Newcastles Hillsborough-mareritt avslørte at leksen fortsatt ikke er lært

Lite eller ingenting er gjort med Leppings Lane siden Hillsborough-tragedien i 1989. Etter Newcastle-fansens skrekkopplevelse på samme tribune i helgen krever nå mange supportere at tribunen rives.

Det nærmer seg 34 år siden Hillsborough-tragedien, der 97 Liverpool-fans mistet livet som en følge av trengselen som oppstod på kortsiden Leppings Lane på stadionanlegget til Sheffield Wednesday under semifinalen i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest den 15. april 1989.

I helgen fikk vi igjen se skrekkelige scener som utspant seg blant bortesupporterne på samme tribune, da Newcastle besøkte Sheffield Wednesday i 3. runde i årets utgave av samme turnering.

Newcastle tapte oppgjøret 2-1 mot Championship-klubben, men overskriftene etter kampen har handlet om alt annet enn prestasjonene ute på gressmatta. 

Trengselen var åpenbar

Nå bekymrer det mange supportere at Sheffield Wednesday ikke har gjort nevneverdige utbedringer av Leppings Lane siden den tragiske ettermiddagen i 1989.

Martin Hardy i The Times postet et bilde på Twitter der trengselen blant Newcastle-fansen bak mål på Leppings Lane var åpenbar, og skrev følgende melding på Twitter:

– Hillsborough 2023. Newcastle-fans prøver å komme gjennom tunnelen på Leppings Lane, hvor det nesten ikke er noen vakter ti minutter før avspark. Utrolig.

Bildet vakte naturlig nok sterke reaksjoner både blant Liverpool- og Newcastle-fans, men også fans av andre klubber uttrykte sin vantro over at forholdene på Leppings Lane fortsatt er nærmest de samme som i 1989, sett bort fra at tribunen har seter og at gjerdene bak mål er fjernet.

«Et skremmende kaos, der folk måtte løfte opp barna sine»

Flere Newcastle-fans som var tilstede på kampen i Sheffield i helgen har respondert på tweeten.

– Det var helt forferdelig. Trengselen var så ille at vi måtte rive bort de blå presenningene for å skape vårt eget område på tribunen til rundt 100 mennesker. Vakter høyere opp på tribunen nektet fans med gyldige billetter å innta tomme seter. Det var kaos, skriver en Newcastle-fans.

– Jeg er glad for at dette blir tatt opp. Jeg var i midten av den nedre seksjonen, og det var latterlig trangt ti minutter før avspark. Trappene var fulle av fans. Da vi ankom stadion spurte vi vaktene om hvor vi skulle gå, og de sa vi kunne gå hvor vi ville. Utrolig, skriver en annen.

Det er ikke tvil om at mange Newcastle-fans opplevde situasjonen de havnet i som svært skremmende, og deres historier minner mye om det vi fikk høre fra Liverpool-supporterne som opplevde Hillsborough-tragedien på nært hold.

– Dette var totalt kaos. Ingen vakter ved inngangene, og vi ble overlatt til oss selv. Det var latterlig, konstaterer en tredje.

– Dette var skammelig. Mange ble sendt til feil inngang, i motsatt ende av tribunen, og vi måtte kjempe oss forbi hverandre for å rekke avspark, opplyser en fjerde.

– Trappene er for trange, og vakter som sendte fans til feil områder skapte flaskehalser. Dette burde aldri ha skjedd, sier en annen.

– Dette var helt kaos. Den nedre seksjonen er det verste jeg har sett. Folk måtte løfte opp barn, fordi trengselen var så ille, skrives det også.

Krever at tribunen rives

Mange fans, spesielt av Liverpool og Newcastle, tar nå til orde for at hele tribunen må rives.

Viaplay-kommentator Kasper Wikestad er en av mange som er kritisk til at det tilsynelatende er gjort fint lite med Leppings Lane siden 1989. Han var selv tilstede på Hillsborough i en semifinale i FA-cupen i 1992, tre år etter tragedien.

– Da var tribunedelen helt lik som i 1989, bortsett fra seter var satt inn, selv om jeg sto på en ståtribune i hjørnet som ennå ikke var omgjort. Det har vært flere litt halvveis situasjoner der. Behold gjerne stadion som den er, men akkurat inngangen der må vel være mulig å byttes om uten altfor store kostnader? Leppings Lane er så og si identisk som i 1989, bortsett fra setene. Her må man kunne gjøre noe, melder Wikestad.

– Det sagt, så er det heldigvis umulig å havne i situasjonen fra den gangen. Det er ikke gjerder og slike ting. Det unngås. Men det handler om å behandle folk og supportere med respekt, og at man skal unngå ubehagelige situasjoner, spesielt for barn og unge på kamp, legger han til.

Dominic King i Daily Mail er enda skarpere i ordbruken etter scenene som utspant seg på Hillsborough i helgen.

– Dette er en skam. Nei, det er ikke riktig ord en gang. Det er skandaløst, og en ansvarsfraskrivelse. Denne tribunen burde ha vært revet for 34 år siden, utbasunerer han på Twitter.

Fotballforbundet har startet etterforskning

The Athletic skriver at fotballforbundet er klar over det som skjedde, og jobber nå sammen med begge klubbene, politiet og de som hadde ansvaret for sikkerheten, for å komme til bunns i saken. 

Fotballforbundet etterforsker rapportene om at det var for mange mennesker på den nedre seksjonen. The Athletic opplyser at fire og et halvt tusen Newcastle-fans reiste til Sheffield for denne kampen.

– 34 år etter Hillsborough-tragedien, på samme arena og samme tribune. Dette er uakseptabelt, slår parlamentsmedlemmet Chi Onuwurha fra Newcastle fast.

– Ingen fans skal bli utsatt for denne type trengsel og sikkerhetssvikt under en fotballkamp. Jeg vil be regjeringen ta affære i lys av det som skjedde, legger parlamentsmedlemmet til.

The Newcastle United Supporters Trust har kontaktet sine medlemmer for å få vitneobservasjoner, mens klubbledelsen i nordøst-klubben også vil ha et møte om saken.

Peter Scarfe, som driver Hillsborough Survivors Support Alliance, var tilstede på Hillsborough den skjebnesvangre aprildagen for snart 34 år siden. Han mener at myndighetene fortsatt ikke har lært noen lekse av det som skjedde med Liverpool-fansen den dagen.

– Dette er historien som gjentar seg selv, er det ikke? Leksen har tydeligvis ikke blitt lært, sier han til Press Association

– Du skulle tro at noe slikt som dette ikke kan skje igjen, men så skjer det i Sheffield. Dette kunne blitt en ny tragedie. Nesten 34 år med erfaringer, research og feil å lære av, men man har tydeligvis ikke lært.