Endrer på turneringen Klopp omtalte som en latterlig idé

«En av de mest latterlige ideene i fotballen», har Jürgen Klopp om Nations League. Nå blir det gjort noen små endringer på turneringen.

Jürgen Klopp er langt fra alene om å synes at det begynner å bli litt vel mange fotballkamper skvist inn i kalenderen, men tyskeren er blant dem som har vært mest åpen i diskusjonen om temaet. 

UEFA sin Nations League har levd siden 2018 - en turnering Klopp har omtalt som en av de mest latterlige ideene han noensinne har hørt i fotballverden. Formålet til turneringen er å sørge for at det blir flere tellende kamper for landslagene, i stedet for uinteressante privatlandskamper, men motstandere mener det vi sitter igjen med kun er glorifiserte treningskamper. 

Det europeiske fotballforbundet virker i hvert fall å være blant dem som synes Nations League har fungert etter hensikten, for nå utvides turneringen. 

Nye utslagsrunder

Nations League består av fire nivåer, der landslagene blir plassert på et nivå basert på FIFA-rankingen og tidligere prestasjoner. Det spilles gruppespill på hvert nivå med muligheter for å rykke opp eller fare for å rykke ned. I det øverste nivået vil det gjennomføres et finalespill for å kåre en offisiell vinner av hver utgave av Nations League. 

Turneringen har nok mest betydning for mindre nasjoner, som ved gode prestasjoner kan få en ekstra sjanse til å kvalifisere seg til EM. Nord-Makedonia deltok i EM i 2021 fordi de var best på sitt nivå i Nations League. 

Den muligheten vil bestå også inn mot EM i Tyskland i 2024, men nå ønsker UEFA å øke spenningen knyttet til opp- og nedrykk. Fra 2024-utgaven av Nations League vil det derfor innføres playoff for å finne ut hvem som skal rykke opp og ned i de tre øverste nivåene i turneringen. 

UEFA sier ifølge The Athletic at de ved å innføre en slik playoff sørger for flere kamper med spenning, samtidig som man slipper at landslag skal bli nødt til å spille flere kamper. 

For øvrig vedtok forbundet at man ikke skal øke fra 24 til 32 lag i EM 2024, og de endret også på kvalifiseringsformatet til EM og VM.

Anstrengt forhold

I forkant av Champions League-finalen i fjor sa Klopp at han blir i dårlig humør av å snakke om UEFA fordi det får ham til å tenke på Nations League. 

– Når vi avslutter en sesong der spillere har spilt over 70 kamper, 63 kamper pluss landskamper, da er det fullstendig sprøtt. Og så fortsetter vi med Nations League etterpå. Jeg hadde foretrukket at UEFA tjente mer på Champions League-finalen, og la ned Nations League. Det hadde vært min foretrukne løsning, i tillegg til flere billetter til folket. Det er min personlige mening, sa Liverpool-manageren før finalen.

– Flere kamper er alltid en dårlig idé, sa Klopp og la til at han har snakket om det mange ganger, men uten å få gehør.

Fredag formiddag skal han møte pressen før cupkampen mot Brighton. Vi får se om noen tør å stille spørsmål om Nations League.