Hvem ofres når Liverpool tar ut sin Champions League-tropp?

To spillere vil være utelatt når Liverpool leverer sin Champions League-tropp ved midnatt den 2. februar.

Jürgen Klopp tok ut en Champions League-tropp på 24 spillere i høst, da Liverpool ikke hadde nok klubbtrente spillere til en full tropp på 25 spillere. Da ble den langtidsskadede duoen Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain ofret.

Med Cody Gakpo som den eneste tilveksten til troppen i januar har Liverpool fortsatt det samme problemet i forhold til klubbtrente spillere, og nå er Keita og Oxlade-Chamberlain friskmeldte og tilbake i spill. Hvem kommer da Jürgen Klopp til å ofre?

Også denne gangen har Liverpool flere spillere ute med skader, men felles for de fleste av dem er at de ventes å være tilbake i løpet av februar. Både for Virgil van Dijk og Ibrahima Konate er den første Champions League-kampen mot Real Madrid et realistisk mål, og det samme gjelder også Roberto Firmino og Diogo Jota.

Da er det større grunn til å stille spørsmål ved Arthur Melo og Luis Diaz sin skadesituasjon. Liverpool-ledelsen forventer at Diaz vil være tilbake i spill i mars måned, men spørsmålet er om det skjer så tidlig at han rekker returkampen mot Real Madrid onsdag 15. mars. Diaz har ikke spilt for Liverpool siden han ble skadet i kneet i tapet for Arsenal i oktober. Han var tilbake i trening under Liverpools treningsleir i Dubai, men fikk et tilbakeslag, og måtte opereres.

Liverpool har lov til å gjøre tre endringer i Champions League-troppen i forhold til mannskapet de stilte med i høst, når troppen skal leveres inn ved midnatt i morgen kveld. Dersom Diaz ikke er i troppen vil det være et tegn på at hans progresjon ikke er som forventet.

Calvin Ramsay og Arthur Melo vrakes?

Det vil være naturlig om Klopp tar med Cody Gakpo, Alex Oxlace-Chamberlain og Naby Keita som de tre nye spillerne i troppen. Spørsmålet blir da hvem som må ut. 

Stefan Bajcetic kan stå på B-listen, og trenger således ikke være i troppen. 

Klopp har muligheten til å utelate Calvin Ramsay, etter skadeproblemene han har hatt. Skotten har spilt bare to førstelagskamper, og Liverpool-manageren kan benytte både Joe Gomez og James Milner som cover for Trent Alexander-Arnold på høyrebacken.

Etter bare 13 minutter for Liverpools førstelag, og et langvarig skadeavbrekk, virker det også naturlig at Liverpool-manageren vraker Arthur Melo.

Diaz kan bli vraket fra troppen dersom hans skade tar lenger tid å lege enn det Liverpool har sagt til nå.

Klopp kan også vurdere å utelate tredjekeeper Adrian, for å gjøre rom for flere utespillere.

Klubbene må inkludere minst to keepere på A-listen, og minst tre totalt inkludert B-listen. Dersom Adrian vrakes vil det trolig bli Harvey Davies som blir tredjevalget etter Alisson og Caoimhin Kelleher. UEFA-reglene sier også at dersom en klubb ikke har to keepere fra A-listen tilgjengelige på grunn av langtidsskader eller sykdom, det vil si et fravær som varer minst i 30 dager, så kan de midlertidig erstatte denne keeperen i løpet av sesongen.

I troppen på 25 spillere er åtte plasser reservert lokalt trente spillere. Dersom en klubb har færre en åtte lokalt trente spillere vil A-listen deres bli redusert i henhold til dette. Det er to kategorier lokalt trente spillere, nemlig klubbtrente spillere og forbundstrente spillere.

Klubbtrente spillere var i klubben i tre år i alderen 15-21 år, mens forbundstrente spillere er spillere som var i andre klubber hos samme forbund i tre år i alderen 15-21 år. Ingen klubb kan ha flere enn fire forbundstrente spillere blant deres åtte lokalt trente spillere.

Liverpool har for øyeblikket tre klubbtrente spillere i Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez og Caoimhin Kelleher. De har fem forbundstrente spillere, i James Milner, Jordan Henderson, Fabio Carvalho, Alex Oxlade-Chamberlain og Nat Phillips. En av fem sistnevnte må da gå inn under den ordinære kvoten.

Det betyr at de røde har en klubbtrent spiller for lite til å kunne stille en full tropp på 25 spillere.

Spillere som Curtis Jones, Harvey Elliott og Stefan Bajcetic er så unge at de kan inkluderes i B-listen. Liverpool kan legge til så mange spillere de ønsker til B-listen i løpet av sesongen, så lenge spilleren er født etter 1. januar 2001 og har vært spilleberettiget for klubben i en sammenhengende periode på to år etter spillerens 15-årsdag på det tidspunkt han ble registrert hos UEFA, eller i en sammenhengende periode på tre år avbrutt av et utlånsopphold på maksimalt ett år hos en klubb i samme forbund.

Gakpo, Oxlade-Chamberlain og Keita kommer inn?

Basert på dette kan Liverpools tropp se slik ut:

Keepere: Alisson Becker, Adrian, Caoimhin Kelleher (klubbtrent).

Forsvarsspillere: Joe Gomez (klubbtrent), Virgil van Dijk, Ibrahima Konate, Kostas Tsimikas, Andy Robertson, Joel Matip, Nat Phillips (forbundstrent), Trent Alexander-Arnold (klubbtrent).

Midtbanespillere: Fabinho, Thiago Alcantara, James Milner (forbundstrent), Naby Keita, Jordan Henderson (forbundstrent), Alex Oxlade-Chamberlain (forbundstrent).

Angripere: Roberto Firmino, Mohamed Salah, Cody Gakpo, Diogo Jota, Luis Diaz, Darwin Nunez, Fabio Carvalho (forbundstrent).

B-listen: Harvey Davies, Curtis Jones, Harvey Elliott, Stefan Bajcetic med flere.