Supporterne til Liverpool og Manchester United går sammen om krav

Klubbene er til salgs, og supporterne vil sørge for at de havner i de rette hender.

Både Liverpool og Manchester United ligger ute for salg, og det fører til interesse fra rikinger over hele verden. Nå har supportergrupperinger fra begge klubber gått sammen om en uttalelse der de ber regjeringen sørge for at ikke hvem som helst kan ta over som nye eiere. 

De vil be regjeringen om å sette strengere krav til hvem som kan eie klubber i Premier League - kanskje sett i lys av at Newcastle for litt over et år siden ble kjøpt opp av Saudi-Arabia. 

Sky Sports har fått innsyn i uttalelsen som onsdag kommer til å bli sendt til den britiske regjeringen. 

Vil sikre klubbenes fremtid

Uttalelsen er signert av Spirit of Shankly (SoS) sin styreleder Joe Blott og Manchester United Supporters' Trust (MUST) sin leder Duncan Drasdo. De sier blant annet følgende: 

– Den globale profilen til de to klubbene vil trolig tiltrekke seg mange potensielle budgivere, inkludert de som verken vil ha kulturarven eller verdien og interessen til supporterne som fremste motivasjon. Det mener vi bør være en viktig sak for regjeringen. 

PROTESTER: Manchester United-supporterne gleder seg til den dagen Glazer-familien er borte, men de vil ikke ha inn hvem som helst som nye eiere.

PROTESTER: Manchester United-supporterne gleder seg til den dagen Glazer-familien er borte, men de vil ikke ha inn hvem som helst som nye eiere.

SoS og MUST sier at de støtter arbeidet som nå gjøres med å få et uavhengig organ som blant annet skal sørge for at fotballens grunnverdier ikke forsvinner i jakten på pengene, men at de frykter at dette vil komme for sent for to av landets største klubber. 

– Vi håper regjeringen kan sørge for at et uavhengig organ og strengere regler for eierskap blir innført raskt nok til å trygge fremtiden til våre to klubber, sier de. 

SoS har flertallet i det nye supporterstyret som har sikret seg en plass rundt bordet når de viktigste avgjørelsene skal tas i Liverpool FC. Den plassen vil de være sikret også om FSG skulle forsvinne fra klubben.

Uavhengig organ

Vi har tidligere skrevet om at det jobbes med et nytt lovverk som nærmest vil revolusjonere den engelske fotballen. 

Den britiske statsministeren Rishi Sunak vil i løpet av 2023 forsøke å få bedre kontroll over engelsk fotball ved å innføre reguleringer av fotballsporten. Det meldte Daily Mail i høst. 

I løpet av året vil den britiske regjeringen presentere et lovforslag for å regulere nasjonalsporten på balløya. Forslaget ligger an til å bli vedtatt som ny lov i 2024. 

I så fall vil det bli oppnevnt et panel for å finne en person som kan fungere som leder av en uavhengig reguleringskomite - et kontor som vil ha direktører og en stor stab for å ta avgjørelser i omstridte temaer innen fotballen.

Med dette nye organet vil supporterne kunne få mer makt når avgjørelser skal tas i klubbene, slik supporterne i Liverpool allerede har sikret seg. Det store målet er nok å unngå at de aller største klubbene får for mye makt og plutselig finner på at de har lyst til å starte en liga kun for de beste.