Helt tyst fra Sheffield Wednesday etter Toon Armys skrekkopplevelser på Hillsborough

Det kommer stadig flere rystende historier etter Newcastle-fansens sjokkopplevelser på Leppings Lane.

Det nærmer seg 34 år siden Hillsborough-tragedien, der 97 Liverpool-fans mistet livet som en følge av trengselen som oppstod på kortsiden Leppings Lane på stadionanlegget til Sheffield Wednesday under semifinalen i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest den 15. april 1989.

I helgen fikk vi igjen se skrekkelige scener som utspant seg blant bortesupporterne på samme tribune, da Newcastle besøkte Sheffield Wednesday i 3. runde i årets utgave av samme turnering.

Newcastle tapte oppgjøret 2-1 mot Championship-klubben, men overskriftene etter kampen har handlet om alt annet enn prestasjonene ute på gressmatta. 

Newcastle-fansen har nå advart Sheffield Wednesday om at deres manglende vakthold og sikkerhetsopplegg i borteseksjonen på Leppings Lane kan føre til at mennesker blir alvorlig skadet.

4500 tilskuere ble trengt sammen i den sentrale delen av den nedre tribunen i lørdagens FA-cupkamp, i scener som hadde en viss likhet med Hillsborough-tragedien. Mange fans har rapportert om alt for mange tilskuere på tribunen, og enorm trengsel. Mange barn tok til tårene, og foreldre kjempet for å få barna i sikkerhet.

Sheffield Wednesday har ikke kommentert hendelsene

Alle skriveriene om den manglende sikkerheten på Hillsborough er blitt møtt med total stillhet fra Sheffield Wednesday FC, melder Daily Mail. Avisen har forsøkt å få Sheffield-klubben i tale om saken flere ganger, uten respons.

Problemene oppstod da Newcastle-fansen forsøkte å komme inn på tribunen gjennom en smal tunnel, akkurat som tilfellet var med Liverpool-fansen i 1989. Inne på tribunene måtte bortesupporterne fjerne presenninger fra seter som var dekket til for å gjøre plass til alle tilskuerne og få lettet på trengselen.

Det engelske fotballforbundet etterforsker det som skjedde, og er i kontakt med begge klubbene samt politiet i South Yorkshire.

Newcastle-fansen beretter om alt for få vakter ved inngangene til den øvre tribunen, noe som førte til en enorm trengsel i barområdet utenfor tribunen. 

– Jeg forsøkte å komme inn, men det var totalt kaos. Jeg klarte det bare ikke, og jeg er ganske stor. En gutt på rundt 14 år gråt. Han ble klemt i trengselen, og fikk panikk. Jeg så også to andre gutter, rundt 10 og 13 år, som også fikk problemer i trengselen. Jeg prøvde å hjelpe dem, for du kunne se at barna hadde panikk, sier Newcastle-supporteren Chirs Johnson (38) til Daily Mail.

DETTE SKJEDDE: Daily Mail illustrerer hva som skjedde da det oppstod kraftig trengsel blant Newcastle-fansen på Leppings Lane lørdag ettermiddag.

DETTE SKJEDDE: Daily Mail illustrerer hva som skjedde da det oppstod kraftig trengsel blant Newcastle-fansen på Leppings Lane lørdag ettermiddag.

– Min første tanke var at jeg var glad for at jeg ikke tok med meg 8-åringen min på kampen. Den eneste muligheten jeg hadde var å ta ungene på skuldrene og få dem i sikkerhet så raskt som mulig.

– Området bak tribunen er for trangt. De må enten utvide det, eller ordne det slik at supporterne kommer seg til setene sine raskere. Flyten av mennesker fungerer ikke.

– Folk ble desperate, og begynte å rope om at portene måtte åpnes. Den eneste måten å få slutt på trengselen var ved å få fans ut av området og til setene sine. Hele konstruksjonen er farlig, og det var bare hell som gjorde at ingen ble alvorlig skadet, sier Johnson.

Regjeringen har startet sin egen granskning

Daily Mail bringer flere lignende historier til torgs i sin artikkel, og Rob Harris i Sky News melder at regjeringens komite for stadionsikkerhet nå vil granske det som skjedde på Hillsborough i forbindelse med denne kampen.

The Sports Grounds Safety Authority sier til Sky News at de er bekymret over det som skjedde, og ønsker å lære av det. Trengselen oppstod på tribunen der 97 Liverpool-supportere mistet livet i 1989, hvor den samme tunellen var en av årsakene til tragedien.

«Vi er bekymret over rapportene om alt for mange mennesker på den ene tribunen og trengselen som oppstod i FA-cupkampen mellom Sheffield Wednesday og Newcastle på Hillsborough lørdag kveld. SGSA jobber nå sammen med klubbene, bystyret i Sheffield og The Safety Advisory Group for å gjennomgå hendelsene og lære av dem, for å sørge for et trygt miljø for fotballfans», heter det i en uttalelse fra SGSA.