Andre ligaer i ferd med å ta i bruk ny offside-teknologi

Den nye teknologien skal sørge for at vi unngår nye forvirrende situasjoner i fremtiden.

Den såkalte semi-automatiske offside-teknologien som ble tatt i bruk under fjorårets verdensmesterskap i Qatar er nå i ferd med å bli rullet ut også i klubbfotballen. Teknologien viste seg å være et fremskritt fra strekene og tidsbruken til VAR i dag i forbindelse med offside-avgjørelser. 

I VM viste det seg at det også med teknologi kunne ta tid å komme frem til rett avgjørelse, og noen kontroversielle situasjoner var det, men alt i alt virket systemet å fungere. Og nå vil teknologien som er lagd av selskapet Hawkeye få flere arenaer å vise seg frem på. 

I høst ble semi-automatisk offside-teknologi benyttet i Champions League, og nå skriver ESPNs Dale Johnson at Serie A har bestemt seg for å innføre systemet allerede 27. januar. I Spania skal det benyttes i denne ukens Supercopa, mens også den mexikanske ligaen er i gang denne uken.

Johnson skriver at andre toppligaer nå vurderer når de skal gå i gang, og blant dem er det nærliggende å tro at vi finner Premier League.

Kun semi-automatisk

Systemet vil sørge for at vi i de fleste situasjoner får raskere svar på om en spiller er offside eller ei, men all den tid det er «semi» og ikke «hel» som står foran ordet automatisk, vil svakhetene vi ser rundt offside-avgjørelser i dag komme til syne også med nytt og flott system. For SAOT vil ikke klare seg uten to av de største flaskehalsene vi i dag har i forbindelse med offside - assistentdommerens tunge flagg og involveringen av VAR.

Teknologien vil redusere tiden det tar å komme frem til avgjørelser fra i snitt 70 sekunder til i snitt 25 sekunder, men det vil altså ikke være raskt nok til at man kan frita assistenten fra sine arbeidsoppgaver.

Viktigst av alt er nok at vi slipper episoder som vi så på Anfield på lørdag eller på Emirates i høst, da det ikke var nok kameraer på stadion til at VAR kunne bedømme om en spiller var offside eller ei.

The Times meldte i høst at ni av de 20 Premier League-klubbene allerede hadde infrastrukturen på plass på sine hjemmebaner for å innføre SAOT fra neste sesong. Det er Liverpool, Tottenham, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Arsenal, Brighton, Southampton og Nottingham Forest.

Det er nærliggende å tro at enda flere har fått det på plass i løpet av sesongen.