– En perfekt kveld, sa Klopp da Liverpool kvalifiserte seg for Champions League

Liverpool inntok toppen av Premier League-tabellen etter at Manchester United ble knust på Anfield. Seieren betyr også at Jürgen Klopps mannskap allerede nå er sikret Champions League-spill neste sesong.

Liverpool leder Premier League med to poeng ned til Manchester City, før Citys kamp mot Brighton på Etihad i kveld. På samme tid i fjor lå de røde helt nede på sjuendeplass på tabellen. 

Det gikk bare fem minutter av kampen mot Manchester United før Luis Diaz feide et perfekt innlegg fra Mohamed Salah i mål, og slo an tonen på Anfield. To scoringer av Salah selv, og ett mål av Sadio Mané sørget for at det ble en fin kveld for Jürgen Klopp og hans menn. 

– Dette var veldig viktig. Vi leverte på toppnivå. Vi startet kampen bra, og avsluttet den ekstremt bra. Mellom der hadde vi en periode der vi måtte justere litt fordi motstanderen la om til et annet system med høyt press, endret på lagoppstillingen og måten de organiserte seg på, sa Jürgen Klopp under pressekonferansen etter nedsablingen av United.

– Det var veldig vanskelig. Vi ledet 2-0. Jeg har sett mange fotballkamper hvor det ene laget har vært klart best, og ikke har klart å bevare konsentrasjonen. Vi var klart best i første omgang, men så ble det en pause på et kvarter, og vi går ut på banen på nytt, og motstanderen gjør et realt forsøk. De fikk slått 3-4 pasninger i vårt straffefelt, og fikk en corner. Dermed fikk de litt følelsen at de var med i kampen igjen. 

– Vi fant ikke løsningen med en gang, men etterhvert klarte vi å slå ballen gjennom linjene deres, og begynte å spille gjennom midten igjen. Fra da av hadde vi kommandoen fullstendig. Så det var så absolutt en toppklasse-prestasjon.

Kampens høydepunkt

Selv om Liverpool leverte en festforestilling var støtten som Liverpool-fansen ga til Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo etter dødsfallet til hans nyfødte sønn det som varmet Klopp mest.

– Hele stadion viste pur klasse. Alle fikk vite dette i går. Det er så mange ting i livet som er mye viktigere enn fotball. Vi føler alle med Cristiano og hans familie. Så det var kampens høydepunkt for meg, selv om fotballen vi serverte var helt enestående.

– Ja, Mo scoret to ganger, og slo målgivende til det første målet. Luis hadde assist til Sadios mål, og fikk ballen fra Mo på sitt eget mål. Det var så mye bra. Diogo kom inn, og var servitør til Mo sitt andre mål. Det kunne ikke ha blitt bedre. Thiago spilte en god kamp, og viste sine kvaliteter. Når du er så god som ham, bør du spille bra også. Og det gjorde han  så absolutt. Fra et fotballperspektiv har jeg ingen ting å klage på. Det var en perfekt kveld for oss. Vi tar ikke ting som dette for gitt.

– Det var en del situasjoner der vi ikke presset dem slik vi vanligvis gjør, og det ble umiddelbart offside-situasjoner av dette. Men det var også noen tilfeller der de ikke var i offside, som da Rashford kom seg inn bak forsvaret vårt, og Robbo måtte redde oss. Da var vi ikke gode nok i presset, men det ville ha vært sensasjonelt om vi hadde vært det hele kvelden. United kunne nok ha spilt mye bedre, men fordi vi var ekstremt gode så klarte de ikke det.

Ni mål på to kamper mot United

Liverpool vant bortekampen mot Manchester United 5-0 i høst, og med 4-0 på Anfield i går kveld, ble det sammenlagt 9-0 på to oppgjør mot erkerivalen. 

– Jeg er ikke ute etter å ydmyke noen. Vi gjorde det vi måtte gjøre, og vant kampene. United er selvsagt i en vanskelig situasjon. Se bare på lagoppstillingen deres i denne kampen. De manglet sine sentrale midtbanespillere. McTominay satt bare på benken for syns skyld, tror jeg. Jeg tror ikke han var spilleklar. 

– Så de var i en vanskelig situasjon allerede før kampen startet. Og da får du veldig ofte i livet en ny smell. Paul Pogba måtte ut med skade, og det er ikke enkelt å spille mot oss. Jeg er ikke interessert i 9-0 sammenlagt. Det er noe for supporterne. Dersom de ønsker å feire 9-0, kan de gjøre det. Vi ønsket å ta de tre poengene, og hadde vi vunnet 1-0 i begge kampene hadde jeg følt akkurat den samme gleden. Jeg vet dette ikke vil vare evig. Manchester United vil slå tilbake. Klubben er for mektig til at det ikke vil skje. Men i denne kampen var vi for gode for dem. Det er sannheten.

Godt fornøyd med pressingen

– Noen vil si at jeg er sykelig opptatt av kontringspress. Pressingen var på et helt nytt nivå i denne kamepn. Vi mistet ballen noen ganger, men vant den fort tilbake igjen. Jeg tror vi hadde over 70 prosent ballinnehav i denne kampen.

– Kontringspresset var helt utrolig bra, og da klarer ikke motstanderen å etablere noe spill. Det gjør det svært vanskelig for dem. Første omgang og andre halvdel av andre omgang var helt enestående. Vi var ikke enkle å spille mot i denne kampen.

– 2-0 til pause er ikke akkurat min favorittledelse. Det er bedre enn mye annet, men motstanderen pleier å gå hardt ut i andre omgang når de ligger under 2-0. Det var akkurat det de gjorde. De tok ut Jones og satte inn Sancho, og pressingen deres ble helt annerledes. 

– Vi var vant til at vi fikk bestemte rom i første omgang, og plutselig så fungerte det ikke mer. Vi begynte å lure på hva som var feil. Det tok en stund før vi begynte å bevege oss inn i de riktige rommene igjen. Vi klarte ikke å spille ballen fremover.

– Plutselig hadde vi fire bak, to som var markert på midten, og fire høyt i banen som ingen klarte å finne. Du vet ikke i pausen hva de vil gjøre, så det er vanskelig å forberede seg på slike ting. Du må tilpasse deg det som skjer, og vi gjorde det. Men det gikk en stund. 

– Etter at vi hadde tilpasset oss likte jeg kampen igjen. Det ble en perfekt kamp, for vi overvant de problemene vi fikk etter pause. På 2-0 trodde jeg på ingen måte at kampen var avgjort. Vi åpnet døren litt på gløtt for City for noen dager siden. Du må være profesjonell og moden, og få kamper som dette i havn. Vi gjorde det, og det ble en flott kveld.

Skal neppe se City-kampen

Klopp fikk spørsmål om han skal seg Manchester Citys kamp mot Brighton i kveld.

– Det er lite sannsynlig. City kan vi komme til å møte igjen. Jeg vet ikke. Men Brighton er jeg ganske sikker på at vi ikke skal spille mot flere ganger denne sesongen, så det er lite sannsylig. Forhåpentligvis har jeg noe annet å gjøre som er mer fornuftig.