Avdekket et mønster som det ikke akkurat lukter seriegull av

Liverpools fullt fortjente bortetap mot Toulouse i Europa League avdekket et problem som Jürgen Klopp må få has på om det skal bli trofe-løfting i slutten av sesongen.

Liverpool gikk på nok et poengtap i en bortekamp hvor de forventes å ta alle tre poengene. Det er andre kampen på en uke hvor Klopps gutter ikke klarer å innfri forventingene de har bygd opp etter en lovende start på sesongen.

I helgen ble det 1-1 mot Luton i en kamp hvor Liverpool sløste med sjansene og spilte langt under det nivået vi har sett at de har inne, og torsdag kveld hadde de kanskje sesongens varste prestasjon så langt, med 3-2-tap mot Toulouse i Frankrike.

Selv om VAR ikke var til noen hjelp i sistnevnte kamp så var Klopp tydelig på at det vi ikke fortjente noe mer en vi fikk fra kampen uansett.  

– Vi må forsvare oss bedre. Det var for mange situasjoner der vi ga bort ballen og vi trengte å være mer aggressive, sa Jürgen Klopp etter kampen.

– Vi kan ikke slippe inn mål på den måten vi gjorde. Prestasjonen var ikke god nok. Vi må gjøre endringer, og det vil vi. Jeg ville elsket å få et poeng, men jeg ville ha sagt det samme. Vi må bli bedre.

ANNULLERT: Jarell Quansah trodde han hadde satt inn utligningen på tampen men VAR ville det annerledes.

ANNULLERT: Jarell Quansah trodde han hadde satt inn utligningen på tampen men VAR ville det annerledes.

Dårlig borteform

Nederlaget isolert sett er neppe noen stor hodepine for Klopp og Liverpool. Merseysiderne forblir på toppen av sin Europa League-gruppe og er på god vei til å kvalifisere seg, selv om vi mistet en verdifull mulighet til å hvile flertallet av starterne i de siste to gruppespills-kampene.

Det større problemet er at denne svake prestasjonen ikke var første gang Liverpool har slitt på bortebane denne sesongen, den avdekket heller bare et mønster som det ikke akkurat lukter seriegull av. De røde har nemlig bare én seier på de siste fem bortekampene i alle turneringer, og det begynner å bli en bekymring for Klopp og co.

Noen av kampene har hatt formildende omstendigheter. Tottenham-nederlaget kom i løpet av de siste sekundene og var sterkt påvirket av kontroversielle dommeravgjørelser.

2-2-kampen på Amex Stadium mot Brighton var også en kamp som det går an å tilgi ettersom Brighton har vist ved flere anledninger at de biter godt ifra seg mot de fleste.

Mer urovekkende er det at laget ikke klarte å slå nedrykks-tippede Luton i Premier League og at laget taper overbevisende mot et Toulouse-lag som ligger på en 14. plass i franske Ligue 1. De er lag Liverpool bør forvente å slå, og begge kampene har pekt på dypere problemer som raskt må fikses.

Klopp om borteproblemene 

Jürgen Klopp holdt en forhåndsinnspilt pressekonferanse fredag ettermiddag foran hjemmekampen på Anfield mot Brentford. Da fikk han spørsmål om den svake borteformen, spesielt mot nyopprykkede lag de siste sesongene.

Liverpool vant nemlig ingen av bortekampene mot de nyopprykkede lagene forrige sesong. De tapte 1-0 mot både Bournemouth og Nottingham Forest, og spilte 2-2 mot Fulham.

– I en verden der alt blir analysert kan jeg se for meg at det er en interessant fakta. Men la oss ta bortekampen mot Nottingham Forest som vi tapte 1-0 som eksempel. I den kampen hadde vi enorme målsjanser. Ting skjer fra tid til annen her i livet, og det finnes ingen forklaring på det. 

– Det er ikke som at vi ikke er med og ikke skaper noe. Dersom du skaper mye men ikke klarer å sette sjansene så har det ingenting med innstilling å gjøre. Det er bare noe som skjer. Det kan være noen centimeter med marginer i mot som blir utslagsgivende. 

