I dag lanserer regjeringen de omfattende nye planene for engelsk fotball

Et uavhengig organ skal sørge for at alt går for seg som det skal i den engelske fotballen.

Etter lang tid med snakk om planer og supporterkrav om et uavhengig organ som skal kontrollere engelsk fotball, vil regjeringen i dag legge frem sin rapport der vi får detaljerte planer om hvordan dette organet skal fungere. Organet vil omfatte de fem øverste nivåene i herrefotballen, mens en liknende ordning vil komme også for kvinnefotballen.

Blant annet vil det nå innføres nye og strengere tester som klubbeiere og direktører må gjennom. Det nye organet vil også ha myndighet til å stanse ethvert forsøk på å starte nye turneringer slik vi så med Super League, og supportere skal også ha mer makt når det kommer til klubbeiere som vil endre for eksempel navn, emblem eller hjemmedrakter.

The Athletic skriver også at det vil bli lansert et nytt system når det kommer til å hente spillere fra utlandet, etter at dette har blitt vanskeligere som følge av brexitreglene.

Premier League må punge ut

Regjeringen sier at de nye kravene som settes for nye eiere er til for at supportere skal unngå at deres favorittklubb havner i gale hender, slik vi har sett med Derby, Bury og Macclesfield Town. Det vil også settes strengere krav til økonomisk kontroll i klubbene på de fem øverste nivåene i engelsk fotball.

Ettersom noe av målet med dette prosjektet er å sørge for mer økonomisk stabilitet i hele den engelske fotballpyramiden, vil det uavhengige organet ifølge The Times følge nøye med på om Premier League gir det English Football League ønsker seg i form av pengestøtte. 

De nye planene har ikke blitt godt mottatt av alle i Premier League, og ligaen selv sier i en uttalelse at klubbene nå vil gå gjennom rapporten nøye. 

Det er kanskje spesielt supporterne som har ventet lengst på disse planene, og den engelske supporterforeningen FSA uttrykker stor glede over at de nå er på plass. De sier i en uttalelse at rapporten tar inn over seg utfordringene som har vært rundt eierskap og økonomisk bærekraft, og at de setter pris på at supporterne nå skal få mer makt i spørsmål som har med klubbenes identitet å gjøre.