Forbudet mot ståplasser ser ut til å bli opphevet innen kort tid

«Safe standing» kan bli en realitet på Premier League-arenaer allerede denne sesongen.

29. aug 2021 kl 15.07Jens Bessesen

BBC skriver at regjeringen i nær fremtid kommer til å oppheve forbudet mot ståplasser på engelske stadioner. I dag er man pålagt utelukkende å ha sitteplasser på de to øverste nivåene i England, og selv om mange supportere står oppreist under kamper, er det ikke lov i henhold til reglene. 

Det kan det bli en endring på nå. Ifølge BBC kan vi få se «safe standing» på engelske arenaer allerede i løpet av denne sesongen. 

Liverpool FC har allerede installert såkalt «rail seating» på deler av Anfield - totalt 7800 seter. LFC har presisert at det ikke er «safe standing», og fortsatt er sitteplasser. Grunnene til det kan være flere, men i praksis vil en anta at det blir omtrent som sikre ståplasser.

Får støtte

I flere år har supportere kjempet for retten til å stå igjen på engelske fotballstadioner. I 2018 fikk en underskriftskampanje over 100.000 signaturer, og «safe standing» ble tatt opp og diskutert i parlamentet.

Forbudet mot ståplasser på fotballkamper i de to øverste divisjonene i England kom etter anbefalingene i Taylor-rapporten, som ble utarbeidet etter at 96 Liverpool-fans mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989. Sommeren 1994 ble Spion Kop jevnet med jorden, og Anfield fikk bare sitteplasser.

For Liverpool er dette et spesielt vanskelig tema, men i en avstemning i regi av supporterunionen «Spirit of Shankly» ble det overveldende flertall – hele 88 prosent – for såkalt «rail seating» i 2017.

BBC skriver at Margaret Aspinall, som mistet sin sønn i Hillsborough-tragedien, sammen med andre Hillsborough-familier vært og sett på de nye setene, og de har uttrykt sin støtte til prosjektet.

Vellykket i Skottland

«Safe standing» har blitt tatt i bruk av Celtic i Skottland siden 2016. Der har de hatt 3000 slike plasser, og effektene har vært gode. Også i tyske Bundesliga har det vært vellykket. 

Som nevnt har Liverpool allerede installert rekkverk foran de 7800 sitteplassene, og dermed er de forberedt på regelendringen - selv om de nøler med å kalle det for «safe standing» selv.

Hensikten med rekkverkene er å forhindre at supportere forflytter seg nedover på tribunen under kamper, og skal sørge for at fansen kan stå trygt selv under nøkkeløyeblikk i kampen, eksempelvis når mål feires. Rekkverkene er utformet slik at de ikke skal forhindre sikten under kampen.

«Rail Seating» under oppbygging på Anfield

«Rail Seating» under oppbygging på Anfield