– Dette var en stor smell. En historisk smell. Men oppi alt er det faktisk en del positivt

Liverpool må raskt snu seg mentalt, når topp fire-kampen skal gjenopptas i tre tette kamper.

Fra 5–2-tap hjemme mot Real Madrid i Champions League på tirsdag, må Liverpool raskt omstille seg til tre svært viktige og tette Premier League-kamper mot Crystal Palace i London på lørdag, og to hjemmekamper mot Wolverhampton på onsdag og Manchester United på søndag. Tre kamper som kan få stor betydning for Liverpools fortsatt håp om topp fire.

– Alle kampene framover nå er kvalifiseringskamper til Champions League, sa Jürgen Klopp om den situasjonen på sin pressekonferanse fredag.  

Før denne runden ligger Liverpool på 8. plass etter 22 spilte kamper og 35 poeng, mens Tottenham nå har fjerdeplassen med 24 kamper og 42 poeng, og Newcastle har femteplassen med 23 kamper og 41 poeng.

– Fantastisk spill og fantastiske feil

– Kampen mot Real Madrid viser på godt og vondt Liverpool denne sesongen, og summerer på mange måter opp sesongen vår. Vi har fortsatt et høyt toppnivå, vi kan spille fantastisk fotball, men vi gjør også fantastiske feil, mye personlige feil som nesten aldri har sett før, sier supporterklubbens daglige leder Tore Hansen i denne ukens «Pausepraten – The Kopite Podcasten».

Etter to kamper på rad med seier og der Liverpool har holdt nullen bakover, ble kampen mot Real Madrid en real nedtur ikke minst defensivt med fem mål i fleisen. Fem mål Liverpool selv kunne og burde stoppet ifølge Jürgen Klopp på pressekonferansen etter kampen.

– Jeg tror vel aldri det har skjedd før at Liverpool har ledet med to mål hjemme, og endte opp med å tape med tre mål. Jeg skal ikke garantere at det ikke har vært noe lignende langt tilbake i tid, men i morderne tid er jeg ganske sikker på at det aldri har skjedd, sier en av supporterklubbens grunnleggere, Torbjørn Flatin i podcasten.

– Dette var en bisarr kamp der alt gikk på trynet, og der alt gikk imot i en periode. Men det som bekymrer meg er at jeg synes det mangler fighting. Se for eksempel på 2–1-scoringen. Det er en god prestasjon av Vinicius Jr, men han har også tre spillere løpende ved seg, og nærmest er Joe Gomez.

– Nå kan det hende at dette blir uthenging av Gomez, men det får så være. Men hvis dette hadde vært Jamie Carragher, og Jamie var ikke verdens beste fotballspiller, men han hadde ligget der med to bein i det skuddet kom og blokkert. Men det er ikke spillere her som går foran og tar den fighten. Vi blir for sårbare. Jeg savner driv. Vi har vært inne på at man må starte på nytt, og vi må glemme det gamle laget. For Klopp kan ikke stole på dem lenger. Det er for mange situasjoner hvor dette skjer.

– Også på det fjerde målet som går via Gomez, så er det samme tendensen, det å stikke ut et bein, istedenfor å gjøre som nevnte Carragher, å kaste seg inn i situasjonen, sier Flatin.

SLET: Liverpools forsvar fikk for store problemer mot Real Madrid, men var også altfor passive i flere situasjoner.

SLET: Liverpools forsvar fikk for store problemer mot Real Madrid, men var også altfor passive i flere situasjoner.

– Det som er vanskelig er hva som skal gjøres på kort sikt. For Klopp har prøvd flere ting, men det meste har gått på trynet. Nå trodde vi kanskje at vi hadde funnet en liten formel igjen med to bra kamper mot Everton og Newcastle, og satt en ny midtbane nærmest. Men så får du en kamp hvor du begynner å bytte imot igjen, og så rakner det. Akkurat nå savner jeg Ibrahima Konaté.

Ibrahima Konaté er tilbake i full trening, men det virket på Klopp på fredag som at han ikke er helt aktuell for å starte kamper ennå. 

Hør hele episoden her:

De positive faktorene

Spørsmålet etter den smell som den mot Real Madrid er om det også gjør noe med topp fire-kampen eller om Liverpool raskt klarer å riste det av seg når nummer 12 på tabellen er motstander.  

