Liverpool er blant klubbene som har fått grønt lys til å teste sikre ståplasser denne sesongen

Anfield-klubben skal være med på et pilot-prosjekt.

22. sep 2021 kl 14.29Einar Kvande

Fans får for første gang på 25 år tillatelse til å stå på noen få utvalgte areaner i Premier League og Championship denne sesongen. Dette som en del av et pilotprosjekt for sikre ståplasser, melder The Times.

Liverpool, Chelsea, Tottenham, Wolverhampton, Manchester City og Manchester United er blant klubbene som skal være med på prosjektet.

Det engelske fotballforbundet og Premier League har gått med på at disse klubbene skal få teste såkalte sikre ståplasser dersom de lokale myndighetene bifaller dette. 

Allerede på plass på Anfield

Liverpool FC har allerede installert såkalt «rail seating» på deler av Anfield - totalt 7800 seter. 1800 seter langt oppe på The Kop, og 6000 seter på nedre Anfield Road End. Setene på Anfield Road End er foreløpig ikke installert.

I flere år har supportere kjempet for retten til å stå igjen på engelske fotballstadioner. I 2018 fikk en underskriftskampanje over 100.000 signaturer, og «safe standing» ble tatt opp og diskutert i parlamentet.

Forbudet mot ståplasser på fotballkamper i de to øverste divisjonene i England kom etter anbefalingene i Taylor-rapporten, som ble utarbeidet etter at 97 Liverpool-fans mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989. Sommeren 1994 ble Spion Kop jevnet med jorden, og Anfield fikk bare sitteplasser.

For Liverpool har dette vært et spesielt vanskelig tema, men i en avstemning i regi av supporterunionen «Spirit of Shankly» ble det overveldende flertall – hele 88 prosent – for såkalt «rail seating» i 2017.

BBC skriver at Margaret Aspinall, som mistet sin sønn i Hillsborough-tragedien, sammen med andre Hillsborough-familier vært og sett på de nye setene, og de har uttrykt sin støtte til prosjektet.