Etter to kamper på rad mot nyopprykkede lag uten scoring var Luis Diaz sin sene scoring et steg i riktig retning i følge Klopp.

– Dersom det er sant at dette er det første målet vi scoret mot et nyopprykket lag (mot Luton sist), så er det en start. Jeg vet ikke når vi spiller mot de andre, men vi skal åpenbart møte dem og vi kommer til å prøve igjen. Først og fremst skal vi prøve å spille bedre, og dersom vi gjør det så er det en god sjanse for at vi vil score. 

SLITER MOT NYOPPRYKKEDE LAG: Liverpool står nå uten seier borte mot et nyopprykket lag på de siste fire kampene.

SLITER MOT NYOPPRYKKEDE LAG: Liverpool står nå uten seier borte mot et nyopprykket lag på de siste fire kampene.

Tsimikas sliter 

The Athletic har gjort en analyse av hva de mener er årsaken til Liverpools problemer i de siste bortekampene.

På Kenilworth Road var problemet mangel på kontrapressing og effektivitet foran mål. I Toulouse var det uforsiktighet bakerst, oppsummert med prestasjonen til Kostas Tsimikas, som ble byttet ut til pause.

Det kom tydelig fram at Tsimikas i tillegg til midtbanen bestående av Endo, Harvey Elliot og Mac Allister slet veldig i duellspillet. Liverpool tapte 59 av 105 dueller ifølge tall fra Opta, hvorav mange kom nedover Tsimikas' venstre flanke og sentralt på midtbanen.

Liverpool var også svært unøyaktige med ballen på den siste tredjedelen, hvor treffprosent deres falt til bare 77%.

Det var tydelig at Toulouse, som ikke hadde vunnet på fem kamper før torsdagens kamp, hadde lært av sine feil fra den omvendte kampen på Anfield hvor de ble slått 5-1. I stedet for å kaste spillere fremover, valgte de å sitte dypt, forbli organisert og velge angrepene sine med omhu.

SLITER: Kostas Tsimikas sliter med å fylle tomrommet etter Andy Robertson på venstrebacken.

SLITER: Kostas Tsimikas sliter med å fylle tomrommet etter Andy Robertson på venstrebacken.

Savnet Van Dijk

Uten Virgil van Dijk, som ble forlatt hjemme med en sykdom, og Alisson og Ibrahima Konate på benken, ble Liverpools forsvar satt under press.

Det første målet kom etter en feil fra Tsimikas, som har slitt med å fylle tomrommet etter Andrew Robertsons skade. Mål nummer to kom etter en veldig god prestasjon fra Thjis Dallinga, men det var fortsatt veldig sløvt forsvarsspill av Liverpool. Det tredje kom bare noen minutter etter at de røde fikk en heldig redusering etter et selvmål, og viste tydelig at de savnet Van Dijk bak der til å ta tak.

Caoimhin Kelleher fortsatte sin noe uheldige start på sesongen, og ser ikke ut til å klare å opprettholde det samme nivået han har visst tidligere. Wataru Endo var heldig som ikke ble utvist og varte i bare 45 minutter før han ble byttet ut, og Mac Allister viste igjen vaklende øyeblikk på den defensive midtbanen, som er en posisjon hvor det fortsatt er grunner til bekymring.

Heldigvis er Liverpool tilbake på Anfield til neste kamp, når de tar imot Brentford i Premier League på søndag.

Så venter enda en landslagspause, før neste test på bortebane vil være på Ethiad mot serielederne Manchester City. Da må Klopp og Liverpool ha blitt kvitt borteproblemene om de skal få med seg noe hjem til Merseyside.

– Endo kommer til å starte kamper i Premier League, det er 100 prosent sikkert

Dette sier Klopp før kampen mot Brentford– Endo kommer til å starte kamper i Premier League, det er 100 prosent sikkert

Klubben la ut en forhåndsinnspilt «pressekonferanse».

– Liverpool gjør klart bud på Leeds-talent

– Liverpool gjør klart bud på Leeds-talent

Liverpool jobber angivelig med en sommerovergang til en verdi av £40m for Leeds-talentet Archie Gray.