– Vi har en god psykolog i Liverpool, og noen ganger trenger jeg å snakke med ham

Virgil van Dijk snakker om barndommen, kneskaden, motstandere og Jürgen Klopp i et intervju med Gary Neville.

Virgil van Dijk har gjestet Gary Neville i «The Overlap», der den tidligere Manchester United-spilleren får besøk av tidligere eller nåværende fotballspillere og går i dybden om ulike temaer. 

Nå har hele intervjuet med Liverpool-stopperen blitt lagt ut, og Neville og van Dijk er innom mange interessante temaer i løpet av den drøye halvtimen som nå ligger ute på Youtube. 

Blant annet snakker van Dijk litt om hvordan oppveksten i Nederland var, og hvordan han ble introdusert til fotball av sin far og ble oppdratt av sin mor før han slo gjennom på akademiet til klubben Willem II, der han var i ti år. 

– Det viktigste min mor lærte meg var å være ærlig mot meg selv og å respektere andre mennesker, sier van Dijk.

– Som fotballspiller gikk jeg nok litt under radaren, før jeg vokste enormt en sommer da jeg var 16-17 år. Før det var jeg en vanlig gutt som ikke var spesielt god i fotball. Det var derfra jeg tok steg, sier van Dijk, som dro til Celtic fra Groningen som 22-åring, før han ble Premier League-klar for Southampton tre år senere, i 2015.

Psykisk helse

Historien derfra kjenner alle, og nederlenderen har siden overgangen til Liverpool i 2018 vunnet alt som er mulig å vinne som klubbspiller og blitt anerkjent som kanskje verdens beste midtstopper i den perioden. Men det har også vært nedturer, og den aller største i 31-åringens karriere kom i en kamp mot Everton bak lukkede dører for litt over to år siden. 

Da førte en kneskade til at han gikk glipp av hele resten av sesongen, samt det påfølgende europamesterskapet med Nederland.

– Etter kampen tok vi røntgen og gjorde undersøkelser. Familien var hjemme i Nederland, så jeg var alene i huset da jeg fikk telefonen fra fysioen, som sa at han hadde dårlige nyheter. Så dro jeg til London for å gjennomføre operasjonen, og de tre ukene som fulgte var fryktelige, sier han. 

Van Dijk forteller om mye smerter og søvnløse netter i en tid da han var langt nede. 

– Men så dro jeg til Dubai i åtte uker sammen med familien, der jeg begynte på opptreningen og samtidig fikk tilbringe mye fantastisk tid sammen med dem. Jeg valgte å se positivt på situasjonen, sier han.

Stopperen er for øvrig åpen om at han av og til kan trenge en prat med psykologen i Liverpool FC som er der for spillerne. 

– Vi har en god psykolog i Liverpool, og noen ganger trenger jeg å snakke med ham. Han har kontor i nærheten av garderoben vår, og av og til stikker jeg hodet innom. De første ukene etter skaden hadde vi mange gode samtaler. Jeg tror det er mange som ikke tenker så mye på psykisk helse som de burde. Det har vært til stor hjelp for meg, sier van Dijk.

Klopp, De Bruyne, Trent, Giroud og Carragher

I intervjuet er de innom en rekke temaer, blant annet hvordan det var å komme til Liverpool og bli med på eventyret som har fulgt under ledelse av Jürgen Klopp. 

– Han så på meg som en viktig brikke i laget, og det var et løft for meg å føle meg så ønsket. De ville ikke ha noen andre, og det samme gjaldt da de hentet Alisson og Fabinho, sier van Dijk. 

– Klopp er en veldig varm og lidenskapelig person som jeg setter veldig pris på å jobbe med. Jeg er veldig takknemlig for å ha hatt mange gode managere, og han er en av dem, sier midtstopperen.

Han får også spørsmål om hvem som er den tøffeste motstanderen han har møtt, og svarer overraskende nok Olivier Giroud. Mens han er helt klar i sitt svar på hvem han gjerne skulle hatt som lagkamerat. 

– Kevin De Bruyne. Jeg synes han er utrolig. Hvis han hadde vært i Liverpool tror jeg vi hadde gjort det enda bedre enn det vi har gjort de siste årene. Han har alt en moderne midtbanespiller og fotballspiller skal ha, sier van Dijk.

Nå nærmer det seg VM, og van Dijk skal endelig få oppleve å spille sitt første store mesterskap for Nederland. Det skal ikke så mange av hans lagkamerater på klubblaget, og en av dem som kjemper om å komme med i troppen for sitt land, er Trent Alexander-Arnold. Van Dijk håper og tror at høyrebacken er med i planene til Gareth Southgate.

– Jeg ble overrasket da han ble satt på tribunen sist. England har mange gode høyrebacker, med blant andre Reece James og Kyle Walker, men Trent må minst være i troppen. Hvis du gir ham den selvtilliten alle fotballspillere trenger så kan han være veldig verdifull for England, sier van Dijk.

Gary Neville vil selvsagt ikke la muligheten for å komme med et lite stikk til Jamie Carragher gå fra ham, og elsker svaret han får fra van Dijk på spørsmål om scouseren ville kommet med i dagens Liverpool-tropp. 

– Han ville ikke en gang vært med i kamptroppen - han hadde vært på tribunen, sier en lattermild van Dijk før han legger til at Carragher til tross for sin fantastiske karriere neppe ville danket ut Joe Gomez, Ibou Konaté eller Joel Matip med den fotballen Liverpool spiller i dag.

Hele intervjuet ligger på Youtube.