James Milner fyller år og nærmer seg Gary McAllisters rekord

James Milner kom til verden den 4. januar 1986. Han feirer 37 år på jorda i dag, og har muligheten til å ta en Liverpool-rekord denne sesongen.

Da James Milner måtte inn som vikar for Trent Alexander-Arnold i kampen mot Crystal Palace i september 2021 ble han den nest eldste utespilleren til å spille Premier League-kamp for Liverpool. I 3-0-seieren på Anfield gikk Milner forbi Sami Hyypïa, som spilte sin siste ligakamp for Liverpool da han var 35 år og 229 dager gammel.

Halvannet år senere og Milner drar fortsatt på seg den røde drakta. Han har gått forbi målvaktene Bruce Grobbelaar (36 år og 136 dager) og Paul Jones (36 år og 274 dager) på lista, og nå kan han se mot en topplassering.

Liverpools eldste

Kun én spiller ligger over Milner i alder, og det er Gary McAllister. McAllister var 37 år og 136 dager gammel da han spilte sin siste ligakamp for Liverpool mot Ipswich Town i mai 2002.

McAllister debuterte for Liverpool i august 2000, etter å ha blitt hentet fra Coventry City på en gratis overgang. Han var allerede 35 år, og kalte det for et eventyrå bli hentet til Liverpool på det stadiet i karrieren. McAllister var bare to sesonger på Merseyside, men rakk å spille en viktig rolle i Liverpools Treble-sesong – sesongen der de vant Ligacupen, FA-cupen og UEFA-cupen.

ELDST: Gary McAllister står med rekorden som Liverpools eldste spiller gjennom tidene.

ELDST: Gary McAllister står med rekorden som Liverpools eldste spiller gjennom tidene.

Han scoret minneverdige mål mot blant annet Barcelona, men også en frekk perle på frispark mot Everton på Goodison Park. I UEFA cup-finalen mot Alaves var han involvert i tre av de fem Liverpool-målene – blant annet Golden Goal-målet i det 117. minuttet – og ble kåret til banens beste spiller. «At han holder på sånn som det der som 36-åringen, og at han tar de frisparkene og produserer når det gjelder, det var sensasjonelt», sa Alan Hansen til BBCetter kampen.

Slik tar Milner rekorden

Milner signerte en ny kontraktsforlengelse sommeren 2022. Midtbanespillerens nye kontrakt løper ut denne sommeren, og veteranen har muligens bare én vårsesong igjen i den røde trøya. Det kan likevel akkurat holde til å gå forbi McAllister. Dersom Milner får spilletid i Liverpools siste Premier League-kamp for sesongen – mot Southampton på St Mary’s den 28. mai – vil han være 37 år og 144 dager gammel.

Dersom kampen mot Aston Villa helgen før blir stående lørdag 20. mai, og Milner får spilletid der og ikke mot Southampton, vil han dele førsteplassen med McAllister med 37 år og 136 dager.

GAMMEL MANN: Milner liker å tøyse med egen alder. Her feiret han straffemål mot Cardiff City i 2019 ved å late som han var en gammel, skjelvende mann på krykker.

GAMMEL MANN: Milner liker å tøyse med egen alder. Her feiret han straffemål mot Cardiff City i 2019 ved å late som han var en gammel, skjelvende mann på krykker.

Kan gå forbi Lampard

Milner fikk 22 minutter mot Southampton før Premier League tok pause for å vike plass for VM i Qatar. Det ble visekapteinens 600. kamp i ligaen. Bare tre spillere har spilt mer ligafotball på Englands aller høyeste nivå siden introduksjonen av Premier League. Gareth Barry troner på toppen med 652 kamper, fulgt av Ryan Giggs sine 632. Én som kan bli forbigått snart er Frank Lampard. Lampard står med 609 Premier League-kamper. Milner trenger altså bare spilletid i ti ligakamper til for å gå forbi Everton-manageren. Liverpool har 21 ligakamper igjen av sesongen.

Hvis Milner ikke får noen ny kontraktsforlengelse denne sommeren, betyr det ikke nødvendigvis at han er klar for å legge fotballskoene på hylla og han kanskje kan notere enda fler Premier League-kamper til sitt navn.

Milner startet karrieren i Leeds. I boka hans, «Ask a Footballer: My Guide to Kicking a Ball About» som kom ut i 2019, fikk han spørsmål omhan kunne tenke seg å avslutte karrieren samme sted.

«Å komme tilbake og spille for hjemklubben min igjen ville vært fantastisk på så mange måter. Men samtidig, man sier jo «aldri dra tilbake», gjør man ikke? Hva skjer hvis du kommer tilbake og det ikke blir eventyravslutningen? Er det riktig for meg? Er det riktig for dem? Det hadde vært mye å vurdere – både for meg og familien men også for Leeds. Hvis jeg ble frigjort fra en annen klubb, ville de hatt meg? Det hadde vært meningsløst for dem og for meg hvis det ikke var behov for meg og det bare ble en nostalgi-greie.»

«Du skjønner sikkert fra det jeg sier at jeg elsker klubben, men jeg elsker også å spille for Liverpool og jeg vil spille på det høyeste nivået så lenge jeg kan. Hvis tiden min i Liverpool var over og jeg måtte dra et annet sted og Leeds var en klubb som var interessert i meg, så hadde det vært veldig spennende for alle disse grunnene. Men det er ikke sikkert de hadde vært interessert. Kanskje jeg ser utenlands.»

Enn så lenge er Milner Liverpools arbeidsjern. Vi gratulerer med dagen!