det må jeg innrømme. 

Det sa Mané i et intervju med franske Canal+ mot slutten av forrige sesong. Da endte han med elleve ligamål og syv målgivende pasninger på 35 ligakamper - en fangst mange spillere ville vært stolte av. Riktignok var det en solid nedgang fra 22 og 18 mål de to foregående sesongene, og Mané innrømmet at det gikk på selvtilliten løs en periode. Det gikk lange perioder der han slet med å finne veien til mål, men perioden han er inne i nå er en rekordlang rekke. 

Med 22 mål i 2018/19 delte han toppscorertittelen i Premier League. Og i sesongen etter bidro han med sine 18 mål til ligagull. Felles for de to sesongene er at Mané scoret mer enn man kunne forvente i henhold til expected goals (xG). I forrige sesong snudde trenden, og det ser ut til å fortsette inn i denne. 

2018/19: 22 mål på 16,74 xG
2019/20: 18 mål på 14,58 xG
2020/21: 11 mål på 14,83 xG
2021/22: 7 mål på 9,71 xG

Kilde: understat.com

Mané sliter åpenbart med selvtilliten foran mål, og missen tidlig i andre omgang mot Leicester viste seg å bli avgjørende. At også assistene tilsynelatende uteblir gir grunn til bekymring. 

Gigantsjansen til Mané mot Leicester kan du se omtrent et minutt ut i denne videoen: 

Mohamed Salah på motsatt kant har levert mer enn tre ganger så mange målpoeng i Premier League denne sesongen, med 15 mål og ni målgivende pasninger. Han leverer omtrent på forventet nivå i henhold til xG. Diogo Jota har scoret ti mål og levert én målgivende pasning, og ligger litt under sitt xG-nivå, kanskje mye takket være den ekstreme bommen han hadde mot gamleklubben Wolves tidlig i desember.

Leveransen til Salah og Jota har nok gjort at de kan få litt mer tålmodighet etter en kamp som mot Leicester, der de også bommet mye. 

13 og en halv time

Ifølge The Athletic er Mané inne i sin verste måltørke i Liverpool-drakten. Headingen mot Arsenal var som nevnt forrige gang han scoret. Siden da har det gått ni kamper uten mål. 

808 minutter uten scoring, eller 13 og en halv time, om du vil. 

«Tidvis har han vært et mål for fysiske spillere, og Klopp har latt seg frustrere av manglende beskyttelse fra dommere, men i kveld kunne man ikke klage på noe slikt. Han var rett og slett for unøyaktig og ineffektiv», skriver The Athletic.

Mané startet sesongen strålende og virket full av krefter og selvtillit, men for øyeblikket er han inne i en dårlig periode. Nå er det kun én kamp igjen før han sammen med Salah og Naby Keita skal reise til Afrikamesterskapet og bli borte i en måned. 

Søndagens bortekamp mot Chelsea regnes nok nå som en «must win» for de som har et håp om gullkamp for Liverpool.