Klubbene takket nei til ny offside-teknologi i sommer

Premier League-klubbene vil vente til teknologien har blitt bedre.

Lørdagens VAR-skandale på Tottenham Hotspur Stadium burde vært unngått lenge før vi havnet i en situasjon der dommerforeningen PGMOL har innrømmet tabben og Liverpool har kommet med en kraftig uttalelse. 

Videodommer Darren England trengte ingen ny teknologi for å bekrefte at Luis Diaz var onside da han sendte Liverpool i ledelsen i første omgang. Ifølge PGMOL var feilen at han trodde målet var blitt godkjent av dommerteamet på banen, og at en melding om «check complete» ville være nok til at riktig avgjørelse ble tatt. 

VAR-flausen kommer trolig til å prege nyhetene hele denne uken, og i engelsk presse er det nå selve bruken av videoteknologi som diskuteres. Tidligere dommer Keith Hackett er blant dem som mener VAR ikke fungerer etter sin hensikt takket være «slappe og inkompetente dommere», som han beskriver dem i sin kronikk i The Telegraph

Hackett mener dommerne åpenbart trenger så mye hjelp de kan få, og mener derfor at det var feil av Premier League ikke å innføre semi-automatisk offside-teknologi før denne sesongen. 

Klubbene takket nei

Teknologien benyttes i turneringer som fotball-VM og Champions League, og har som hensikt å få raskere og mer presise beslutninger når det kommer til offside. 

Her kan du se hvordan systemet fungerer: 

Premier League kunne ha hatt teknologien i bruk denne sesongen, men klubbene takket nei i sommer. Grunnen til det var ifølge The Athletic at de var redd for at teknologien raskt skulle bli utdatert og dermed ikke utgjøre noen stor forskjell. 

Spørsmålet nå er om systemet som er utviklet av Hawk-Eye kan komme opp som et forslag igjen. 

Om det hadde hjulpet i tilfellet i lørdagens kamp mot Tottenham er vel imidlertid heller usikkert, da VAR-teamet raskt konkluderte med at Diaz var onside. Problemet var bare at de ikke klarte å kommunisere det til hoveddommer ute på banen. Den nye offside-teknologien regnes for å være helt presis, men avgjørelsen må uansett kommuniseres fra VAR-rommet til hoveddommer. 

For øyeblikket venter vi på oppdateringer etter lørdagens fadese. Liverpool har bedt om at lydklippene fra situasjonen rundt Diaz sin scoring blir offentliggjort, men det har ikke PGMOL for vane å gjøre. I stedet kan vi bli nødt til å vente til neste episode av programmet Match Officials Mic'd Up, der dommersjef Howard Webb går gjennom utvalgte VAR-hendelser fra Premier League. 

Kommer trolig ikke til å anke Jones sitt røde kort

Kommer trolig ikke til å anke Jones sitt røde kort

Scouseren får ikke spille Premier League-fotball før november.

Liverpool har kommet med sitt svar etter VAR-skandalen

Liverpool har kommet med sitt svar etter VAR-skandalen

Klubben skal utforske mulighetene sine.