– Jeg har ikke helt mistet troen på topp fire, jeg mener vi kan være i stand til det. Men jeg er litt bekymret for hvordan de vil bli påvirket av den smellen her altså, for det var en stor smell. En historisk smell. Klarer for eksempel Stefan Bajcetic å riste av seg en slik kamp, jeg håper det, men vet ikke, sier Flatin.

MENTAL UTFORDRING: Hvordan tapet for Real Madrid vil påvirke Liverpool-spillerne er nå et viktig moment, og kanskje aller mest for unggutten Stefan Bajcetic etter møtet med Luka Modric.

MENTAL UTFORDRING: Hvordan tapet for Real Madrid vil påvirke Liverpool-spillerne er nå et viktig moment, og kanskje aller mest for unggutten Stefan Bajcetic etter møtet med Luka Modric.

– Jeg tror Klopp er nødt til å prøve å ta fram det positive her. Og oppi alt så er det endel positivt, tross alt. Jeg synes vi i større grad har begynt å skape sjanser igjen. Vi gjorde nok ikke det så mye i andreomgangen mot Real, men tross alt gjorde vi det mot både Everton og Newcastle, men det er endel slurv fortsatt.  

– Nunez er en stor favoritt hos meg, det må jeg innrømme, og nå begynner han å score mål også. Han er en lyktestolpe man kan sette opp. I det hele tatt, det at vi har klart å score på sjansene igjen, det må vi ta med oss. Også har vi tross alt holdt nullen de siste to ligakampene. Så vi må fort tilbake dit, sier Flatin.

– Tross alt så synes jeg at vi har vært mer samspilte, det har vært mer flyt og vi har vært bedre i presset. Vi minner mye mer om oss selv. Nunez, Gakpo og Salah har funnet hverandre på en bra måte framover. Vi har en rookie på 18 år på midtbanen med kjempepotensiale, og Virgil van Dijk er tilbake. Vi må bygge på det. Jeg synes også tross alt at Fabinho har vist bedring. Det er alt dette vi må ta med oss inn i kampen på lørdag mot Palace.

– Jeg snakker jo om å få inn en kamp om plassene. Jeg ville kjørt inn Matip igjen, eller eventuelt vurdert om Nathaniel Phillips fortjener å prøve å gjøre en redningsaksjon som han gjorde våren 2021. Men først og fremst må ha få den gjengen som tapte 5–2 mentalt på plass igjen. For det er vanskelig å finne store grep når det gjelder spillere. Konaté må inn igjen når han kan, og Thiago er absolutt en mann som er aktuell å sett inn når han er tilbake. Ellers må vi bruke det vi har, og for all del unngå å slippe inn billige mål, sier Flatin.

I podcasten lanserer han også en ide om å bruke to sittende midtbanespillere med Fabinho og Bajcetic og legge om til 4–2–3–1 der Diogo Jota også kommer inn for å gi mer støtte til midtstopperne sentralt.

– Jeg synes også at backene har holdt igjen litt mer mot Everton og Newcastle og gikk litt mer støtte til det sentrale forsvaret, og Trent har begynt å legge inn litt mer fra dypere posisjoner enn å fyke framover helt ukritisk, sier Flatin.

Vi må tette igjen bak uansett hva som skjer. For når man har en så tung sesong som vi har, så blir hvert eneste billige baklengsmål et knivstikk i ryggen. Det er ekstremt tungt å jobbe under sånne forhold.

Tore Hansen er villig til å gi det meste av laget som spilte mot Real Madrid en ny sjanse.

– Det verste er at jeg liker laget vi har spilt med de siste kampene. Men jeg er enig i at Matip godt kan komme inn. Vi må tette igjen bak uansett hva som skjer. For når man har en så tung sesong som vi har, så blir hvert eneste billige baklengsmål et knivstikk i ryggen. Det er ekstremt tungt å jobbe under sånne forhold. Men det er tross alt endel positive ting, så jeg ser ikke helt svart på det. Jeg håper vi nå står fram som et skadet dyr og er litt på hugget og får igjen den litt fandenivoldske innstillingen og at vi ikke legger oss på ryggen. Vi skal opp å stå og gå i angrep. Vi skal vise hvem vi er, og hva vi er laget av. Drar laget til London med den innstillingen, så er jeg tross alt optimist, sier Hansen.