De viktigste tallene etter halvspilt sesong

Liverpool er halvveis i Premier League-sesongen 2022/23. Her er tallene bak sesongen så langt.

Først og fremst må vi se på hvordan det ser ut på Premier League-tabellen. Der er Liverpool for øyeblikket nummer ni, med 29 poeng etter 19 kamper. Det som får være trøsten der er at flesteparten av lagene har spilt 20 kamper, mens noen til og med har spilt 21.

Liverpool har nå ti poeng opp til Newcastle og Manchester United som er nummer tre og fire, men kan kutte forspranget ned til sju poeng ved å vinne kamen de røde har til gode.

Liverpool har scoret 34 mål, femte mest i ligaen, og sluppet inn 25 mål. Det er delt femte best i ligaen. Målforskjellen på +9 er også, du gjettet riktig, delt femte best i ligaen.

Slik ser tabellen ut for øyeblikket:

xG og xGA

Har Liverpool fått det de har fortjent ut fra spill og sjanser i ligaen denne sesongen? Det kan kanskje xG-statistikken gi oss et svar på. Og svaret virker å være ja.

De røde har totalt klart å skape 33,5 forventede mål og altså scoret 34 ganger. 33,5 er for øvrig tredje best i ligaen - kun Manchester City (41,4) og Arsenal (37,3) har flere.

Ser vi på xG imot er Liverpool lenger nede på listen. Det er en kjent sak at det har vært lett å skape sjanser på Jürgen Klopps lag denne sesongen, og vi har en god Alisson Becker å takke for at det ikke har blitt flere baklengsmål.

Liverpool har sluppet til 27,1 forventede baklengsmål, men bare sluppet inn 25 mål. Hele elleve lag har en lavere xGA (forventede baklengsmål) enn Liverpool - blant dem Southampton, som ligger på sisteplass.

Fem «clean sheets» denne sesongen er delt tiende best i Premier League. Newcastle har flest, med hele tolv.

Liverpools xG-målforskjell er likevel fjerde best i ligaen:

1 Manchester City +25,8
2 Arsenal +20,3
3 Newcastle +15,1
4 Liverpool +6,4
5 Manchester United +6
6 Brighton +5,2
7 Tottenham +5
8 West Ham +3,3
9 Brentford +1,7
10 Aston Villa -1,9

xG-tall kan variere litt fra kilde til kilde. Vi har valgt å bruke fbref.com og premierleague.com til statistikkene i denne saken.

Liverpool kommer til nest flest avslutninger i Premier League denne sesongen, med 314. City dominerer de fleste av disse statistikkene, og de har 331. Når det gjelder avslutninger på mål har lagene like mange, med 111. Liverpool har dessuten en kamp til gode og vil klatre til topps på denne listen med minst ett skudd på mål i hengekampen.

Forskjellen finner vi i treffsikkerheten. Et snitt på 0,43 av Citys avslutninger på mål går i mål - det er best i ligaen. For Liverpools del er tallet 0,27 - kun tolvte best i ligaen. Det er ingen lag som bommer på flere store sjanser enn Liverpool - 44 i tallet. Vi er også den klubben som treffer metallet mest, med tolv treff i tverrligger eller stolpene.

Liverpool er et av kun fire lag som ikke har fått straffespark i Premier League denne sesongen.

Med ball

Liverpool er det laget som har nest mest ball i Premier League denne sesongen, med et snitt på 59,8 prosent ballbesittelse i sine kamper. Kun Manchester City har mer, med et snitt på hele 65,2 prosent.

Slik ser topplisten ut:

1 Manchester City 65,2%
2 Liverpool 59,8%
3 Chelsea 57,9%
4 Brighton 57,1%
5 Arsenal 56,8%
6 Manchester United 51,9%

Liverpool er også blant lagene som dominerer mest i motstanders 16-meter. Manchester City har 713 ballberøringer i motstanders felt. Bak følger Arsenal med 640 og Liverpool med 634. City har spilt en kamp mer enn de to rivalene.

