– Det viktigste nå er at dette aldri skjer igjen

Liverpool-direktør Billy Hogan hyller egne supportere og krever at UEFA følger opp etter at forbundet ble tildelt all skyld for finalekaoset i Paris i fjor.

Mandag kom endelig rapporten fra det uavhengige panelet som har hatt i oppgave å finne ut hva som gikk galt da Champions League-finalen i Paris i fjor endte opp med å bli et mareritt for mange supportere, takket være det som skjedde utenfor stadion før og etter kamp. 

Rapporten slår på en klinkende klar måte fast at det europeiske fotballforbundet UEFA ene og alene har skylden for skandalen, og at supporterne skal ha takk for at ingen liv gikk tapt. Mange mennesker fikk likevel en traumatisk opplevelse som kommer til å være med dem resten av livet. 

Liverpools administrerende direktør Billy Hogan har nå gått gjennom rapporten, og det er ingen tvil om at vonde minner vekkes også i han. 

– Jeg kjenner på flere ulike følelser når jeg tenker på det som skjedde. Først og fremst tristhet over det som skjedde og hva det gjorde med mange supportere på en dag som skulle ha vært en fest, men som ikke endte opp med å bli so forventet, sier Hogan til liverpoolfc.com.

Stolt

Samtidig legger han til at han kjenner på en stolthet på vegne av de røde supporterne. 

– I rapporten kommer det klart og tydelig frem at ingen skyld tillegges supporterne. Det gir en slags lettelse, og beviser at løgnene som ble fortalt om fansens oppførsel allerede før kampen var i gang har blitt motbevist, sier Hogan.

– Derfor kjenner jeg på en stolthet overfor våre supportere og deres oppførsel. Rapporten kaller finalen for en nesten-katastrofe. Og jeg tror dette kunne ha endt annerledes om det ikke var nettopp Liverpool-supportere som var der. Jeg tror mange tenkte tilbake på Hillsborough og historien vi har som klubb, og supporterne beholdt virkelig roen da de ble møtt med voldsom oppførsel fra politiet, sier Hogan. 

Jürgen Klopp og flere spillere hadde venner og familier som havnet midt i kaoset, og Hogan var selv til stede og opplevde skandalen på nært hold. 

– Jeg var der og så hvordan våre supportere oppførte seg. Det var takket være dem at det bare nesten ble en katastrofe, sier han.

Krever at UEFA skjerper seg

Panelet har i rapporten kommet med hele 21 anbefalinger til hvordan UEFA kan unngå at liknende skandaler oppstår i fremtiden, og Hogan er klar i sin tale når han ber forbundet følge disse. 

– Det er gjort et enormt arbeid med denne rapporten, og vi er veldig tilfreds med hvordan den ser ut til slutt. Fra vårt perspektiv er dette slutten på begynnelsen av prosessen. Det er langt fra å være slutten. Men det er to ting som har vært viktig for oss til nå - å få en uavhengig rapport for å få et klart bilde av hva som faktisk skjedde, og nummer to å sørge for at dette aldri skjer igjen. Det er det viktigste nå - at dette aldri skjer igjen, sier Hogan.

– Fra vår side ønsker vi å se at UEFA tar til seg de 21 anbefalingene og tar dem i bruk.

Da rapporten ble sluppet mandag kveld reagerte Liverpool FC med skuffelse, ettersom den ble lekket til diverse medier bare noen timer før Merseyside-derbyet. Tirsdag har imidlertid den viktige rapporten fått mye spalteplass ved siden av reaksjonene på den herlige seieren på Anfield.