Har ikke vært så effektiv på fire år

Mindre spilletid, men hyppigere målpoeng for Roberto Firmino denne sesongen.

Skader kombinert med sterkere konkurranse om plassen i laget har ført til mindre spilletid enn normalt for Bobby Firmino denne sesongen.

Det kan virke som om Diogo Jota nå er Jürgen Klopps foretrukne mann i nierrollen i de største kampene. Det tydet forrige helgs laguttak på Etihad Stadium på.

Samtidig viste Firmino i midtuken at han fremdeles ønsker å kjempe om å være førstevalg på topp for Liverpool. Prestasjonen mot Benfica var sterk, og spesielt foran mål viste brasilianeren seg fra en effektiv side vi har sett hele sesongen.

Beste siden 2017/18

Ifølge The Athletic må vi helt tilbake til 2017/18-sesongen for å finne en mer effektiv Firmino enn vi ser nå når det gjelder målpoeng per spilte minutt.

Onsdag ble 30-åringen bare den fjerde spilleren til å score 20 eller flere Champions League-mål for Liverpool. Steven Gerrard, Mohamed Salah og Sadio Mané er de som har klart det før lagets nummer ni. Han er nå oppe i elleve scoringer og fire målgivende pasninger denne sesongen.

Det gir et målpoeng i snitt hvert 111. minutt - en klar forbedring fra forrige sesong, da det gikk 187 minutter i snitt mellom hvert målpoeng. Det topper også 2019/20 (157 minutter) og 2018/19 (142 minutter).

I 2017/18-sesongen var Firmino meget giftig foran mål, med 27 scoringer og 17 målgivende, og da leverte han målpoeng hvert 95. minutt i snitt.

Har hatt godt av pauser

At han er mer effektiv denne sesongen kan ha flere årsaker. Han har bare vært på banen i 30 kamper i alle turneringer, med bare 16 fra start. Tidligere har han ifølge The Athletic aldri vært under 40 kamper i en sesong.

Spissen har heller ikke vært involvert for landslaget siden finalen i Copa America i fjor, noe som har ført til at han har fått hvile og lade batteriene på Merseyside mens andre spillere har vært opptatt på samlinger.

Spørsmålet Liverpool FC må stille seg er om Firmino skal ha en fremtid i rødt. Han har i likhet med Salah og Mané en kontrakt som går ut sommeren 2023, og klubben må finne ut om det er verdt å beholde en spiller som fyller 32 samme år.

«Hvis det er en av de tre hvor det vil gi økonomisk mening å beholde frem til han forsvinner gratis når kontrakten går ut, er det Firmino, på grunn av hans innstilling og relativt lave videresalgsverdi», skriver James Pearce i The Athletic.