– Vi vil ikke gripe for mye inn, men det er viktig å få rettet opp klare feil

Howard Webb vil ikke at videodommere skal være redde for å gripe inn om de mener en feil er gjort.

Tirsdag kom en ny utgave av programmet Match Officials Mic'd Up, der dommersjef i PGMOL, Howard Webb, tar oss gjennom noen av de mest omtalte VAR-hendelsene fra den siste måneden. 

Der oktober-utgaven av programmet handlet mest om generaltabben som fratok Luis Diaz en scoring mot Tottenham, er ikke Liverpool representert i den ferske episoden. Men det har likevel vært nok av hendelser å plukke fra for Webb, som blant annet må innrømme at en feil ble gjort da Newcastle fikk straffespark i bortekampen mot Wolves. Fabian Schär gikk i bakken etter en duell med Hwang-Hee Chan og dommer Anthony Taylor pekte på straffemerket. Reprisene viste at det ikke var kontakt mellom de to, men VAR lot avgjørelsen stå.

Se hendelsen to minutter ut i denne videoen: 

I den nye episoden av Match Officials Mic'd Up bekrefter Webb at det var feil av VAR ikke å gripe inn, og nå vil han be sine ansatte om å bli mer proaktive når det kommer til å be dommeren ta en ny kikk på hendelser på VAR-skjermen. 

Flere VAR-sjekker?

– Fremover ber vi videodommerne om å be hoveddommer beskrive hvordan de har opplevd en situasjon, og hvis den historien er veldig annerledes fra hva bildene viser, vil de bli anbefalt å gå til skjermen og se situasjonen på nytt igjen, sier Webb. 

En slik tilnærming kan føre til flere VAR-sjekker, og Webb vil være obs på at det ikke blir for mye.

– Vi vil ikke gripe for mye inn, men det er viktig å rette opp klare feil. Situasjonen mellom Wolves og Newcastle er et slikt eksempel, og det er det vi vil be VAR tenke på fremover. 

Slik retningslinjene er i dag, må VAR vurdere at hoveddommer har gjort en klar og åpenbar feil før det blir anbefalt å se situasjonen på nytt igjen, men ettersom det til enhver tid er subjektive vurderinger, kan det som se ut som like hendelser bli vurdert forskjellig fra kamp til kamp. 

Det fikk vi se et eksempel på i kampen mellom Newcastle og Arsenal, da førstnevnte fikk godkjent en scoring etter at hele tre situasjoner i forbindelse med målet ble sjekket av VAR. Først om ballen var ute, så for en dytt i ryggen og deretter for en mulig offside. Ser vi videoen av VAR-sjekken, er det tydelig at dommerne har lært fra kaoset på Tottenham Hotspur Stadium i slutten av september. 

Se hele VAR-sekvensen her:

Arsenal-manager Mikel Arteta kalte det hele en skam, og han uttalte at han ble uvel av avgjørelsen. Arsenal kom deretter med en uttalelse der de støttet sin manager og ba om at standarden på dømmingen umiddelbart må bli bedre. Webb kan imidlertid i tirsdagens program slå fast at dette var et tilfelle av en god og grundig VAR-sjekk, og at dommerteamet falt ned på riktig avgjørelse til slutt. Det var også det uavhengige panelet som ukentlig går gjennom dommeravgjørelser enige i. 

Likevel ser Arteta ut til å slippe straff for sin utblåsning. Så langt har han ikke blitt gjenstand for en tiltale fra fotballforbundet. 

– Som å spille Football Manager i virkeligheten

– Som å spille Football Manager i virkeligheten

Diogo Jota fortsetter trenerutdanningen, men har ingen ambisjoner om å bli manager.

Nyheter Tir. 14.11. 20:54
Flere av Citys spillere blir hjemme i landslagspausen

Flere av Citys spillere blir hjemme i landslagspausen

Skadebekymringer for Pep Guardiola - eller bare en mulighet til å gi spillerne litt fri?

Nyheter Tir. 14.11. 18:26