Dette skriver avisene:«På 13 sekunder var Liverpool tilbake – resten av ligaen er advart, og det er nok av kamper igjen»

Den engelske pressen lot seg imponere da Liverpool overkjørte naboen i det som kan ha vært det siste Merseyside-derbyet på en stund.

Liverpool slo Everton 2-0 på Anfield mandag kveld. Etterlengtede mål fra Mohamed Salah og Cody Gakpo sørget for seier da Liverpool lignet seg selv igjen – og Klopp tok frem knyttneven igjen foran the Kop. Dette skriver de engelske avisene om det som kan ha vært et vendepunkt i Liverpools sesong.

«Anfield var et fort igjen»

«Besøket fra de gamle rivalene rørte noe dypt i Liverpool», skriver Henry Winter i The Times. «De husket hva det var å være et Jürgen Klopp-lag igjen, backene fløy fremover på banen igjen, midtbanespillerne bet fra seg og sendte de riktige pasningene, og de raske angriperne var nådeløse i jakten på sjanser. Men det var mot et begrenset, redd Everton. Liverpools nabo bor like ved, men en helt bukt skilte dem her. De bor bare en park fra hverandre, men kan være en divisjon fra hverandre neste sesong, med mindre Everton gjør noe.»

«For Anfield handlet ikke dette bare om lokal stolthet, men det var også et svar på de useriøse overskriftene og kommentarene som stilte spørsmål ved Klopps fremtid på Anfield. Liverpool spilte med motstandsdyktighet og den dynamikken man forventer fra et Klopp-lag. Jordan Henderson var tilbake i laget, en leder som ledet presset; en legemliggjørelse av energien og de standardene Klopp forventer.»

«Anfield var et fort igjen, Liverpool så ut som et ekte lag igjen, selvtilliten gjenopprettet etter perioden i dårlig form. Trent Alexander-Arnold stormet opp og ned på høyre siden, Andy Robertson stormet opp og ned på venstresiden og gjennom midten. Han markerte sin 250. kamp med et kort – for småkrangling med Jordan Pickford.»

FLAG DAY: The Kop organiserte Flag Day før Everton-derbyet.

FLAG DAY: The Kop organiserte Flag Day før Everton-derbyet.

«Stefan Bajcetic er bare 18 år men ser allerede ut som han hører hjemme på midtbanen, med en blanding av kontrollert aggresjon og fornuftig distribusjon. Mohamed Salah fortsatte å gli inn fra høyre. På venstre side var Darwin Nuñez umulig å hanskes med, der han løp mot og fra Seamus Coleman. Nuñez var så god at han forlot banen til enorm hyllest fra the Kop. Diogo Jota kom inn og Everton må ha sett på med misunnelse på naboens spisser.»

«Det var dette Liverpool-supporterne trengte, laget deres spilte med sin gamle snert igjen, og rev åpent motstanderens midtbane og forsvar. Dette var Klopps filosofi satt i live.»

«Ved sluttsignalet kom Klopp inn på banen, sto foran the Kop og slo knyttneven i lufta tre ganger. Kjærlighetsforholdet fortsetter.»

KNYTTNEVENE VAR TILBAKE: Det var ingen tvil om at Jürgen Klopp nøt denne kampen.

KNYTTNEVENE VAR TILBAKE: Det var ingen tvil om at Jürgen Klopp nøt denne kampen.

«Gakpos forståelse av Salah og Nuñez har blitt bedre»

«Det tok litt tid, men så fort Liverpool skjønte at de ikke hadde noe å frykte fra Everton, husket de også at et Merseyside-derby på Anfield er en anledning til å kose seg – og til å plage sine lokale rivaler», skriver Andy Hunter i The Guardian. ««Last trip to Anfield» hånet the Kop da Jürgen Klopps lag vant sin første Premier League-seier i 2023 på bekostning av sine nedrykkstruede naboer. Liverpool vant på kontringer og klums fra Everton og sikret en komfortabel seier i det 242. Merseyside-derbyet. Alle de 208 liga-derbyene har blitt spilt i engelsk førstedivisjon men om det blir flere neste sesong avhenger helt av Sean Dyche sin evne til å fremmane mål fra sine nye rekrutter.»

«Liverpool ristet av seg rusten, husket hva som skulle til for å utkonkurrere svakere motstand, og spilte seg til en sårt trengt seier før lørdagens tur til Newcastle etter at Cody Gakpo scoret sitt første mål for klubben kort tid etter pause.»

«Gakpos forståelse med Salah og Darwin Nuñez har blitt bedre, og nok en moden midtbaneoppvisning fra Bajcetic ga Klopp oppmuntring sammen med den 250. seieren i hans tid i Liverpool. Han har nådd milepælen på 414 kamper – raskere enn Bob Paisley (448), Bill Shankly (472) og Tom Watson (539).»

«Pickford kan få takkekort fra Salah»

«Jordan Pickford har ikke vært en favoritt blant Liverpool-supportere siden det øyeblikket han skadet Virgil van Dijks kne, men han kan kanskje få noen takkekort etter hans siste Merseyside-derby», sier Karl Matchett i The Independent. «Det er mulig han får et takkekort fra Mohamed Salah også: hvis det var noen som trengte et åpent mål, var det egypteren. Salah hadde scoret færre ligamål enn Wout Faes har scoret selvmål siden VM, og så ut til å ha glemt fullstendig hvordan man skyter, ikke minst hvordan man treffer mål. Touchet hans i den første halvtimen var tungt og usikkert, forsøkene hans på å drible var lite overbevisende og hans eneste ordentlige sjanse til å skyte så ham falle sammen da han forsøkte å spille en pasning i stedet.»

