Klopp om Paris-rapporten: – Jeg håper de lytter, jeg håper de lærer

Jürgen Klopp er glad for at man endelig har fått en offisiell rapport som gir tydelige svar.

– Det føles veldig godt, det føles riktig at det nå er offisielt og alle vet det nå fordi det ble sagt så mange ting etter kampen, som vi visste at var feil. Det var bare løgner. Så jeg er svært glad det er endelig offisielt, sier Jürgen Klopp til Liverpool FC.

– Jeg mener det er superviktig at det, endelig, er offisielt, og la meg si det på denne måten. Jeg er ikke sikker, hvertfall i mitt liv, om det har vært en sak med mer bevis, hvor jeg visste mer om det mens jeg ikke var direkte involvert, fordi jeg var på den andre siden av veggen inne på stadion.

Kritiske feil

I rapporten, som entret rampelyset mandag, ble det slått fast at UEFA sviktet på alle punkter i Paris-skandalen.

– Det er ingen mulighet til å ignorere det. Store feil ble gjort.

Klopp forstår at det var utfordrende at finalen måtte flyttes så kort tid i forveien, men påpeker at det fantes bedre alternativer enn Stade de France. 

– Problemene de hadde med erfaringen fra arenaen, jeg er ikke sikker, men 16 år tidligere eller noe sånt var det en annen Champions League-finale hvor de visste det ikke fungerte så godt, jeg tror det er det første problemet og alle de andre tingene fulgte. Store arrangement organiseres så ofte og når du er under press, og har tidspress, må du fortsatt gjøre de riktige avgjørelsene og det er et ansvar for en spesifikk gruppe. Så ja, jeg håper de lytter, jeg håper de lærer.

Voldsom mengde bevis

Liverpools supportere får ros for måten de håndterte dette marerittet på. I etterkant har tusenvis av supportere, i tillegg til media, lagt frem dokumentasjon på opplevelsen den mai-kvelden.

– Ekstremt viktig. Det eneste gode i alle de dårlige tingene som skjedde var at det var mange journalister der i mengden. Uavhengige, ingen Liverpool-trøye, de var bare der og ønsket å gjøre jobben sin og de visste eksakt at det var feil også.

– Det er ikke det humøret du skal ha når du ønsker å se en Champions League-finale. Så det tok så mye fokus vekk og det rareste er at etter kampen, type en time etter kampslutt, den minst viktige informasjonen den kvelden var at vi tapte finalen. Det er virkelig galskap. Og det bare viser hvordan det gikk.

Forhindret død og større skader

Både det uavhengige panelet, som står bak den slående rapporten, og Klopp, er tydelige på at supporternes reaksjon var med på å berge liv og forhindre større skader.

– Takk skal dere ha. Å forbli rolige i en situasjon hvor ingen egentlig kan være rolig, tåregass i øynene dine, press fra fronten, fra siden, bakfra, innelåst mellom tusenvis av mennesker og ikke dytte som gærne, forble rolig, det er massivt gjort og ekstremt vanskelig å gjennomføre. 

– Og så kommer du ut av det og får skylda for det, det er horribelt. Det er virkelig hårreisende. Så det er noe arbeid som må gjøres og jeg håper de gjør det ordentlig fordi disse arrangementene skal være en ren nytelse å se.