Brightons nye juvel takket nei til Liverpool

Evan Ferguson (18) er i ferd med å få sitt gjennombrudd.

I fraværet av Danny Welbeck, som har vært skadet, og Leandro Trossard, som har blitt uvenn med manageren, har Brighton-supporterne nå fått seg en ny scoringshelt i form av 18 år gamle Evan Ferguson. 

På Boxing Day fikk iren sitt andre Premier League-innhopp i karrieren da han fikk spille åtte minutter i borteseieren mot Southampton. På nyttårsaften feiret han sitt andre innhopp med sin første Premier League-scoring i hjemmetapet mot Arsenal. Så startet 2023 med et smell da han både scoret og leverte målgivende pasning i 4-1-seieren over Everton på bortebane. 

Da ble han den yngste Premier League-spilleren til å klare den bragden siden Michael Owen gjorde det for Liverpool i 1997. Og det skal vise seg at Ferguson kunne ha gått i Owens fotspor på Anfield dersom han hadde tatt et litt annet valg høsten 2020. 

Takket nei

Ferguson var nemlig på Liverpools radar i flere år. Goal skriver at de røde i likhet med Everton og Chelsea viste interesse for gutten som herjet for sin barndomsklubb Bohemians da han gikk gradene der. Han var på prøvespill hos begge Merseyside-klubbene og var jevnlig også på besøk hos Brighton, som har blitt kjent for sin gode talentspeiding.

I oktober 2020 fylte Ferguson 16 år, og det var på tide å finne ut hvor han skulle ta steget videre. Det stod mellom to klubber - Liverpool og Brighton. 

– Jeg dro til Liverpool noen ganger. Det er en bra klubb, men du ser mange spillere i Liverpool bare forsvinne fordi det er så vanskelig å spille seg inn på førstelaget. Jeg spurte meg selv om jeg ønsket to år med U18-fotball for så å gå til U23, og så ikke vite hva som ville være neste steg, sier han.

Valget falt på Brighton, og han angrer neppe på det nå. I høst scoret han sitt første mål for seniorlaget etter å ha levert gode prestasjoner for U21-laget i Premier League 2. Deretter ble han belønnet med sine to første kamper for det irske landslaget. Nå kjemper han med rutinerte Welbeck om å være manager Roberto De Zerbis førstevalg på topp.

Bruker fysikken

Ferguson er en høy og kraftig spiss som bruker fysikken til sin fordel. Han rager 188 centimeter over bakken og er dermed en utfordring å møte for de fleste midtstoppere. 

Her kan du se Fergusons scoring mot Everton 3. januar: 

I tillegg er han en rask spiller som ifølge Goal er god til å time sine løp inn bak motstanderens forsvar - en spisstype som kan skape problemer for Liverpool. 

Lørdag har han muligheten til å vise seg frem for klubben han for bare litt over to år siden takket nei til.