Vil ha like mye effektiv spilletid i alle kamper

Nytt forslag vil kunne føre til mer effektiv spilletid.

Vinterens VM i Qatar ble blant annet kjent for at det ble lagt til ekstra mye overtid av dommerne. Dette ble gjort helt bevisst på instruks fra FIFAs dommersjef Pierluigi Collina, som ønsket mer effektiv spilletid enn vanlig. 

Tiltaket ga resultater. The Times skriver at effektiv spilletid i kampene i VM i snitt var 58 minutter når vi ser bort fra ekstraomganger. Det er betydelig mer enn de 55 minuttene og 18 sekundene som var snitt i Premier League før mesterskapet begynte. Flere kamper i ligaen skal ha hatt under 50 minutter med effektiv spilletid denne sesongen.

Nå jobber enkelte krefter for at Premier League skal følge FIFAs eksempel, og FA- og Premier League-ambassadør David Dein er en av dem som mener at dommerne må bli fritatt fra oppgaven å legge til tid i fotballkamper. Han ønsker seg i stedet en klokke som teller ned og som dikterer hvor mye som skal legges til.

60 minutter

Forslaget innebærer en ambisjon om at det alltid skal være 60 minutter med ren spilletid i kampene. Når kampen når 90 minutter vil det legges til det antall minutter som skal til for at vi når 60 minutter til slutt. 

Ifølge The Times skal Deins forslag bli diskutert på et møte mellom FIFAs regelorgan IFAB og de britiske forbundene neste uke. Dein foreslår at hans ordning skal bli testet ut i en turnering før det rulles ut i ligafotballen. 

Forslaget høres spennende ut, men det er ikke alle som er positive. Spillernes fagforbund FIFPRO er blant dem som er skeptiske. Bakgrunnen for det er at det vil føre til ytterligere belastning på spillerne, som allerede får kjørt seg i et tøft kampprogram.

FIFA skal på sin side også være skeptisk, all den tid fotballkamper i utgangspunktet varer 90 minutter og det kan bli sett på som feil å akseptere at 60 minutter er den nye lengden.

Underveis i VM ble det for øvrig kjent at Premier League ikke har planer om å legge seg på samme linje som FIFA gjorde når det gjelder å legge til mer overtid enn normalt i kampene.