Ser vi på pasningsstatistikken er Liverpool også nummer to. City leder soleklart med 12.503 pasninger, mens Liverpool følger med 9848, Chelsea med 9795 og Tottenham med 9325 pasninger. Treffprosenten på pasningene er imidlertid ikke like god hos de røde. En treffprosent på 81,2 holder kun til å være sjuende best i ligaen.

LITT LANGT NEDE: Harvey Elliott og Liverpool har litt å gå på når det gjelder treffsikkerheten på pasningene.

LITT LANGT NEDE: Harvey Elliott og Liverpool har litt å gå på når det gjelder treffsikkerheten på pasningene.

Når det gjelder driblinger er Liverpool relativt aktive. Crystal Palace er laget med flest vellykkede driblinger, mye takket være Wilfried Zaha. Totalt har de 157. Liverpool er nummer sju på listen, med 127 driblinger. 42,1 prosent av driblingsforsøkene til de røde er vellykkede, noe som er nest best i ligaen.

Uten ball

Som de to topplagene Arsenal og Manchester City, som vi ser høyt på de andre statistikkene, er ikke Liverpool et særlig ivrig taklingslag. 284 er nest færrest i ligaen, og kun City har færre - det er nok mye takket være at disse lagene har ballen mest og dermed slipper å takle så mye.

Det vi kanskje ikke liker å se er antall ganger Liverpools spillere har blitt driblet forbi. Dette ligger på 126, og er sjuende høyest i ligaen. Topplagene City og Arsenal ligger under hundre, men det gjør også bunnlag som Everton og Nottingham Forest, så det er neppe her vi finner den største årsaken til at Liverpool har slitt denne sesongen.

Liverpool slipper ikke til så mange avslutninger. 194 er fjerde best i ligaen. Men hele 85 av disse har vært på mål - hele 43,8 prosent, som er den høyeste prosentandelen i ligaen. til sammenlikning går kun 29,2 av avslutningene defensivt solide Newcastle får mot seg på mål.

I hodeduellene er ikke de røde særlig gode, med en seiersprosent på 48,5. Tolv lag er bedre. Men når serieleder Arsenal ligger helt i bunn med 44,1 prosent, ser vi at det går an å gjøre det bra selv om man ikke dominerer hodespillet.

Tidligere har vi også sett at de røde bare er nummer elleve på listen over de som har flest spurter i Premier League denne sesongen, og bare nummer 14 på listen over de som har løpt mest. Det er kanskje den mest nedslående statistikken, for dette er områder de røde har dominert tidligere. 

Diverse

Til slutt kan vi ta en titt på noen øvrige tall som vi kan finne inne hos fbref.com.

Liverpool har brukt 27 spillere så langt denne Premier League-sesongen. Kun fem lag har brukt flere. Manchester City og Crystal Palace har færrest, med 21 spillere.

De 27 spillerne til Liverpool utgjør den fjerde høyeste snittalderen i Premier League, med 28,2 i tallet:

1 Fulham 28,9 år
2 West Ham 28,6 år
3 Tottenham 28,4 år
4 Liverpool 28,2 år
5 Newcastle 28 år
6 Chelsea 27,8 år
6 Manchester City 27,8 år
8 Crystal Palace 27,7 år
9 Aston Villa 27,6 år
10 Manchester United 27,5 år

Det yngste laget er det Arsenal som har, med en snittalder på 24,9 år.

Liverpool har benyttet seg av 81 spillerbytter denne sesongen - det er blant de fleste i ligaen og et snitt på litt over fire spillerbytter per kamp.

Spillerne til Jürgen Klopp er som vanlig blant de snilleste, med bare 21 gule kort. Kun City har færre, med 19. Fulham og Manchester United har på sin side fått 50 gule kort. Hele elleve lag kan imidlertid skryte av at de ikke har fått en eneste spiller utvist denne sesongen. Det kan ikke Liverpool, etter Darwin Nunez sitt røde kort mot Crystal Palace i august.

Kun to lag har lagd færre frispark enn Liverpool, og kun ett lag har fått færre frispark enn Liverpool. Kun ett lag har gått mer i offside enn Liverpool, og kun tre lag har slått flere innlegg enn Liverpool.