– Vi må sørge for at det aldri igjen kommer et mesterskap midt i sesongen

Jürgen Klopp har snakket om VM i Qatar, og kampbelastningen på spillerne.

I november og desember denne sesongen var det VM, og selv om Liverpool ikke var av klubbene som hadde flest spillere representert i mesterskapet i Qatar, har det vært tydelig at spesielt enkelte spillere har slitt med formen etter mesterskapet.

Det gjelder spesielt midtbanespillerne Jordan Henderson og Fabinho, som spilte sin beste kamp etter VM i mandagens Merseyside-derby.

– Det var ingen åpenbare tegn, og det var ikke slik at vi så tall og tenkte «åh herregud, dette ser helt annerledes ut», men vi vet alle at prestasjonen du har på banen henger sammen med forskjellige ting. Det er ikke bare fysisk, men det er også din mentale helse. Det utgjør en stor forskjell, sa Klopp på den lukkede delen av fredagens pressekonferanse.

– Det var alltid klart at et VM midt i sesongen ville ha en enorm påvirkning, men noen håndterer det bedre enn andre. Noen har trent mer, andre spillere har trent mindre. Det var ikke noe som var likt for alle. Den ene tingen for dem alle, og spesielt for de som har vært her lenge, er at starten på sesongen ble veldig, veldig lang. For oss var forrige sesong så langt som det er mulig å få den, og så måtte vi kjøre på igjen, sier manageren.

– Kan aldri skje igjen

Manageren er klar på at han ikke bruker det som en unnskyldning for årets svake sesong, men mener alt henger sammen, og ser på belastningen til spillerne generelt som et stort problem.

– Dette er et langt, langt år, og for noen spillere har det kun vært en pause på to og en halv uke siden juli 2021. Det er veldig, veldig lang tid. Virgil har spilt alle disse kampene, og nå har han vært ute en stund. Ibrahima Konaté har ikke spilt like mange kamper, men har også spilt i VM. Han spilte ikke alle kampene, men var hele tiden med på trening, så kroppen må gjennom det, sier han.

Det er forventet at Saudi-Arabia vil gjøre et forsøk på å få VM allerede i 2030. Dersom de skulle få det, kan også det bli et «vinter-VM».

– Vi kan ikke være forberedt på ting vi aldri har opplevd før, så jeg håper bare at det aldri skjer igjen at vi har et VM midt i sesongen, sier Klopp.

– Det er ikke det som skal få skylden for situasjonen vår, men jeg snakker mer generelt om situasjonen i fotballen. Jeg har sagt det tusenvis av ganger før, men vi må sørge for at disse tingene ikke skjer igjen. Det er ikke vårt problem for øyeblikket, men vi kan ikke få inn flere kamper. Vi gjorde det denne gangen, og fotballspillere blir enormt påvirket av hvor intenst kampprogrammet er. Det er klart.

Newcastle - Liverpool spilles lørdag kl. 18.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.