Jamie Carragher:– Nå ødelegger det fotballen og vi må bremse bruken av VAR

Jamie Carragher har snudd – og ønsker en helt annen bruk av teknologien.

VAR ble introdusert i fotballen i fotball-VM 2018, og ble innført i Premier League i 2019/20-sesongen. Nå er vi inne i den femte sesongen med VAR. Aldri har det vært et større samtaleemne enn denne høsten. 

«Fotballen trenger en åpen og ærlig diskusjon om videodømming (VAR): det ødelegger for mange kamper. Retningen denne teknologien tar oss har sporet av fra der det opprinnelig skulle, og det er ikke lenger sporten vi koser oss med og elsker», skriver Jamie Carragher i sin spalte for the Telegraph

Torsdag kveld var han ute på Twitter og meldte at denne spalten var klar og kom fredag – så det var ikke som reaksjon på at hans Liverpool igjen var involvert i en kontroversiell VAR-hendelse torsdag kveld.

Se VAR-situasjonen med Alexis Mac Allister og Liverpools overtidsscoring her:

Vil ha stopp på dagens praksis

Det har ikke blitt uvanlig at kamper varer i godt over 100 minutter på grunn av all tilleggstid – både for å få stopp på uthaling av tid – men først og fremst på grunn av alle sjekkene som gjøres.

«Det er for mange kamper som har blitt avbrutt av konstant bruk av VAR. For mange intervjuer etter kampene er besatt av VAR. For mange eksperter (meg selv inkludert) dedikerer analysen analysen sin til VAR-avgjørelser heller enn å fokusere på store øyeblikk med ferdigheter eller smarte taktiske grep. Dommeravgjørelser har alltid vært gjenstand til debatt, men vi snakker om dommerne mer enn noen gang tidligere, fordi vi forventer perfeksjon, når det i fotball alltid vil være subjektive avgjørelser rundt hendelser og røde kort».

Carragher er ikke lenger positiv til VAR i engelsk fotball.

«Jeg var positiv til VAR da ideen om det kom opp. Jeg ville at spillet skulle utvikle seg til det bedre, og med så mye på spill ville alt som kunne hjelpe til å få flere avgjørelser til å bli riktig være et positivt steg. Nå spør jeg heller: har vi mistet mer enn vi har fått med det? Jeg frykter at svaret er ja».

KRITISK: Liverpool-legenden Jamie Carragher vil ha en endring i bruken av VAR.

KRITISK: Liverpool-legenden Jamie Carragher vil ha en endring i bruken av VAR.

Tiden er inne for å nedskalere bruken av VAR

Tiden er inne for å nedskalere bruken av VAR

Bruk VAR der det fungerer, og skrot det i resten av tilfellene.

Kommentar 11.okt 12:49
– En håpløs avgjørelse, men slik tolker UEFA handsregelen

– En håpløs avgjørelse, men slik tolker UEFA handsregelen

Jarell Quansah kunne fått karrierens hittil største øyeblikk sju minutter på overtid.

Må brukes annerledes

Den tidligere midtstopperen er klar på at VAR ikke kommer til å forsvinne. For mye er blitt investert, og FIFA er bestemt på at det skal fungere. Problemet er heller bruken enn selve teknologien.

«Ingen har noe negativt å si om mållinjeteknologien for eksempel. Det var en fantastisk oppfinnelse. Nå kan vi helt klart se om en ball har krysset linjen. Det er svart-hvitt, og det at du venter på dommerens signal gir ekstra drama. Hele prosessen er rask og diskré. Utfordringen for de som driver VAR er å klare å redusere innblandingen i de andre nøkkelområdene: offsider, straffer eller røde kort».

45-åringen mener at de bør ta et steg tilbake, og nedskalere bruken til tingene som er svart-hvitt.

«Dersom VAR brukes korrekt, kan det fungere. Det automatiserte offsidesystemet som UEFA bruker er overlegent bedre enn det Premier League bruker. Men vi bør stoppe der, ved mållinjeteknologi og offside. De største tingene vi må se på fremover er hvordan VAR håndterer straffer og røde kort. Dommerne som ser på TV er for ivrige til å bli involvert der det ikke er behov for at de skal bli det.»

Han mener det som haster mest, er å redusere antall utvisninger. Han mener røde kort tidligere var en stor ting, men at det nå er mer overraskende dersom en storkamp avsluttes med 22 spillere på banen. Allerede denne sesongen er det vist 25 røde kort – etter 11 kamper. Forrige sesong var det 30 røde kort i hele sesongen.

«Vi kan ikke skru tiden tilbake. VAR er her for godt, men vi kan fortsatt sørge for at teknologien assisterer dommerne på banen, heller enn å overstyre og undergrave dem. Med subjektive hendelser bør det være langt mer respekt og aktelse for den avgjørelsen som tas på banen».

Endre samtykke
RSS-feed nyheter fra liverpool.no

Liverpool FC Supporters Club Norway, Postboks 43, 4551 Farsund. Organisasjonsnummer: 975332764.
Generelle henvendelser klikk her. | Medlemshenvendelser: telefon 2150 9469 (09.00-15.00)
eller epost: [email protected]. | Salgs og leveringsbetingelser | Sandbox | Webmaster: [email protected]. Ansvarlig redaktør: Arve Vassbotten
Foto: All contents © copyright 1999-2022 Getty Images.