– Nå må Liverpool gå bort fra den høye forsvarslinjen, den er en katastrofe

Liverpool ble advart, og kom i trøbbel mot Chelsea.

6. mar 2021 kl 15.00Arild Skjæveland

Selv om Liverpool nå har brukt 19 ulike midtstopperpar, har de fortsatt å spille fotballen sin på samme måte. Laget står høyt, og gang på gang blir det skummelt dersom ballen i bakrom er presis.

Det skjedde mot Sheffield United, men da var det heldigvis Oli McBurnie som var på løp. Mot Chelsea var det lynhurtige Timo Werner som var planen, og kampplanen til Chelsea så ut til å være enkel. Spille ballen over toppen til Werner på løp. Han fikk også ballen i mål, men etter en VAR-sjekk ble det annullert for offside.

Allerede i oktober, da Virgil van Dijk og Joe Gomez begge var skadefri, var Jamie Carragher svært kritisk til Liverpools måte å forsvare seg på, med å sette linjen så høyt. Problemet, slik Carragher så det, var at presset fra resten av laget ikke fungerte slik som det har gjort tidligere.

– Det er ikke så mye om å stå høyt. Det er ikke noe problem med å stå høyt. Dersom du presser høyt, må laget ditt sette linja høyt, og laget må ligge kompakt. Men dersom laget ditt ikke presser bra, eller om det blir spilt lange baller i farlige områder, føles det på meg som at Liverpools bakre firer ikke jager tilbake, sa Carragher til Echo allerede fire dager før Virgil van Dijk fikk sin skade. 

Ble advart

Allerede før avspark på torsdag, fortalte Thomas Tuchel villig til Sky Sports hva planen hans var. «Fart, fart, fart. Hurtighet mot den høye linjen. Vi forventer at vi trenger det på dette nivået. Høy fart. Timo Werner har hurtigheten, og derfor starter han. Dersom de legger forsvaret dypere, vil vi få flere innlegg og dødballer, og da har vi Olivier Giroud» sa Tuchel.

Og Liverpool spilte slik Chelsea forventet. De sto høyt.

DET ANNULLERTE MÅLET: Slik sto Liverpool på scoringen som ble annullert midtveis i førsteomgang. Bilde fra Sky Sports sin sending.

DET ANNULLERTE MÅLET: Slik sto Liverpool på scoringen som ble annullert midtveis i førsteomgang. Bilde fra Sky Sports sin sending.

Klopp mener selv at muligheten som den Werner fikk i mål er uunngåelig.

– Først og fremst er det helt normalt og greit at alle har en mening om det. Dersom vi går gjennom den kampen, hadde vi en situasjon med offsidemålet til Timo Werner, og du kan ikke unngå kontringer når spillere som Timo er involvert, på grunn av hurtigheten han har, sa Klopp på fredagens pressekonferanse.

– Generelt handler forsvarsspill om ditt eget angrepsspill. Du kan ikke holde igjen med den siste linjen når du angriper selv, og teoretisk kan miste ballen, så det vil komme kontringer, slik er det, sier han videre.

– Den andre situasjoner, da vi slapp inn målet, hadde vi nok spillere bak ballen. Det var ikke som at vi var overrasket over en kontring, og det handlet ikke om å stå høyt da. Vi hadde spillere der, og lå faktisk for dypt i boksen da Mason Mount avsluttet. Denne gang handlet det ikke om linjen, sier han.

Ekspert er svært kritisk til måten Liverpool står

Michael Cox har skrevet flere bøker om taktikk, og analyserer for The Athletic. Han mener at forsvaret til Liverpool nå ser grusomt ut.

«Liverpools defensive statistikk har faktisk vært faktisk ganske bra. Etter Everton-kampen i midten av oktober, da van Dijk måtte av med skade, gikk Liverpool 17 ligakamper uten å slippe inn flere enn ett mål. De slapp faktisk kun inn 12 mål på de 17 kampene. Frem til, og inkludert møtet med Everton hadde de 13 baklengs på fem kamper», skriver Cox.

«Nå ser forsvaret grusomt ut. De har 10 baklengs på sine fem siste kamper. Den eneste gangen de har holdt nullen var mot Sheffield United, ligaens bunnlag», skriver han videre

«Den høye linjen har blitt Liverpools store svakhet. Noen ganger ble det sett på som en risikabel taktikk forrige sesong, men Klopp har alltid forsvart bruken av det, med Liverpools samhold bak, hurtighet i nøkkelposisjoner og gode statistikk. Klopp har ikke alltid spilt på denne måten, og Liverpool pleide å ligge mye lavere. Det er kun etter at van Dijk, Gomez og Alisson kom inn, i tillegg til at VAR har kommet inn slik at offsidesituasjoner kan sjekkes i ettertid, at de har blitt flyttet så høyt på banen», skriver han videre.

«Men van Dijk og Gomez er begge borte. De tragiske nyhetene Alisson nylig har fått i familien gjør ham vanskelig å kritisere, men selv før det, var avgjørelsen hans om å storme ut av mål og kollidere med Kabak noe som kostet Liverpool det avgjørende bortemålet mot Leicester. Slike ting skjedde ikke forrige sesong», skriver han.

Mener Liverpool må legge om nå

Cox mener det er utrolig at Liverpool har hentet inn en spiller fra tabelljumboen i Bundesliga for å «fikse» forsvaret. Han mener Klopp må revurdere hvordan laget skal forsvare seg.

«Alt som har skjedd, må få Klopp til å revurdere sin defensive strategi, og ønsket om å stå høyt. Det er noe som har vært så avhengig av at enkeltspillere er tilgjengelig, og fungerer. Det er også verdt å huske at Liverpools nøkkelspillere offensivt naturlig passer bedre i et lag som sitter dypere og kontrer mer hurtighet. Det er ikke som at dette er et angrepslag som absolutt må dominere», skriver han.

«Gjennom sin store suksess med Borussia Dortmund og Liverpool, har Klopp stort sett klart å finne den riktige balansen mellom å ha en definert filosofi, og å tilpasse seg til spillerne har han tilgjengelig. For øyeblikket ser han ut til å være en ren filosof, og den filosofien fungerer ikke», avslutter Cox.

Mot Fulham på søndag ser det ut til å bli nok en ny midtstopperkombinasjon for de røde, med Ozan Kabak skadet. Slik det ser ut nå, blir det Nathaniel Phillips og Fabinho som starter i midtforsvaret. De har allerede spilt sammen to ganger denne sesongen. Skulle Ben Davies få muligheten sammen med Fabinho eller Phillips, er vi oppe i 20 ulike kombinasjoner på stopperplass…

Liverpool - Fulham spilles søndag kl. 15.00, og vises på TV 2 Sport Premium og Sumo

Har du innspill til journalisten?
[email protected]