Chelsea kan bli straffet av Premier League for brudd ved to tidligere overganger

Premier League gransker Chealsea sine finansielle transaksjoner fra Abramovich-æraen etter rapporter om brudd på de økonomiske reglene.

En Premier League-undersøkelse av hemmelige betalinger utført av Chelsea under Roman Abramovich vil omfatte gransking av transaksjoner rundt signeringene av Willian og Samuel Eto'o i 2013.

Ifølge The Times er det overgangene til den brasilianske midtbanespilleren Willian og den kamerunske spissen Eto'o fra den russiske klubben Anzhi Makhachkala i august 2013 som er under etterforskning, etter at de ble rapportert av Chelseas nåværende eiere.

Det skal angivelig ha blitt sendt betalinger til russiske kontoer som ikke er knyttet til overganger.

Anzhi signerte Willian for £30 millioner fra Shakhtar Donetsk i januar 2013, og solgte ham deretter til Chelsea for samme beløp i august samme år. Eto'o kom til Chelsea på en gratis overgang en dag etterpå. Det er ikke noe som tyder på at noen av spillerne hadde kunnskap om separate betalinger.

REGELBRUDD: Roman Abramovich var Chelsea eier i perioden som etterforskes av Premier League.

REGELBRUDD: Roman Abramovich var Chelsea eier i perioden som etterforskes av Premier League.

En del av en større etterforskning

Premier League undersøker allerede betalinger på flere millioner pund fra Chelsea mellom 2012 og 2019 til hemmelige offshore-selskaper.

Betalingene ble avdekket av Todd Boehly og Clearlake Capital-konsortiet da de kjøpte klubben fra Abramovich i fjor. Etter at overtakelsen ble avsluttet, rapporterte Chelsea disse utbetalingene til FA, Premier League og UEFA.

I tillegg til betalingene til offshore-selskaper og russiske enheter, anses minst én påstått betaling til en spillers familie å være under gransking.

Premier League-etterforskningen går tilbake til Abramovich-tiden, men selv om eventuelle regelbrudd ville vært under Chelseas tidligere eierskap, kan klubben møte sanksjoner fra Premier League, som bøter og poengtrekk.

NY EIER: Todd Boehly kjøpte Chelsea fra Abramovich i fjor, og har siden brukt over én milliard pund på å styrke spillerstallen.

NY EIER: Todd Boehly kjøpte Chelsea fra Abramovich i fjor, og har siden brukt over én milliard pund på å styrke spillerstallen.

Chelsea sa i en uttalelse: «Disse påstandene er før klubbens nåværende eierskap. De dreier seg om enheter som angivelig ble kontrollert av klubbens tidligere eier og er ikke knyttet til noen personer som for tiden er i klubben.»

«Chelsea FCs eiergruppe fullførte kjøpet av klubben 30. mai 2022. Under en grundig prosess før gjennomføring av kjøpet ble eiergruppen oppmerksom på potensielt ufullstendig finansiell rapportering angående historiske transaksjoner under klubbens tidligere eierskap. Umiddelbart etter gjennomføringen av kjøpet, rapporterte klubben proaktivt selv disse sakene til alle gjeldende fotballmyndigheter.»

Kilder med kjennskap til saken har hevdet at det er identifisert utbetalinger til minst seks offshoreselskaper, men det er ikke bekreftet at de var knyttet til spilleroverganger. De påståtte betalingene, ser ikke ut til å ha blitt registrert som en del av klubbens årlige økonomiske rapportering til FA, Premier League og UEFA, noe som ville være i strid med deres regler.

Chelsea har allerede blitt bøtelagt 8,6 millioner pund av UEFA for brudd på Financial Fair Play-regelen.

Hva blir straffen?

Gitt at UEFA allerede har bøtelagt Chelsea 10 millioner euro for lignende brudd, virker det sikkert at det vil måtte komme noen form for sanksjoner fra Premier League som et resultat av den bredere etterforskningen. UEFA dekket imidlertid kun regelbrudd fra 2017 og 2018, da det kun er tillatt å gå tilbake fem år.

Premier League har ingen slik tidsbegrensning, så de vil kunne gå gjennom alle potensielle regelbrudd, noe som kan resulterer i en betydelig strengere straff, som poengtrekk eller overgangsnekt.

Til sammenligning har Everton også blitt anklaget for ett brudd på FFP reglene, siden de har tapt 371,8 millioner pund over den siste treårsperioden, langt over de 105 millionene som er tillatt.

I Merseyside-klubbens tilfelle er det snakk om at de skal bli straffet med poengtrekk på tolv poeng, noe som kan bli katastrofalt med tanke på deres overlevelse i Premier League om det skulle bli tildelt denne sesongen.

Trent Kone-Doherty har signert sin første profesjonelle kontrakt

Trent Kone-Doherty har signert sin første profesjonelle kontrakt

Liverpools andre Trent har signert sin første profesjonelle kontrakt med Liverpool etter en god start på sin andre sesong på Merseyside.

Diaz sin far fortsatt savnet, politiet utvider søket

Diaz sin far fortsatt savnet, politiet utvider søket

Politiet i Colombia har satt inn luft- og landpatruljer for å søke etter Luis Diaz sin far som ble kidnappet i helgen.