Ballen var en av grunnene til at offsideteknologien ikke ble innført denne sesongen

Etter helgens VAR-skandale har det igjen blitt stilt spørsmål ved VAR-teknologien, og hvorfor ikke nyere systemer, som vi så i bruk under fjorårets VM, har blitt innført i Premier League også.

Premier Leagues introduksjon av et automatisk offside-system har så langt blitt hemmet av kontrakten deres med ball-leverandøren Nike, ettersom produktene deres ennå ikke har blitt testet med den nye teknologien.

Det automatiske offside-systemet som ble brukt ved fjorårets verdensmesterskap ble skapt i et samarbeid mellom det tyske analyseselskapet Kinexon, og FIFAs offisielle ball-leverandør Adidas, som også har en avtale med UEFA om å levere Champions League ballen. 

Derfor kan det også brukes i Champions League.

VM-BALLEN: Alexis Mac Allister fikk prøvd ut det nye offside-systemet under Qatar VM i fjor.

VM-BALLEN: Alexis Mac Allister fikk prøvd ut det nye offside-systemet under Qatar VM i fjor.


Systemet fjerner behovet for at VAR skal tegne linjer manuelt på skjermen sin, men isteden tar det i bruk teknologi og grafikk som viser om en spiller er onside eller offside, noe som skal forbedre nøyaktigheten og reduserer forsinkelser.

Den endelige avgjørelsen ligger imidlertid fortsatt hos kamplederne, da dommeren må avgjøre hvem som forstyrrer spillet.

Premier League har en langvarig kontrakt med Nike, men det skal ikke bli et problem fremover, ettersom alternative teknologier har blitt utviklet som ikke krever det er en sensor plassert i ballen, slik tilfellet var med Adidas sin VM-ball.

Klubbene takket nei

Serie A ble den første ligaen som introduserte et automatisert system midtveis i forrige sesong, selv om den italienske versjonen ikke hadde en brikke i Puma-ballen.

Under kan du se hvordan systemet fungerer:

Premier League skal være i samarbeid med flere teknologiselskaper for å utvikle et lignende automatisert system som ikke har en brikke i ballen.

I sommer diskuterte Premier League klubbene om de skulle innføre lignende offside-teknologi foran årets sesong, men klubbene takket nei. Grunnen til det var ifølge The Athleticat de var redd for at teknologien raskt skulle bli utdatert og dermed ikke utgjøre noen stor forskjell. 

Om ny teknologi hadde blitt innført i sommer så hadde det nok uansett ikke hatt noe å si for utfallet av helgens kamp mellom Tottenham og Liverpool. Det kommer tydelig fram fra lydopptakene som PGMOL har kommet med at de Darren England og resten av VAR-teamet fattet riktig avgjørelse på offside-situasjonen til Diaz, men VAR-bussen feilet spektakulært nok når det kom til å kommunisere dette videre til hoveddommer på banen.

SKANDALE: VAR fattet riktig avgjørelse men klarte ikke formidle det videre til hoveddommeren.

SKANDALE: VAR fattet riktig avgjørelse men klarte ikke formidle det videre til hoveddommeren.

Ingen planer om å ta grep denne sesongen

Teknologien som UEFA bruker i Champions League og Europa League innebærer heller ikke å sette en sensor i ballen, selv om det også der er Adidas.

Men Premier League har ingen planer om å ta grep for å introdusere det nye systemet i den nåværende sesongen, til tross for VAR-flausen i Tottenhams 2-1-seier over Liverpool lørdag kveld.

Premier League kommer til å avslutte sitt 25-årige samarbeid med Nike for en ny avtale med Puma ved starten av 2025-26 sesongen, og da er det forventet at ballsporingsteknologi vil være tilgjengelig for alle produsenter.

Den nye tribunen ser ut til å nærme seg – mange flere seter enn i sist hjemmekamp

Den nye tribunen ser ut til å nærme seg – mange flere seter enn i sist hjemmekamp

Det ser ut til å jobbes godt på Anfield Road Stand

– Vi må bare stole på at dommerne treffer på avgjørelsene

– Vi må bare stole på at dommerne treffer på avgjørelsene

Trent Alexander-Arnold har ikke mistet tillit til VAR etter helgens hendelser.