Har doblet snittet for gule kort. Mot Brighton kunne det blitt to røde

Liverpool har stort sett vært veldig snille under Jürgen Klopp, men mot Brighton skulle det kanskje ha blitt minst én utvisning.

Videodommeren i søndagens kamp mellom Brighton og Liverpool på Amex Stadium, Neil Swarbrick, kan nok vente seg en grundig evaluering av vurderingene han gjorde i VAR-rommet i løpet av kampen. Det var nemlig flere situasjoner der han kunne grepet inn og gjort om hoveddommer David Coote sine avgjørelser.

Swarbrick sjekket både scoringen til Liverpool og taklingene til Fabinho og Ibrahima Konaté, men falt ned på at Cootes avgjørelser ikke falt inn under kategorien klare og åpenbare feil. I to av situasjonene mener VAR-ekspert Dale Johnson i ESPN at det var slett arbeid av videodommeren. 

Johnson mener Liverpool slapp unna to soleklare røde kort på sørkysten, og det er uvanlig for laget som under Jürgen Klopp alltid har hatt for vane å være blant de snilleste guttene i klassen. 

Farlig takling og klar målsjanse

Fabinho fikk se det gule kortet for taklingen han gjorde på unge Evan Ferguson i kampens 86. minutt, men det var tydelig at brasilianeren selv skjønte at han hadde bedrevet farefullt spill. 29-åringen så rystet ut etter taklingen, men fikk være på banen. 

Johnson i ESPN mener det rett og slett var en svak vurdering av VAR å la være å sende Coote til monitoren for å anbefale et direkte rødt kort. Swarbrick dømmer ikke lenger profesjonelt, men er fast innslag i VAR-rommet, der han har øverste ansvar av dommerne. 

«Fabinho har ingen utsikter til å vinne ballen, han takler over ankelen og kaster seg inn med knottene i Ferguson, som måtte ut med skade. Swarbrick skulle ha sagt til Coote at han hadde gjort feil og sendt ham til monitoren for å vurdere rødt kort», skriver Johnson.

VAR-eksperten mener det var korrekt å gi Andy Robertson gult kort for stemplingen på Alexis Mac Allister på overtid, selv om det også her var knotter i ankelhøyde. Johnson mener likevel at Liverpool skulle hatt to røde kort, og at Ibrahima Konaté slapp billig unna da han la Mac Allister i bakken i det 82. minutt. Argentineren var alene med Alisson da han ble lagt i bakken av Liverpools midtstopper. 

Johnson skriver at dette skulle ha vært et frispark og dermed direkte rødt kort ettersom Konaté fratok Mac Allister en klar målsjanse og ikke var i nærheten av å vinne ballen. 

«Denne er ikke like klar som Fabinhos røde kort, men igjen kan en Liverpool-spiller si seg heldig over å slippe unna et rødt kort». 

Swarbrick sjekket også Liverpools scoring for en hands på Naby Keita i det oppbyggende spillet, men her mener Johnson at det var korrekt å la målet stå. 

– Vi raknet ikke

Ofte kan ville taklinger komme når lag møter motgang og blir mer og mer frustrerte, men Jürgen Klopp mener ikke det var det som skjedde med hans spillere på Amex Stadium. 

– Vi raknet ikke. Jobben min de siste ukene har vært å akseptere spørsmålene som kommer, og dere kan grave så mye dere vil. Men vi kommer ikke til å rakne, det kan jeg si. Hvis det ser sånn ut, så er det synd, sa han ifølge Liverpool Echo. 

Han sa følgende om taklingene: 

– Fabinhos takling har jeg bare sett én gang. Det så ikke ut som det var mye kraft, men hvis det var det så kan vi snakke om et rødt kort. Den var ikke bra. Ibou sin så jeg ikke der og da. Robbo sin var sent i kampen, og det har ikke noe å gjøre med at vi falt sammen. Det er frustrasjon, men det er ikke rett måte å få det ut på, sa Klopp.

– Jeg liker ikke den måten å reagere på, men må se det noen ganger til før jeg kommer med en dom. Men at vi faller sammen tror jeg ikke er riktig konklusjon, la han til. 

Brighton-manager Roberto De Zerbi frikjente Fabinho etter kampen, ifølge Mirror

– Fabinho er en kvalitetsspiller. Sånt kan skje på banen, det var et uhell, sa italieneren og la til at han håper Ferguson ikke kommer til å være ute lenge - unggutten ble sett gående i spillertunnelen etter kampen.

Liverpool har fått mye gule kort i 2023: 

Brentford (B): Elliott, Thiago, Nunez.
Wolves (H): Ingen.
Brighton (B): Matip, Henderson, Alexander-Arnold. 
Wolves (B): Thiago, Phillips, Gomez. 
Chelsea (H): Bajcetic, Milner, Jones. 
Brighton (B): Bajcetic, Konaté, Fabinho, Robertson. 

Det gir et snitt på 2,6 gule kort per kamp så langt i år. Det er det dobbelte av snittet de røde endte på i hele forrige sesong i Premier League, og over det dobbelte av snittet hittil i 2022/23. 

Kun ni røde kort

Som nevnt har det vært lite utvisninger for Liverpool under Klopps ledelse. På over sju år har det kun blitt ni røde kort. 

Et av de kom denne sesongen, da Darwin Nunez skallet ned Crystal Palace sin Joachim Andersen i andre serierunde. Det falt inn under kategorien voldelig oppførsel, og var første røde kort av det slaget siden Klopp tok over. 

Slik har de tidligere røde kortene under Jürgen Klopp kommet, hentet fra lfchistory.net. 

6. mars 2016 mot Crystal Palace - James Milner utvist etter å ha fått to gule kort. 

1. mai 2016 mot Swansea - Brad Smith utvist etter å ha vist knottene i en duell. 

9. september 2017 mot Manchester City - Sadio Mané utvist etter å ha vært uvøren i duell med Ederson. 

13. september 2017 mot Sevilla - Joe Gomez utvist etter å ha fått to gule kort. 

24. november 2018 mot Watford - Jordan Henderson utvist etter å ha fått to gule kort. 

19. januar 2019 mot Crystal Palace - James Milner utvist etter å ha fått to gule kort. 

30. november 2019 mot Brighton - Alisson Becker utvist etter å ha handset utenfor feltet. 

19. desember 2021 mot Tottenham - Andy Robertson utvist for en stygg takling på Emerson Royal. 

15. august 2022 mot Crystal Palace - Darwin Nunez utvist etter å ha skallet til Joachim Andersen.