«Og så scoret han, og alt endret seg – for Salah, og kanskje for Liverpool.»

«Å se Salah løpe av gårde og feire var en liten seier i seg selv; å se ham komme til flere sjanser og nesten score et til, og være sterkt involvert i oppbyggingen av det andre målet kan ende opp med å bli en langt viktigere seier.»

VIKTIG: Salahs mål var enormt viktig for egypteren, Liverpool – og Andy Robertson.

VIKTIG: Salahs mål var enormt viktig for egypteren, Liverpool – og Andy Robertson.

«Men selv uten en ordentlig trussel fra Everton var det nære på at Liverpool slapp inn først, nok en gang: etter en dominerende halvtime var det Everton som traff stolpen som utløste kontringsangrepet som satt en stopper for Salahs rekke på seks ligakamper uten mål.»

«Ett mål er ikke nok til å si at Salah er tilbake til sitt beste, og én seier er ikke nok til å snu Liverpools dystre sesong totalt sett, men det kan brukes som et springbrett. Flere grunner til optimisme finner man i comebackene til både Diogo Jota og Roberto Firmino, og Virgil van Dijk som satt på benken.»

«Råten er i hvert fall stoppet midlertidig; nå handler ethvert dvelende håp om europeisk fotball neste sesong – og kanskje til og med denne sesongen, med kampene mot Real Madrid nært forestående – om noe Liverpool har manglet denne sesongen: stabilitet.»

«Resten av ligaen har blitt advart»

«På et blunk – 13 sekunder for å være eksakt – var Liverpool tilbake», skriver Jason Burt i The Telegraph. «13 sekunder var alt det tok fra Everton traff stolpen til Liverpool stormet over banen og scoret.»

«Små marginer? Ved sluttsignalet var det en kløft mellom lagene i det 242. Merseyside-derbyet – blir det et 243., med Everton på nedrykksplass og i fare for nedrykk for første gang på 72 år? – da Liverpools sesong endelig kom i gang.»

«Innsatsen var høy, og det kokte over mot slutten med småknuffing ved sidelinjen med Andy Robertson og Jordan Pickford som sentrale skikkelser, og involverte innbyttere og vakter som garantert vil føre til en sanksjon fra FA. Det var selve definisjonen på å ikke klare å kontrollere sine spillere, men Liverpool kontrollerte denne kampen.»

«Klopp traff. Akkurat som troen og håpet, er spillerne på vei tilbake og et par av storsigneringene viser hva de er verdt. Dette var utvilsomt Cody Gakpos beste kamp siden han signerte fra PSV Eindhoven i januar, han spilte som en dypere sentral spiss og han fikk til slutt sitt første mål, mens det var stående applaus for Darwin Nuñez da han ble byttet ut. Supporterne brølte da Diogo Jota og Roberto Firmino kom inn etter lengre skader. Forsterkningene kommer – Virgil van Dijk satt på benken – og Liverpool har så mye terreng å ta igjen… men hvem vet?»

DEBUTMÅL: Cody Gakpo scoret sitt første mål for Liverpool.

DEBUTMÅL: Cody Gakpo scoret sitt første mål for Liverpool.

«Kanskje Klopp må vurdere å spille fire foran – en retur til Fab Four (da det var Mohamed Salah, Sadio Mane, Firmino og Philippe Coutinho) gitt de fantastiske ressursene han kan få til rådighet, spesielt når Luis Diaz også er tilbake.»

«Nuñez spilte til venstre, og så så fornøyd ut. Det hjalp at han spilte mot 34 år gamle Seamus Coleman og Evertons høyreback ble nådeløst angrepet. Men det må være her Klopp bruker Nuñez. Han så fri og rask ut. Så, så rask. Og det gjorde Liverpool også. Det føltes som forrige sesongs Liverpool da de rykket fremover fra alle vinkler.»

«Det var litt bekymring på forhånd for hvor kreativiteten skulle komme fra med en midtbane bestående av Jordan Henderson, Fabinho og den imponerende 18 år gamle Stefan Bajcetic, men det kom fra Liverpools løp og deres evne til å flytte ballen på en måte som de har slitt med å få til så lenge.»

«Liverpool er tilbake. Spillerne er tilbake. Selvtilliten er tilbake. Deres swagger er tilbake. Og det samme er Klopp-feiringen. Resten av ligaen har blitt advart, og det er nok av kamper igjen.»

«Det nærmeste de kom Liverpool»

«Hvis Sean Dyche håpet at Liverpools dårlige form ville hjelpe laget hans her, tok han desperat feil», skriver Ian Ladyman i Daily Mail. «Everton måtte også bidra med noe, og det gjorde de ikke. Liverpool gjorde alt, spilte all angrepsfotball og scoret alle målene.»

«Liverpool vil møte bedre motstandere enn dette, men bør likevel være oppmuntret av måten de spilte på. Her var det mye bra. Den uruguayanske spissen Darwin Nuñez ga Salah målet sitt og var en stor trussel hele kvelden. Kaptein Jordan Henderson ledet laget sitt med mot og energi. I andre omgang, etter det andre målet, angrep Liverpool med gammel selvtillit.»

«En sen konfrontasjon mellom Pickford og Robertson resulterte i småknuffing som involverte en rekke spillere og innbyttere. Det er vanskelig å ikke konkludere med at dette var det nærmeste de blå kom de rød hele kvelden.»